|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Minä en voi sellaista antaa? ? Petteri Orpo tyrmää Antti Rinteen 100 ?/kk-lupauksen Ylellä (17.11.2018 11:04)
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Miksi valtimotautia sairastavat eivät tumppaa?
17.01.2012Loviisan terveyskeskuksessa ollaan huolissaan siitä, että valtimotautia sairastavat potilaat tupakoivat yhä paljon kuin muu väestö, eivätkä ole kyenneet lopettamaan tupakointiaan samassa määrin kuin muualla maassa. Terveyskeskuksen laatupäällikkö Raija Sihvonen ja johtava lääkäri Tero Taipale ovat tilanteesta huolissaan.

Tulokset julkistamalla lääkärit haluavat herätellä niin potilaita kuin päättäjiäkin. Taipaleen mielestä kaupungin suhtautuminen tupakointiin on melko salliva ja koko asia tuntuu jääneen jotenkin paitsioon. Nyt tilanteeseen halutaan muutos.
Loviisan terveyskeskus on ollut koko maan kattavassa valtimotautiverkoston laatuseurannassa vuodesta 2006. Viime vuonna seurattiin ennen kaikkea tupakointia ja verrattiin tilannetta muihin terveyskeskuksiin. Seurantaan kuuluu syksyisin 2-3 viikon ajan tehtävät mittaukset: potilailta mitataan verensokeri, kolesteroliarvot, verenpaine ja joitakin muita tärkeitä sairastavuuteen liittyviä tekijöitä. Viime vuonna selvitettiin erityisesti diabeetikoiden, verenpainetautia sairastavien ja sepelvaltimotauteja sairastavien tupakointia. Tulokset yllättivät, kun niitä verrattiin muiden seurannassa olevien terveyskeskuksen tuloksiin: Loviisan terveyskeskuksen potilaista useampi jatkaa tupakointia kuin muualla maassa.
–Valtimosairaudesta huolimatta tupakointi jatkuu entisellään, summaa Sihvonen.
Esimerkiksi kakkostyypin diabetesta sairastavista tupakoi päivittäin 22 prosenttia, kun jossain terveyskeskuksissa tupakoivien diabeetikkojen määrä on painunut kuuteen prosenttiin. Yhtä huono on verenpainepotilaiden tilanne. Loviisassa yli viidennes jatkaa tupakointia, kun joissakin terveyskeskuksissa tupakoivien osuus on puristettu nollille. Tupakointia ei ole lopettanut esimerkiksi jo koettu sydäninfarkti, vaikka tupakoinnin lopettaminen puolittaa sydäninfarktin riskin.

Tulosten toivotaan herättävän

Loviisan tulos on sikälikin mielenkiintoinen, että muilla seurannan osa-alueilla täällä on pärjätty hyvin. Muihin terveyskeskuksiin verrattuna täällä toimivat hyvin muun muassa säännölliset kontrollit sekä verenpaineen ja verensokerin kotiseuranta. Hoitosuunnitelman tekoonkin osallistui potilaista yli 85 prosenttia, eli olennaisesti useampi kuin koko maassa.
Seurantaan osallistuu Loviisan terveyskeskuksen alueella noin 180 potilasta. Yhden prosentin osuus koko tarkasteltavasta väestöstä antaa jo luotettavat tulokset.
Terveyskeskuksessa toivotaan tulosten julkistamisen herättävän alueen asukkaita ajattelemaan. Seuraavaksi on tarkoitus kartoittaa lähtötilanne: perusmittaukset tehdään maaliskuussa kolmen päivän aikana.
Potilaiden kanssa tupakointi otetaan vastedes aktiivisesti puheeksi. Lisäksi ainakin yhdelle hoitajalle hankitaan tupakkahoitajan koulutus ja tarvittaessa kolmen erityisalueen koulutus.
Sihvonen korostaa, että tupakka otetaan puheeksi motivoiden, eikä tarkoituksena ole tuomita ketään epäonnistujaksi.
–Yleisesti on tiedossa, että joka kolmas yritys lopettaa tupakointi johtaa tulokseen.
Potilaille aiotaan jakaa lisäksi Porvoon sairaalan tupakkahoitajan yhteystiedot. Lisäksi vieroitusreseptin voi kirjoittaa hoitaja lääkärin sijaan.

Kansantautien suurin riski

Taipale ymmärtää tupakoinnin lopettamisen vaikeuden, sillä nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, voimakkaampaa kuin alkoholi.
–Nikotiiniriippuvuus on lähes yhtä voimakas kuin heroiiniriippuvuus.
Tupakointi on valtimotaudin riskitekijä, johon jokainen voi itse vaikuttaa. Tupakka tappaa vuosittain 4 000 – 6 000 ihmistä. Tupakointi aiheuttaa myös keuhkoahtaumatautia ja on monen syövän riskitekijä.
Muita valtimotaudin riskitekijöitä ovat sukurasite, korkea kolesteroli, korkea verensokeri, vähäinen liikunta, ylipaino, sekä jo sairastettu nk. valtimotapahtuma, kuten sydäninfarkti.
Valtimotaudin käsitteeseen luetaan niin verenpainetauti kuin diabeteskin. Valtimotauti on kattokäsite myös aivohalvauksille, alaraajojen verenkierto-ongelmille, silmänpohjien verenkiertohäiriöille ja esimerkiksi munuaisinfarktille.
Laatuverkosto on terveyskeskusten vapaaehtoista yhteistyötä hoidon laadun parantamiseksi. Laatuverkosto kattaa suuret kansantaudit. Laatutyö selkeyttää tavoitteita ja yhdenmukaistaa käytäntöjä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI