|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fortumille hirmumyrskyn kestävä varavoimalaitos
05.01.2012-Loviisan ydinvoimalaitos ei tule koskaan valmiiksi, totesi Fortumin ydinturvallisuusjohtaja Matti Kattainen eilen esitellessään yhtiön kohdennetun ydinturvallisuusarvioinnin eli niin sanotun stressitestin tuloksia. Niiden perusteella Fortum ryhtyy parantamaan Loviisan voimalan turvallisuutta kestämään myös aiemmin äärimmäisen epätodennäköisinä pidettyjä riskejä.

-Ydinturvallisuuden parantamiseksi tehdään jatkuvasti töitä ja uusia ratkaisuja otetaan käyttöön. Voimalan turvallisuus on parantunut vuosittain, kun riskejä on vähennetty siellä missä se on järkevästi ollut mahdollista. Tämä työ jatkuu laitoksen koko käyttöiän, Kattainen totesi. Eilen Hästholmenin voimalasaarella otettiin käyttöön uusi 9,7 megawatin tehoinen dieselvaravoimalaitos, joka valmistaa hätäjärjestelmien sähkönsaannin tilanteissa, joissa muut voimalan lisä- ja varasähköjärjestelmät ovat jostain syystä pois käytöstä. Uusi varavoimala korvaa Tolkkisiin siirretyt kaksi 25 megawatin tehoista kaasuturbiinia.

Hirmumyrskyn kestävä varavoimala

Uusi varavoimala on tehty kestämään hirmumyrskyjä, ja se on rakennettu 7,5 metrin korkeudelle merenpinnan tasosta. Voimalan 24 sylinterinen moottori on tehty Wärtsilän tehtailla, ja generaattori ABB:n tehtailla Vaasassa. Noin 150 tonnin painoisen voimalan tarvitseman kevyen polttoöljy säiliö on nostettu pienelle kukkulalle, josta se valuisi voimalaan ilman pumppaustakin. Voimala voidaan käynnistää neljästä eri paikasta. Varavoimala toimii ensisijaisesti ydinvoimalan varasähkön lähteenä, mutta tehopulan iskiessä sillä voidaan tuottaa sähköä myös valtakunnan sähköverkkoon.
-Varavoimala voidaan saada käyttöön nopeasti, muutamassa minuutissa, kertoi projektipäällikkö Mikko Pakarinen Fortumista. Wärtsilä on tarjonnut voimalaansa ydinvoimaloiden varavoiman lähteeksi eri puolille maailmaa.
Eilen Fortum kertoi myös valmistelevansa ilmajäähdytystornien rakentamista Hästholmeniin. Linja-auton kokoisia jäähdytystorneja on tarkoitus rakentaa yhteensä neljä eli kaksi molemmille laitosyksiköille. Tornien suunnittelu ja rakentaminen kestävät arviolta kolme vuotta. Jäähdytystorneja käytettäisiin Kattaisen mukaan reaktoreiden jäähdyttämiseen myös sellaisissa tilanteissa, joissa merivettä ei voitaisi esimerkiksi suuren öljyturman seurauksena käyttää.

Ydinvoimalan tulvasuojausta nostetaan

Fortum kertoi parantavansa voimalaitoksen tulvasuojausta. Nykyisin korkein perusteltavissa oleva meriveden korkeus voimalasaaren alueella on +213 senttiä. Voimalaitoksen pihataso on +300 sentin korkeudella, jonka yli noustessaan merivesi turmelisi laajasti laitoksen turvajärjestelmiä.
-Todennäköisyys sille, että meriveden pinta nousee yli +300 senttiä, on pienempi kuin kerran miljoonassa vuodessa.
Turvallisuuden kannalta tärkeiden järjestelmien kohdesuojausta ja erillisen tulvavallin rakentamista selvitetään kuitenkin vuosien 2012 ja 2013 aikana, Kattainen sanoi.
Fortumin riskiarvioissa reaktorisydämen sulamisen riski on suurin vuosihuoltojen aikana.
-Vuosihuoltojen aikana osa turvajärjestelmistä on pois käytöstä, ja lisäksi voimalaitoksella tehdään runsaasti töitä ja muun muassa raskaita nostoja. Jatkossa tulemme kiinnittämään enemmän huomiota vuosihuoltojen riskien vähentämiseen, Kattainen sanoi. Fortum uusii reaktorirakennusten polaarinosturit sekä ydinpolttoaineen latauskoneet vuoteen 2014 mennessä.
Fortum on myös modernisoinut voimalan kellarissa olevan johtokeskuksensa, ja varustanut sen toimimaan yli viikon ilman ulkopuolista apua. Tiloihin on varattu ruokaa, juomaa ja lääkkeitä sekä varusteltu lepotiloja.

Edessä mittava perusparannusohjelma

Voimalaitoksen johtajan Satu Katajalan mukaan viime vuosi oli yksi laitoksen parhaista.
-Viime vuonna ei INES-luokan tilanteita ollut ollenkaan. Teimme kaksi erikoisraporttia ja vain viisi ”olisi saattanut tapahtua” - tyyppistä häiriökertomusta viranomaiselle. Lisäksi henkilökunnan säteilyannos on jatkuvasti pienentynyt ja oli kaikkien aikojen pienin, Katajala kuvaili.
Loviisa 1:n yksikön kollektiivinen säteilyannos oli 0,5 ja Loviisa 2:n 0,4 mansievertiä (manSv). Voimalaitoksen kirjoilla on tällä hetkellä 501 henkilöä, ja Fortumin ydinvoimaliiketoiminnan palveluksessa Suomessa on yhteensä 684 henkilöä.
Katajalan mukaan Loviisan voimalaitoksella on vuosina 2012 – 2017 edessään mittava investointiohjelma, jonka euromäärää hän ei silti halunnut ”pörssiyhtiön edustajana” kertoa. Vasta vuoden 2020 jälkeen investoinnit alkavat hiipua vuonna 2027 lähestyvää sulkemista lähestyttäessä.
-Vaikka laitos lähestyy käyttöikänsä loppua, se ei tarkoita, että täältä saarelta työt loppuvat. Esimerkiksi käytöstä poisto työllistää vielä pitkään laitosten pysäyttämisen jälkeenkin, Katajala muistutti.

Vain muutamat siirtyneet kilpailijoille

Katajala torjui myös epäilyt, että Hästholmen olisi menettänyt runsaasti osaajia Fennovoiman tai TVO:n uusille ydinvoimahankkeille.
-Meiltä on Olkiluoto 3-hankkeeseen lähtenyt kolme henkilöä, joista yksi on palannut takaisin. Keilaniemestä on lähtenyt muutama, joista osa on palannut takaisin. Eli ei ole merkittävässä määrin lähtenyt. Fennovoiman sijoituspaikka on sellainen, että jos se olisi tullut tähän naapuriin, niin silloin olisi virta voinut viedä enemmän, arvioi Satu Katajala.
Tänä vuonna Loviisan voimalan ykkösyksikön reaktoripaineastian käyttölupa on jälleen katkolla. Lisäksi keväällä voimalassa tehdään ydinvoimankäyttäjien yhteistyöjärjestön Wanon tarkastus.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI