|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suuria eroja koulukyytien turvallisuudessa
13.01.2012Pitkien välimatkojen maaseutukunnissakin oppilaat on saatava kouluun tavalla tai toisella. Ensisijaisesti koulukuljetuksiin käytetään olemassa olevaa vuoroliikennettä, mutta monissa tapauksissa tilausajo taksilla on ainoa vaihtoehto. Myös kaikki koulupäivän aikana tapahtuvat retket on hoidettava tilauskyydeillä, koska vastuu oppilaista on silloin opetuksen järjestäjällä. Tilausajossa olevien taksien ja bussien turvallisuudelle on asetettu kovat vaatimukset, mutta linjaliikenteen busseilla kulkevilla oppilailla ei välttämättä ole edes mahdollisuutta käyttää turvavyötä. Käytännössä kuitenkin tietyt vuoroliikenteen bussit kuljettavat lähes yksinomaan koululaisia, ja ne ovat olemassa koululaisten kuljetusten vuoksi. Turvallisuusmääräykset eivät koske edes näitä vuoroja, koska niiden hoito on annettu vuoroliikenteelle. Paitsi turvavöitä, vuoroliikenteen busseissa ei tarvitse olla alkolukkoa. Loviisan koululaisista vuorobusseilla kulkee päivittäin 410 oppilasta ja takseilla 358. Molemmissa luvuissa on mukana 68 oppilasta, jotka käyttävät sekä taksia että linja-autoa.

”Oppilaat eivät ole samalla viivalla”

Tilausajossa olevat koulukuljetusautot, useimmiten taksit, ovat tarkkojen määräysten alaisia. Jokaisella oppilaalla on oltava turvavöin varustettu istumapaikka, eikä kyydissä saa olla yhtään ylimääräistä matkustajaa. Kuljettajan vastuulla on valvoa turvavyön käyttöä ja lisäksi autossa on oltava alkolukko. Myös vuoroliikenteessä on periaatteessa turvavöiden käyttöpakko, mutta läheskään kaikissa koululaisia kuljettavissa busseissa ei ole turvavöitä.
-On totta, että oppilaat eivät ole tässä samalla viivalla. Aikaa myöten tilanne kyllä korjaantuu, kun turvavyöttömät autot poistuvat liikenteestä, liikenneturvan päällikkö Anna-Liisa Tarvainen sanoo.
Vuoroliikenteen busseissa matkustajamäärä saa myös ylittyä tilapäisesti, josta syystä niillä kulkevat joutuvat joskus myös seisomaan matkan aikana. Jos linja-autossa on turvavyöt, kuljettajan tulisi valvoa niiden käyttöä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuljettajan on jollakin tavalla tiedotettava matkustajille turvavöiden käytöstä. Tarvaisen mukaan olemassa olevien turvavöiden käyttämättä jättämisestä yli 15-vuotiasta voidaan rangaista rikesakolla, mutta alle 15-vuotiaiden kohdalla tilanne on mutkikkaampi.
-Sitä, kuka on vastuussa alle 15-vuotiaan turvavyön käytöstä tai alle 15-vuotiaan turvavyön käyttämättömyydestä aiheutuvasta tapaturmasta ei oikein missään ole selvästi määritelty, Tarvainen toteaa.
Tarvaisen mukaan turvavyölainsäädännön kehittyminen on kestänyt 40 vuotta, ja asia on edistynyt asteittain.
-Alkuun turvavyöt asennettiin vain henkilöauton etupenkeille, sitten takapenkille ja siitä edettiin käyttöpakkoon. 2000-luvun vaihteessa asennuspakko alkoi koskea myös linja-autoja, mutta liikenteessä on edelleen paljon busseja, joissa turvavöitä ei ole, Tarvainen sanoo.

Taksissa pakko, bussissa jopa mahdotonta

Koululaisten koulumatkan turvallisuutta valvotaan monella tavalla, ja koulu voi asettaa määräyksiä koskien esimerkiksi polkupyörällä kulkemista ja kypärän käyttöä. Bussimatkan aikana vastuu turvallisuudesta on kuitenkin liikennöitsijöillä, eikä edes oppilaita pääasiassa kuljettavilta vuoroliikenteen autoilta ole vaadittu sen enempää turvavöitä kuin alkolukkoa, toisin kuin tilausajoautoilta.
-On totta, että tässä kohtaa säännöksissä on tietynlainen aukko, Tarvainen sanoo.
Tilausajotakseissa ja pienemmissä busseissa kuljettaja on myös vastuussa koululaisten turvavyön käytöstä, ja oppilas, joka ei suostu käyttämään turvavyötä, voidaan yhden varoituksen jälkeen jopa poistaa kuljetuksesta määräajaksi.
-Me olemme vastuussa koululaisten turvavyön käytöstä, ja usein yläasteiässä alkaa tulla sellaista uhmaa, ettei vöitä haluta käyttää. Silloin on kaksi vaihtoehtoa, auto ei liiku tai oppilas joudutaan jättämään pois kyydistä, sanoo Lapinjärvellä koulutaksia ajava Micke Engård.
Engård ihmettelee myös, että linjaliikenteessä säännöt ovat niin erilaiset.
-Kyllä se Lapinjärvenkin linja-autovuoro on käytännössä koululaisbussi, vaikka sanotaan että se on linjaliikennettä. Se ajaa vain koulupäivinä ja koulun alkamis- ja päättymisaikoina, Engård sanoo.
Lapinjärveltä Porlammille torstaiaamuna ajaneessa bussissa ei ollut kaikille turvavyötä.
-Eivät nämä käytä vyötä, kun ei niitä olekaan kuin muutama, kuljettaja Jaakko Lyijynen sanoi.
Oppilaiden kertoman mukaan syksyn aikana oli kaksi pienempää vaaratilannetta.
-Kerran oppilaita putoili penkiltä kun kuljettaja joutui jarruttamaan, ja kerran bussi meinasi luisua ojaan, kun oli liukas aamu, 7. luokkalaiset Inka Hämäläinen ja Vera Ylipää muistivat.
Inka ja Vera kulkevat koulumatkat osittain taksilla ja osittain vuorobussilla. Taksiosuudella heillä on ehdoton turvavyöpakko, jopa kyydistä poistamisen uhalla, mutta bussissa säännöt ovat toiset.
Onneksi kuitenkin osassa vuoroliikenteen busseista on turvavyöt, ja joissakin on jopa alkolukko.
-Meillä turvavyöt on aamukuljetuksissa mutta ei aina iltapäiväbusseissa ja busseissa on alkolukot, Elimäen liikenteen Anne Lauhkonen sanoo.
Lauhkosen mukaan turvavyön käyttö on kuitenkin oppilaan omalla vastuulla.
-Kyseessä on sen verran varttuneet koululaiset, että heidän pitää jo itse tiedostaa asia, Lauhkonen sanoo.
Lauhkonenkaan ei osannut sanoa, kuka on vastuussa jos turvavyön käyttämättömyydestä seuraa tapaturma. Loviisan kaupungin koulukuljetusperiaatteiden mukaan liikennöitsijän vastuu kattaa oppilaiden kuljetuksen kotipysäkiltä kouluun ja takaisin.
Tidstrand ajaa sekä tilaus- että vakiovuoroja.
-Aamun tilausajossa Valkosta Loviisaan on kolmipisteturvavyöt jokaiselle ja kaikille on oltava istumapaikka. Vakiovuoroja ajavissa busseissa turvavöitä on viidessä seitsemästä ja niissä on myös ”käytä turvavyötä”-tarroja sekä merkkivaloja, sanoo Kim Tinkanen Tidstrandilta.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI