|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valkon koulu ei selviäisi ilman vanhempien apua

17.10.2003Euroopan vanhempien ja koulun päivä näkyi ja kuului Valkon koulussa tiistaina. Oppilaiden vanhemmat olivat joukolla junailleet mahdollisuuden olla seuraamassa jälkikasvunsa koulutunteja aamupäivällä. Vanhemmat eivät pelkästään seuranneet opetusta, vaan myös toimivat pikkuisen kouluavustajina opettajien apuna.


Eurooppalainen teemapäivä oli erikoinen poikkeus koulun normaalista elämänmenosta, mutta ensimmäisten ja toisten luokkien opettaja Irmeli Reko kertoi, että aktiiviset vanhemmat ovat joskus aivan ehdoton apu opettajille.

– Normaaleina koulupäivinä vanhempien apua ei tarvita, vaikka hirveästi me joudummekin venymään. Mutta retkille ja kilpailuihin pyydämme aina vanhempia auttamaan. Muuten emme niistä selviytyisi, Reko kertoo. Hänellä on nyt kahdella alimmalla luokalla yhteensä 30 oppilasta.

Esikoulun opettajalla Anja Niemisellä oli tiistaina apuna Vesa ja Päivi Peltoluhta, joiden tytär on yksi 12 eskarilaisesta.

Vesa Peltoluhta oli opettajan avustajana kolmatta kertaa. Ensimmäisellä kerralla lähtötilanne oli se, että Niemisen piti haastatella kukin eskarille tulija vuorollaan. Apuopettaja oli pakko saada, muuten hommasta ei olisi tullut mitään.

Vesa Peltoluhta kertoi, että vanhemmat tulivat avustajiksi sen jälkeen, kun tilanne oli tullut tietoon vanhempain illassa. Nyt järjestely pelaa niin, että Anja Nieminen pyytää apuun kun tilanne sitä vaatii.

–Otan kaiken avun vastaan mielelläni ja onneksi olen sitä aina saanut, Nieminen sanoo.

Yksi kouluavustaja ei riitä

Valkon eskarissa oli viime vuonna avustaja. Nyt kun eskarilla on 12 oppilasta kaupunki ei enää palkannut avustajaa. Valkon koulun johtaja Hannu Purola toteaa, että kaupunki noudattaa valtakunnallista linjausta, jonka mukaan eskarissa pitää olla 14 oppilasta, jolloin avustaja palkataan automaattisesti.

Ensi talvena eskari tarvitsee vanhempien apua erityisesti, kun lukujärjestyksessä on talviurheilupäivä. Tusinan tenavan kanssa yksi opettaja ei selviä, kun luistimia aletaan sovittelemaan jalkaan.

Nyt Valkon koulussa on yksi yleinen kouluavustaja, joka ei ehdi lainkaan olemaan eskarin puolella. Koulun johtokunta päätti toukokuussa anoa toista avustajaa, joka olisi yhteinen koululle ja esikoululle, mutta kaupungin säästölinjan vuoksi anomus hylättiin.

Vanhempain yhdistyksessä on Vesa Peltoluhdan mukaan kovasti toivottu Loviisan ala-asteiden kolmen ensimmäisen luokan erityishuomiota vaativille oppilaille omaa luokkaa. Tämä olisi kaikkien etu, niin niinsanottujen tavallisten oppilaiden kuin erityishuomiota vaativien oppilaidenkin.

Koulun johtaja Hannu Purola on samaa mieltä. Ensimmäinen asiaa koskeva aloite ei johtanut mihinkään. Pallo on nyt uudestaan kouluvirastolla.

Voimavarojen käyttö tutkitaan

Suomenkielisestä koulutoimesta vastaava sivistystoimenjohtaja Helinä Hujala ei voi luvata kokonaan uutta luokkaa, mutta sen hän voi luvata, että ensi vuonna selvitetään, miten erityisopetuksen voimavaroja voitaisiin suunnata enemmän ensimmäisille ja toisille luokille. Tästä selvityksestä on jo tehty päätös koulutuslautakunnan suomenkielisessä osastossa.

Kokonaan uusia virkoja on Hujalan mukaan hyvin vaikea perustaa kaupungin talouden ollessa erittäin kireällä. Esimerkiksi koulujen säästötavoiteeksi 2004 on asetettu 299.000 euroa, mutta koossa on vasta puolet 146.000 euroa.

Tällä hetkellä suomenkielisen yläasteen kolmella luokalla toimii kaksi erityisopettajaa. Länsiharjun ja Valkon kouluilla on sensijaan vain yksi erityisopettaja. Hujala kertoo, että yksi mahdollisuus voisi olla se, että yläasteen toinen eritysopettaja ohjaisi myös alempien luokkien oppilaita.

Loviisaan on perustettu erityislastentarhanopettajan virka, mutta sitä ei ole säästöjen vuoksi täytetty. Hujala toivoo, että perusturvalautakunta voisi täyttää viran, koska erityisopetuksen aloittaminen vasta lapsen tullessa kouluun on myöhässä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI