|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valkon satama joutuu lisäämään alueensa valvontaa ja vartiointia

14.10.2003Myös Valkon satamassa joudutaan varautumaan mahdollisiin terrori-iskuihin. Vielä ei ole tiedossa, mitä kaikkea Euroopan unionin edellyttämä uudistus tuo tullessaan, mutta ensimmäisessä vaiheessa satama-alue jouduttaneen aitaamaan ja kulunvalvontaa tiukentamaan. Muutosvaatimukset ovat samankaltaiset, kuin mihin lentoliikenteessä on jo jouduttu.


Satamajohtaja Lauri Heikkilä pyörittelee päätään.
– Nyt kaikki muut joutuvat maksamaan siitä, että Yhdysvallat ei onnistunut estämään syyskuun 2001 terroristien iskua.

Uusien turvasääntöjen täytäntöönpanoon ei ole enää kovin kauan aikaa. Satamaliiton toimitusjohtajan Matti Auran mukaan kauppamerenkulkua harjoittavilla suomalaissatamilla turvajärjestelyt on tehtävä IMO:n edellyttämässä aikataulussa niin, ettei niiden kansainvälinen liikenne häiriydy. Satamaliitto on arvioinut, että ISPS-koodin määräyksistä aiheutuvat alkuinvestoinnit ja kulut ovat satamaa kohden keskimäärin miljoona euroa, vaihdellen satamien koon ja lähtötason mukaan.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO hyväksyi hyväksyi joulukuussa 2002 alusten ja satamien turvasäännöt eli ISPS-koodin (International Ship and Port Facility Security Code). Se tulee voimaan 1.7.2004. Säännöt koskevat yli 500 nettorekisteritonnin rahtialuksia sekä niitä palvelevia satamia. Turvasääntöjen tavoitteena on suojata satamia ja aluksia terrorismilta sekä estää alusten käyttäminen terrorismin välineenä.

Kolmiportainen valmiustila

Sääntöjen noudattamista alkaa Suomessa valvoa Merenkulkulaitos.
– Merenkulkulaitos on luvannut käyttää normaalia maalaisjärkeä eikä mene vouhotuksiin. Mutta siitä huolimatta kysymys on hyvin monivaiheisesta asiasta, kertoo satamajohtaja Heikkilä. Asiaa käsiteltiin viimeksi Satamaliiton kokouksessa viime torstaina Helsingissä.

Turvajärjestelmä perustuu kolmiportaiseen asteikkoon, jossa ykköstaso on normaali tilanne, kakkonen korotettu valmius ja kolmas eli korkein tarkoittaa kriisitilannetta.

– Kaikissa eri vaiheissa turvajärjestelmät ovat erilaiset. Missään ei esimerkiksi sanota, että satama täytyy aidata. Merenkulkulaitos kuitenkin viestittää, ettei heidän puolestaan haittaa mitään, jos laitamme ihmisen joka 35 metrin päähän valvomaan, etteivät asiattomat liiku satama-alueella! Eli järjestelyt ovat kiinni satamista ja kustannuksista. Käytännössä satamat siis tulee aidata, summaa Heikkilä.

Kulunvalvontaa hän kuvailee seuraavaksi huomattavaksi kysymykseksi. Miten se satamissa toteutetaan, on Heikkilän mukaan toinen asia.

– Valmiustilavaiheista toinen ja kolmas ovat sellaisia, ettei järjestelyjä paljasteta, sillä kysymyshän on terrorismin vastaisesta toiminnasta. Selvää on, että nämä säännöt vaikuttavat jokaiseen toimivaan satamaan.

– Satamaliiton johdon kokouksessa viime torstaina eduskunnan liikennevaliokunnan jäsen, kansanedustaja Raimo Vistbacka ihmetteli, miten on mahdollista, että amerikkalaiset saavat koko muun maailman sekaisin siksi, ettei heillä ollut valmiutta estää 11.9.2001 terroristi-iskua. Tämä pitää kyllä paikkansa. Nyt mennään ihan äärimmäisyyksiin. Suomen satamille ensimmäisen vaiheen toteuttaminen maksaa 50 miljoonaa euroa. Sen jälkeen tulevat luonnollisesti vuotuiset jatkokustannukset.

Aluksen aiemmat käyntisatamat tiedettävä

Tiukat turvasäännöt tulevat koskemaan paitsi suuria matkustajasatamia myös konttisatamia, joiden liikenne suuntautuu Yhdysvaltoihin.

– Esimerkiksi Valkosta lähtee aika ajoin viljaa Valtoihin. Viljalaivoja koskee järjestelmä, jossa seurataan aluksen kymmenen viimeksi käymää satamaa. Jos ne ovat Yhdysvaltojen mustalla listalla on kyseenalaista, voivatko alukset jatkaa Valkosta Valtoihin.

Sataman valvominen edellyttää käytännössä myös vesialueen valvontaa.
– Tästäkin ollaan paljon puhuttu ja kysynkin, mistäs me ostamme käytettyjä ilmatorjuntatykkejä? Kuka sen takaa, ettei joku tule satamaan laskuvarjolla, Heikkilä maalailee.

– Helsingissä kävi viime kesänä risteilijä, joka kulkee ympäri maailmaa markkinointimielessä kolmostaso, eli välitön terroriuhka, päällä. Risteilijä vaati Helsingin satamassa ollessaan, että aluksen ulkosivulla on vartiolaiva, eli joku moottorivene, jossa on aseistettu vartija. Muuten laivat, jos ne olettavat jonkin turvariskin olemassaoloa, joutuvat pitämään yövahdin ja itse valvomaan meren puolta. Minun ja monen muun mielestä tämä menee järjettömyyksiin.

Kuka määrittelee uhan vakavuuden?

Heikkilän mukaan Merenkulkulaitos tulee valvomaan säännösten noudattamista ja EU tekee pistokokeita. Satamissa pitää muun muassa pitää säännöllisin väliajoin turvaharjoituksia.

– Tämä on ihan täyttä totta. Minkäänlaista joustoa tai pelivaraa ei ole.
Epäselviäkin asioita on kuitenkin yhä roppa kaupalla. Yksi sellainen on, kuka valmiustasot määrittelee.

– Osittain vallitsevan valmiustason määrittelee kansainvälisesti EU. Esimerkiksi vuosi sitten Euroopassa oli voimassa kakkostilanne: väite oli, että jostain Euroopan satamasta pannaan roro-aluksella räjähdysainetta matkaan. Valmiustasoja ei määritellä paikallisesti, vaan todennäköisesti EU:sta, jossa myös määritellään, mitä satamia uhka koskee. EU pohjaa määrityksissään puolestaan siihen, mitä eri maiden tiedustelupalvelut ovat saaneet selville.

Toinen ongelmakohta on rahtilaivojen miehistöt. Mukavuuslippulaivojen miehistö voi olla kotoisin mistä maailmankolkasta hyvänsä.

–T ästäkin on keskusteltu Tullin kanssa. Mielenkiintoista on, että varustamolle kyse on hinnasta, eli mistä se saa halvan ja pätevän miehistön. Mutta miesten kotimaiden joukossa saattaa olla maita, jotka joutuvat mustalle listalle. Tästäkään ei ole vielä mitään selvyyttä. EU ei ole kuitenkaan tietääkseni tehnyt miehistöjä koskevia säännöksiä.

– On vaikea syrjiä jotain tiettyä maata, vaikka onhan tähänkin saakka jotkut maat vaatineet esimerkiksi viisumin.

”Väärän” maan laiva vie koko sataman mustalle listalle

Heikkilä pitää todennäköisenä, että jos Yhdysvallat pistää jonkin valtion mustalle listalleen, sen jälkeen saattaa tämän valtion lipun alla seilaavan aluksen vierailu jossain satamassa viedä myös kyseisen sataman mustalle listalle.

– Ei siitä ole hirveän kauan, kun itäisellä Välimerellä eri laivat kulkivat arabimaihin kuten Egyptiin ja toiset Israeliin, koska Israel ei päästänyt satamiinsa laivoja, jotka olivat käyneet Egyptissä. Eli ei tämä mitään uutta ole. Valloissa vaaditaan tietoja siitä, missä kymmenessä satamassa laiva on aikaisemmin käynyt. Eli Valkossakin on selvitettävä, ettei täältä viljaa Valtoihin vievä laiva ole aiemmin käynyt mustan listan maiden satamissa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI