|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
950 ?/kk kannabishoitoon: Kela ja oikeus tyrmäsivät, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)
Sote-markkinoilla käy kova rytinä ? yrityskauppa joka neljäs päivä (19.11.2018 07:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Esisopimus Loviisan ja Paksin ystävyydestä
13.12.2011Loviisan kaupunki on allekirjoittanut esisopimuksen ystävyyskaupunkisuhteiden luomisesta unkarilaisen Paksin kaupungin kanssa. Kaupunginhallitus päätti ystäväkaupunkisuhteiden solmimisesta viime tammikuussa, ja esisopimus allekirjoitettiin Loviisassa perjantaina. Sopimuksen allekirjoittivat Paksin kaupunginjohtaja János Hajdu sekä Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva.

Varsinainen ystäväkaupunkisopimus on määrä allekirjoittaa Paksin kaupungissa vuoden 2012 keväällä, kun myös Paksin kaupunginvaltuusto on käsitellyt asian.
Vanhan Loviisan aikana Paks ja Loviisa solmivat jo kertaalleen vastaavan esisopimuksen, mutta varsinaisen ystäväkuntasopimuksen allekirjoitus jäi kuntafuusion melskeissä tekemättä.

Yhteistyötä voimaloiden ja koulujen kesken

Loviisan ja Paksin kesken yhteistyötä on ollut lähinnä Myllyharjun lukion ja Lovisa Gymnasiumin välillä sekä erityisesti Loviisan Suomi-Unkari-seuran ja Fortumin sekä sen henkilöstön kesken. Myös monilla loviisalaisilla on ystäväperheitä Paksissa. Lisäksi loviisalaisella Arvi Vaittisella on viinitila Paksin alueella.
Noin 20.000 asukkaan Paks ei kuitenkaan toistaiseksi ole ollut varsinainen Loviisan ystävyyskunta. Paksin kaupungin nettisivuilla Loviisan kaupunki on mainittu ystäväkaupunkien sijaan ”partnerikaupunkina”. Vanhan Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anita Weckman ja hallituksen puheenjohtaja Teuvo Mankonen sekä kaupunginjohtaja Olavi Kaleva vierailivat Paksissa. Myöhemmin myös Loviisan valtuuston puheenjohtaja Agneta Alm sekä hallituksen puheenjohtaja Sirkku Zeiler vierailivat Paksissa.
Paksin kaupungin ystäväkaupunkeja (twin cities) ovat Saksan Reichertshofen, Puolan Gubin, Slovakian Galanta, Romanian Târgu Secuiesc. Sen lisäksi Paksilla on niin sanottu ”partnerikaupunkisuhde” Loviisan ohella myös saksalaisen Lauda-Königshofen, ukrainalaisen Viskin, venäläisen Novovoroneshin ja romanialaisen Zilahin kanssa. Unkarin keskiosissa sijaitseva Paksin kaupunki on tunnettu maan ainoista ydinvoimaloistaan, jotka ovat samaa, VVER-440 –tyyppiä kuin Loviisan ydinvoimalaitokset. Parhaillaan Paksin voimalaitoksella valmistellaan viidennen ydinreaktorin rakentamista.

Pohjola-Norden järjestää ystäväkaupunkipäivät ilman kaupunkia

Loviisan Pohjola-Norden –yhdistys on tyrmistynyt Loviisan kaupungin aikeista jättää järjestämättä pohjoismaiset ystävyyskuntapäivät Loviisassa ensi kesänä. Ensi kesänä olisi Loviisan kaupungin vuoro järjestää joka toinen vuosi pidetyt päivät. Edellisen kerran Loviisan vuoro oli vuonna 2002. Pohjola-Norden –yhdistyksen kokous päätti yksimielisesti, että pohjoismaiset ystäväkuntapäivät järjestetään ensi kesänä, 6.-8.7.2012 vaikka ilman kaupunkia. Edellisen kerran ystäväkuntapäivät järjestettiin vuonna 2010 Tanskan Hillerödissä.
-Olisi järkyttävää, jos emme kutsuisi pohjoismaisia ystäviämme Loviisaan ensi kesänä, kun on Loviisan vuoro. Siksi päätimme järjestää tapahtuman joka tapauksessa, vaikka ilman kaupunkia, kertoi Tuula Tuormaa, joka valittiin Pohjola-Nordenin Loviisan osaston uudeksi puheenjohtajaksi.
-Täytyy sitten miettiä voidaanko tapahtumaa kutsua ystäväkuntatapaamiseksi, jos kerran kaupunki ei ole mukana, ja jos ei ole virallisia ystäväkuntasuhteita, Tuormaa pohti.

Ystäväkaupunkien into hiipunut

Hänen mukaansa myös muiden pohjoismaisten ystäväkaupunkien halukkuus pohjoismaisen tapahtuman järjestämiseksi on hiipunut, mutta monet yhdistykset ja perheet pitävä edelleen tiivistä yhteyttä.
-Karlskronasta on tullut jo kyselyjä ja halukkuutta tulla kesällä Loviisaan, Tuormaa sanoi.
Vanhan Loviisan ystävyyskaupunkeja olivat Tanskan Hilleröd, Ruotsin Karlskrona, Norjan Horten sekä Islannin Olafsfjörour, joka on sittemmin yhdistynyt Siglufjörour kunnan kanssa uudeksi Fjallabyggo nimiseksi kunnaksi sekä Viron Haapsalu. Uusi Loviisa on päättänyt ystävyyskaupungeiksi toistaiseksi vain unkarilaisen Paksin ja virolaisen Kohilan.
Ruotsinpyhtään ystävyyskuntia olivat Ruotsin Österåker ja Viron Kohila. Tiettävästi molempia kaavaillaan uuden Loviisan ystäväkaupungeiksi. Lapinjärven kunta on myös Kohilan ystävyyskunta. Pernajan kunnalla ei ollut aktiivisia eikä varsinaisia ystävyyskuntia Ruotsissa vaan heidän ystävyyskuntana oli Viron Loksa.
-Loviisan pitäisi ilman muuta luoda ystäväkuntasuhteet pohjoismaisiin kaupunkeihin. Loviisalaisina ajattelimme Pohjola-Nordenissa vain Loviisan vanhoja ystäväkuntia, mutta ehkä täytyy kuulostella myös entisen Pernajan, Ruotsinpyhtään ja Liljendalin ihmisten mielipiteitä, kertoi Tuula Tuormaa.

”Pelkästään pohjoismaalaisille”

Hän ei lämpene ajatukselle, että ystäväkuntapäiväperinnettä laajennettaisiin pohjoismaiden ulkopuolelle muualle Eurooppaan.
-Ei olla valmiita siihen, että laajennettaisiin joukkoa, ja sotkettaisiin baltteja tai unkarilaisia tähän pohjoismaiseen joukkoon kuten esimerkiksi Karlskronassa on tehty, kertoi Tuula Tuormaa.
Tuormaan mukaan Pohjola-Norden-yhdistys kutsuu Loviisan seudun yhdistyksiä ja kuntalaisia osallistumaan pohjoismaisen ystävyystapahtuman järjestämiseen 6.-8.7.2012, jolloin Loviisassa järjestetään myös ruusujen hurmaa tapahtuma. Puheenjohtaja Tuormaa toivoo ystävätapahtumasta kiinnostuneiden ottavan yhteyttä hänen numeroon 0400-491143 tai Anita Weckmanin numeroon 050-3440363.

Pohjolan kaupungit hakeutuvat kansainvälisempään yhteistyöhön

Pohjoismaiset kaupungit hakevat nykyisin pohjolaa laajempia yhteyksiä sekä kansainvälisempiä ystäväkaupunkeja Euroopasta ja laajemminkin.
-Perinteinen pohjoismainen ystäväkaupunkitoiminta on ehkä kärsinyt inflaation, ja nyt haetaan enemmän kansainvälisiä yhteyksiä, kertoi Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva eilen.
-Myös kaupunkien rooli on muuttunut. Ystäväkaupunki toiminta ei saisi olla pelkästään eri kaupunkien hallintojen seurustelua, vaan toiminnan pitää perustua tarvelähtöiseen harkintaa. Painopistettä on hyvä siirtää enemmän järjestöpuolelle, Kaleva sanoi.
Hänen mukaansa on hyvä, että Loviisan Pohjola-Norden ottaa aktiivisen roolin ensi kesän ystävyystapahtuman järjestelyissä ja koollekutsujana.
-On hyvä, että ovat aktiivisia. Kaupungilla ei suoraan ole roolia, mutta käymme keskustelua voisiko kaupunki jollakin tavalla osallistua tilaisuuteen, Kaleva muotoili. Hänen mukaansa pohjoismaiset ystäväkaupunkisuhteet ovat harkinnassa ensi vuoden alussa.
-Vuoden vaihteen jälkeen kaupunki ottaa kantaa ystäväkaupunkitoimintaan. Olemme käyneet ruotsalaisessa Österåkerissa, jonka edustajat ovat ilmaisseet halunsa luoda ystäväkaupunkisuhteet Loviisaan. Heiltä on tulossa huhti-toukokuussa edustajia Loviisaan, jolloin keskustelemme mahdollisesta ystäväkaupunkisopimuksesta, kertoi Kaleva.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI