|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lähes kolmen tunnin odotus on liikaa
02.12.2011Kehittämisjohtaja Risto Nieminen vastaanotti tiistaina adressin, jossa vaaditaan linja-autoliikenteen palauttamista aamupäivälle. Kesäkuun alusta alkaen Valkon ja Loviisan väliä liikennöivällä linjalla välillä ei ole ollut yhtään vuoroa aamupäivällä 9-12.30 (Määrlahti/Loviisa)/9.30-13 (Valko/Vårdö) välisenä aikana. Kaupunginhallitus päätti asiasta 30.5.2011 adressin jättäneiden Vesa Peltoluhdan, Tiina Kaukiaisen, Marita Peltokorven ja Arja-Riitta Havénin mukaan käyttäjiä kuulematta, tai edes tiedottamatta heille asiasta.

-Kyllä siinä lähes jokainen vuorollaan odotteli turhaan pysäkillä olemattomia vuoroja, Peltoluhta sanoo.
Vuoroista luovuttiin Etelä-Suomen linjaliikenteen aloitteesta liian pienten asiakasmäärien perusteella. Lopullinen päätös jouduttiin tekemään, koska Loviisan kaupunki ei myöntänyt tukea näille vuoroille. Päättäjille jätetyn adressin oli allekirjoittanut 750 ihmistä.

Jopa kolmen tunnin odotus

Kyseessä olevalla reitillä liikennöi useita vuoroja aamuisin. Valkosta lähtee Loviisan suuntaan seitsemän vuoroa aikavälillä 6.15-9.30, ja Loviisasta Valkoon neljä vuoroa välillä 7.20-9.00. Varhaisimmat vuorot ajavat Hästholmeniin/Hästholmenista saakka. Myös iltapäivällä vuoroja on 30-60 minuutin välein. Adressin jättäneiden toive on, että jos jostain on luovuttava, voitaisiin jättää esimerkiksi aamusta ja iltapäivästä joku vuoro pois.
-Kyllä se hirvittää tehdä työvuorolistaa, kun tietää, että työntekijä joutuu odottamaan kolmekin tuntia bussia tai työvuoron alkua, sanoo Valkon Siwan myymäläpäällikkö Tiina Kaukiainen.
Siwan kaikki neljä työntekijää asuvat Loviisan keskusta-alueella. Loviisan kaupunki käyttää linjan Määrlahti-Vårdö-välisten vuorojen tukemiseen noin 45 000 euroa vuodessa. ELY-keskus on tähän saakka korvannut noin kolmasosan kustannuksista.
-Valitettavasti tilanne näyttää vähän huonolta siksi, että ELY-keskus on vähentämässä tukiaan, sanoi adressin vastaanottamiseen osallistunut Sten Frondén.
Risto Nieminen lupasi kuitenkin harkita tilannetta uudelleen. -Tämä päätös on voimassa helmikuuhun saakka, ja katsomme mitä siitä eteenpäin olisi tehtävissä, Nieminen lupasi.

Kaikki koululaiset eivät saa yhtä turvallista kyytiä

Vesa Peltoluhta kertoo, että aamun koululaisvuoro on yleensä melko täynnä. Ainakin viime keväänä koululaiset joutuivat jopa seisomaan busseissa.
-Aikaisemmin koululaiset kuljetettiin tilausajolla, mutta nyt tavallisella linja-autolla. Erona on se, että tavallisessa bussissa ei lain mukaan tarvitse olla istumapaikkaa ja turvavyötä kaikille, mutta tilausajossa täytyy olla, Peltoluhta sanoo.
Valkosta kulkee Loviisaan aamuisin koululaisia yläasteelle, sekä ruotsinkielisiä koululaisia myös ala-asteelle.
-Hyvinkin erikokoiset koululaiset ovat joutuneet seisomaan käytävällä, Arja-Riita Havén vahvisti.
Koululaiskuljetuksista vastaava suunnittelija Merja Salo kuuli ongelmasta viime keväänä.
-Minulle tuli myös tietoa, että pienemmät koululaiset pelkäävät siellä isompien keskellä. Teimme laskentaa Etelä-Suomen linjaliikenteen Jaana Nevansalon kanssa, ja näytti siltä että kaikille olisi istumapaikka, Salo kertoo.
Se, ettei vakiovuoroilla tarvitse olla istumapaikkaa tai turvavyötä kaikille on totta myös Salon mukaan.
-Eihän linjaliikenteen autoissa ole kaikilla istumapaikoilla edes turvavyötä. Mitä aikaisempiin tilausajoihin tulee, siitä en tiedä koska se oli vanhan Loviisan aikaa, Salo jatkaa.
Osa Valkon koululaisista pääsee kouluun turvallisemmalla kyydillä.
-Valkosta tulee yksi minibussi, joka on tilausajossa. Se hakee kauempana asuvat koululaiset, ja siinä on lain mukaan oltava istumapaikka ja turvavyö kaikille, Salo kertoo ja lupaa selvittää vakiovuoroilla kulkevien koululaisten tilannetta uudelleen.
Aluehallintoviraston koululaisten kuljetuksia koskevissa ohjeissa todetaan, että kunnan tulee tarkistaa koulukuljetusperiaatteet, jotta oppilaiden oikeusturvan kannalta yhdenvertainen kohtelu turvataan. Yksi strategiaa suunnitellessa huomioitava asia on nimenomaan kuljetusten turvallisuus.

Myös palvelulinjaa voi käyttää

Päättäjille jätetyssä kirjelmässä vedotaan ennen kaikkea siihen, että nykyisillä vuoroilla muun muassa eläkeläisten ja kotona olevien lapsiperheiden asiointi Loviisan keskustassa hankaloituu merkittävästi liian pitkien vuorovälien takia. Esimerkiksi Arja-Riitta Havén ei omista autoa.
-Käyn Valkossa töissä Loviisassa, ja kyllä se lohkaisisi aika ison osan palkastani, jos joutuisin hankkimaan auton, Havén sanoo.
Loviisassa liikennöi myös palvelulinja, joka on tarkoitettu ensisijaisesti ikäihmisille. Linjataksilla pääsee Valkosta keskustaan maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin aamupäivällä.
-Jos kyytiin mahtuu, mukaan pääsevät muutkin kuin ikäihmiset, Margareta Lepänaho sanoo.
Autoa kuljettava Per-Erik Maukkanen sanoo, että koskaan ei ole ollut täyttä.
-Autossa on 16 paikkaa, ja yleensä matkustajia on alle kymmenen, poikkeuksena Liljendalin suunta, josta on vain yksi tavallinen linja-autovuoro Loviisaan aamulla ja takaisin illalla, Maukkanen sanoo.
Kyyti tilataan etukäteen, ja auto hakee matkustajat kotiovelta. Tämän vuoksi tarkkoja saapumisaikoja ei aina voida ilmoittaa etukäteen. Reitit ja lähtöajat ovat nähtävissä myös Loviisan kaupungin verkkosivuilla kohteessa Loviisa/Palvelut/Sosiaali- ja terveyspalvelut/Senioripalvelut/ Palvelulinja.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI