|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Isoille karjatiloille varavoima on välttämättömyys
30.12.2011Nykyaikaiset maatilat ovat niin koneellistettuja, että pitkä sähkökatkos aiheuttaa isoja harmeja. Lapinjärvellä ainakin suurimmat karjatilat ovat varautuneet sähkökatkoksiin hankkimalla omia varavoimalaitteita. Esimerkiksi Pukaron kartanossa ja Amerikan Porsas Oy:ssä saadaan tarvittaessa sähköä varavoimalla.

Pukaron kartanon isäntä Niels Borup kertoo tilan turvautuvan nykyiseen dieselgeneraattoriinsa useamman kerran vuodessa. Äskettäisen tapaninpäivän myrskyn aikana sähkökatkoksia ei ollut.
Sähköt voivat kuitenkin katketa muulloinkin kuin luonnonvoimien vuoksi: viimeksi varavoimaa tilalla tarvittiin, kun kaivinkone katkoi vahingossa sähkökaapelin.
Varavoima on nykyisille karjatiloille välttämättömyys, sillä sähköenergiaa tarvitaan lypsytiloilla muun muassa maidon jäähdyttämiseen ja lypsykoneisiin, sikaloissa esimerkiksi ilmastoinnin toimiminen on välttämättömyys.
Sähköllä toimivat myös eläinten ruokinta ja vedensaanti. Isoilla tiloilla myös lannan poisto on koneellistettu.

Kallis mutta välttämätön

Niels Borup sanoo, että dieselgeneraattori oli välttämätön vaikkakin kallis hankinta: koneistus maksoi noin 20 000 euroa ja polttoainesäiliöt suurin piirtein saman verran. Nykyiset laitteet ovat olleet käytössä nyt nelisen vuotta.
Aiemmin maatilat saattoivat saada varavoimahankintoihinsa maatalouden investointitukea.
–Nykyisin esimerkiksi uuden navetan tai navetan laajennukseen voi saada korkotukilainaa. Varavoimakoneen hankintaa ei varsinaisesti tueta, mutta jos kuitti on, hankinta voidaan laskea kustannuksiin, kertoo yritystutkija Juha-Pekka Nikkola Uudenmaan Ely-keskuksesta.
Loviisan kaupungin vastaava maaseutuasiamies Sam Vickholm arvioi, että alueella lähinnä isot eläintilat ovat hankkineet varavoimaa sähkökatkosten varalle. Pienemmillä tiloilla varavoimaa ei välttämättä ole.
–Uudet modernit karjatilat toimivat sähkön varassa ruokinnasta alkaen, joten olisi aika tyhmää olla hankkimatta varavoimaa, Vickholm huomauttaa.
Maaseututoimessa varavoimattomien tilojen lukumäärää ei ole selvitetty. Helpoin konsti tuottaa sähköä tilalla on traktorikäyttöinen aggregaatti.

Varautumisessa parantamisen varaa

Runsas vuosi sitten karjatilojen varavoimavalmiutta selvitettiin muutamassa keskisuomalaisessa kunnassa. Selvityksen mukaan varavoimaa oli käytössä noin puolella tiloista. Lypsykarjatilat, sikalat ja kanalat olivat varautuneet sähkökatkoksiin paremmin kuin lihanaudan ja lampaiden kasvattajat. Kaikkein heikoimmin sähkökatkoksiin oli varauduttu hevostiloilla.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus selvitti kotieläintilojen huoltovarmuutta vuonna 2005. Selvityksessä suositeltiin, että esimerkiksi eläinsuojien ilmastointijärjestelmät olisi suunniteltava niin, että ne toimisivat välttävästi myös ilman sähköä. Myös vedentarpeen määrä olisi hyvä selvittää jo ennakkoon.
Selvityksessä myös laskettiin, millaisia rahallisia menetyksiä 55 tuntia kestänyt sähkökatko aiheuttaisi noin 40 lehmän tilalla. Suora taloudellinen menetys oli yli 5 000 euroa. Päälle tulivat vielä ylimääräinen työ ja lehmille aiheutuneet ongelmat lypsyn keskeytymisen vuoksi.

Maitoa jouduttu hävittämään

Maa- ja metsätalousministeriön Ely-keskuksista saamien alustavien tietojen mukaan maatiloille ei ole aiheutunut vakavia vahinkoja myrskyn aiheuttamista sähkökatkoksista. Vakavilla vahingoilla tarkoitetaan, että eläimiä olisi kuollut tai niitä olisi jouduttu lopettamaan.
Ministeriön mukaan eniten ongelmia on ollut lypsykarjatiloilla, joilla ei ole omaa varavoimaa. Näillä tiloilla lehmien lypsyä ja maidon jäähdytystä ei ole aina voitu järjestää asianmukaisesti ja maitoa on jouduttu jonkun verran hävittämään. Myös eläinten juomaveden saanti on paikoin ollut puutteellista.
Ministeriön tietojen mukaan jatkuvasta sähkön saannista riippuvaisilla kotieläintiloilla on yleensä aggregaatit sähkökatkosten varalle. Saadakseen maatalouden investointitukea, kotieläintilojen on hankittava asianmukainen varavoima uudisrakentamisen ja laajennuksen yhteydessä, ministeriöstä kerrotaan.
–Monilla pienillä kotieläintiloilla ei kuitenkaan ole omaa varavoimaa, joten he joutuvat lainaamaan aggregaatteja. Ely-keskukset arvioivat, että pääosalla kotieläintiloista on käytössään joko omaa tai lainattavaa varavoimaa. Tilanne vaikuttaa olevan paras niillä alueilla, joilla aiemmin on ollut vakavia myrskyvahinkoja. Muilla maatiloilla kuin kotieläintiloilla varavoimaa ei yleensä ole käytettävissä, joten niillä on lämmityksen, veden saannin ja ruuan säilytyksen osalta samoja ongelmia kuin muilla maaseudulla asuvilla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI