|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Elinkeinoelämältä Porvoolle toive kaksikielisestä mallista
16.12.2011Toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjämalli on jakanut Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän omistajakuntien linjauksia. Lausuntoja pyytänyt Porvoo on saanut viestiä myös yritysmaailmasta. Eilen kaupungille saapui kannanotto Varuboden-Oslasta. Toimitusjohtaja Arto Piela toteaa lausunnossaan yhtiön pitävän tärkeänä, että Itä-Uudenmaan toisen asteen ammatillinen koulutus yhdistettäisiin yhdeksi vahvaksi monikieliseksi oppilaitokseksi.

- Uusi alueellisesti johdettu ammattiopisto pystyisi tehokkaaseen opetusresurssien hyödyntämiseen ja koulutuksen kysyntälähtöiseen suuntaamiseen, lausunnossa todetaan.
Ruotsinkielisen ammatillisen koulutuksen liittämisen koko metropolialueella toimivaan ammattiopistoon Varuboden-Osla näkee heikentävän Itä-Uudenmaan yritysten ja koulutuksen järjestäjien yhteistyötä ja vaikeuttavan työelämälähtöistä koulutussuunnittelua.
- Se myös hajottaisi resursseja ja rapauttaisi mahdollisuuksia toteuttaa työelämän tarvitsemia monikielisiä opintopolkuja nuorille ja työssä olevalle henkilöstölle, arvioidaan lausunnossa. Porvoo linjasi aiemmin suosivansa kaksikielistä mallia. Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula toteaa että sillä luotaisiin opetus- ja kulttuuriministeriön vaatimukset täyttävä, itäuusmaalainen ammatillisen koulutuksen rakenne, joka on riittävän taloudellinen, tehokas ja monipuolinen niin alueen asukkaiden, elinkeinoelämän kuin työelämänkin tarpeita varten.

“Ammatillinen koulutus on peruspalvelu”

Ujula korostaa, että kielelliset näkökohdat huomioidaan jokaisessa ratkaisussa.
- Mielestäni ammatillinen koulutus on peruspalvelu kuten päivähoito tai perusopetus, joka pitää pyrkiä toteuttamaan mahdollisimman lähellä kuntalaista ja opiskelijaa. Samoin on päätöksenteon laita. On kohtuullisen selvää, että pelkkä Itä-Uudenmaan alueen toimijoista koottu suomenkielinen ammatillisen koulutuksen yksikkö on tulevaisuudessa kohtuullisen pieni ja siten taloudeltaan ja toiminnaltaan haavoittuva. Samoin on itsestäänselvyytenä ruotsinkielisen koulutuksen laita. Paikallinen kielirajat ylittävä yhteistyö ja yhteinen kielirajat ylittävä koulutuksenjärjestäjä on siis luontevin valinta, kuten pääosin muissakin julkisissa peruspalveluissa muun muassa Porvoossa ja Loviisassa, Ujula listaa. Ujula kertoo käydyn useita neuvotteluja siitä, että kaksikielisellä mallilla voidaan vastata ministeriön näkemykseen oppilaitosverkon kokoamistarpeesta itäisellä Uudellamaalla.
- Kaksikielinen malli on ministeriön vauhdituskirjeen mukainen ja siten täysin toteuttamiskelpoinen. On itsestään selvää, että Porvoon valmistelu ei olisi päätynyt ehdottamaan tätä ratkaisumallia, jos ministeriö lopullisena päätöksentekijänä olisi ollut mallia vastaan tai ei olisi tietoinen esitystä mallista.
Olemme lähteneet myös ajatuksesta, että alueen tahdolle annetaan ministeriössä suuri painoarvo, ainakin mikäli se olisi mahdollisimman yhteinen.

Ministeriön kantaa kysytään vielä

Omistajakuntien linjojen eriytyminen ei Ujulalle tullut täytenä yllätyksenä.
- Hämmentävää valmistelun edetessä on ollut ennemminkin se, että asialle ei ole erityisesti omistajien osalta nähty tarvetta aiemmin, samoin myös se, että ammatillisen koulutuksen merkitystä alueen elinkeinoelämälle ei ole riittävästi tunnistettu. Kun kaikki pyydetyt lausunnot on saatu, Porvoo voi ottaa kantaa valmistelun jatkamiseen ja eri vaihtoehtoihin. Organisaatiomallikeskustelut voidaan aloittaa, mikäli kokoaminen on omistajien tahto ilman ministeriön tarkempaa ohjausta.
- Varmasti myös ministeriön kantaa jatkovalmisteluun kysytään uudelleen. Tämä vaikuttaa siihen, millä aikataululla voidaan mennä eteenpäin, muotoilee Ujula.
Hän toteaa, että Porvoon näkökulmasta olisi hyvä, jos tilanne ei jatkuisi epäselvänä pitkää aikaa. Nopealla etenemisellä voitaisiin aloittaa erilaisten investointihankkeiden edistäminen.
- Nopea eteneminen on myös nykyisten koulutuksen järjestäjien, niiden henkilöstön ja opiskelijoiden etu, hän luonnehtii.

“Periaatteellisesti tärkeä asia”

Loviisan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina. Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva esittää yksikielisen mallin suosimista. Hän katsoo, että yksikielinen ratkaisu todennäköisesti turvaa parhaiten vähemmistökielen aseman eli opiskelijoiden mahdollisuuden saada kaikki palvelut omalla kielellä.
- Paitsi opetus, tähän kuuluu oppilashuolto ja hallinnon palvelut. Myös ministeriö ensisijaisesti näkee kokoamisen kielellisin perustein ja toissijaisesti monikielellisen ratkaisun tutkimista, tulkitsee Kaleva ministeriön vauhdituskirjettä.
Sitä, että koulutuskuntayhtymän omistajakunnat ovat eri linjoilla, Kaleva pitää hankalana.
- Tässä valossa uuden ratkaisun löytäminen on vaikeata ja aikataulu koulutuksen järjestäjien kokoamiselle tuskin tulee pitämään, hän toteaa.
Loviisassa asian päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto tammikuussa.
- Asia on periaatteellisesti tärkeä ja haluttiin, että valtuusto ottaa asiaan kantaa, toteaa Kaleva.

Pornainen ja Askola päätöksiin

Yksikielisen koulutuksenjärjestäjäorganisaatiomallin kannalla ovat Sipoo, Lapinjärvi ja Pukkila. Kaksikielistä kannattavat Porvoo ja Myrskylä. Pornainen päätti maanantaina, että se ei lähde mukaan mihinkään uuteen koulutuksenjärjestäjäorganisaatioon, vaan haluaa myydä osuutensa Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymästä.
- Pornaisten kunta on tällä hetkellä osakkaana kahdessa koulutuskuntayhtymässä, joiden yhteistyön lisäämisen ja tiivistämisen kunta näkisi suotavana kehityksenä, toteaa Pornaisten kunnanhallitus.
Askolan kunnanhallitus päätti keskiviikkona, että ammatillisen koulutuksen yhteen kokoamista tulee jatkaa siten, että alueelle muodostuu riittävän suuria ammattiopistoja, joilla on kaikki ammatillisen koulutuksen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen palvelut ja tarvittaessa myös lukiokoulutus.
- Rakenteen on oltava sellainen, että se antaa mahdollisuudet hyödyntää koulutuksen yhteisiä tukipalveluja, välttää päällekkäisinvestointeja ja turvata alueen kuntien vaikutusmahdollisuudet päätöksenteon osalta, päätöksessä todetaan.
Kunnanjohtaja Esko Rautiainen toteaa, ettei kunta ota kantaa kielikysymykseen, vaan katsoo sen vaativan lisäselvittelyjä.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI