|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan ensihoitopalvelut Esperiltä Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselle
02.12.2011Porvoon sairaanhoitoalueen ensihoitopalvelut siirtyvät ensi vuoden alusta lukien Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen hoidettaviksi. Loviisassa ja Lapinjärvellä ambulanssipalvelut on tähän asti ostettu yksityiseltä Esperi Oy:ltä. Vuoden alusta sairaanhoitopiirin alueella on kahdeksan välittömässä lähtövalmiudessa olevaa ambulanssia, joista viisi ympäri vuorokauden. Kokonaan uudet ambulanssiasemat aloittavat Koskenkylässä ja Sipoon Söderkullassa.

Uuden käytännön taustalla on 1.5. voimaan tullut terveydenhuoltolaki, joka edellyttää ensihoidon järjestämisvastuun siirtämistä yksittäisiltä kunnilta sairaanhoitopiireille. Ensihoidon pitää olla uudella tavalla järjestetty viimeistään vuoden 2013 alussa. Laki mahdollistaa ensihoitopalvelujen järjestämisen esimerkiksi yhteistoiminnassa pelastuslaitoksen kanssa.
Porvoon sairaanhoitoalueen kuudesta kunnasta Porvoo ja Askola ovat jo tähän astikin hoitaneet ensihoitopalvelun pelastuslaitoksen kautta. Sen sijaan Sipoo, Pornainen, Loviisa ja Lapinjärvi ovat käyttäneet yksityisiä palvelujentarjoajia.
–Meillä oli kolme vaihtoehtoa palvelun hoitamiseen. Eli hoitaa se itse, tehdä sopimus pelastuslaitoksen kanssa tai kilpailuttaa, totea Porvoon sairaanhoitoalueen lautakunnan puheenjohtaja Risto Anttonen.
Hän jatkaa, että asiaa valmisteltaessa Porvoo ja Askola halusivat jatkaa kuten ennenkin ja Sipoo sekä Pornainen olivat valmiit siirtymään pelastuslaitoksen kannalle.
–Loviisa ja Lapinjärvi olivat aika neutraaleja. Niille asia oli ennemminkin hintakysymys.
Vertailtaessa eri malleja Porvoon sairaanhoitoalueella otettiin kustannusten lisäksi huomioon laatutekijät, kuten osaaminen ja toimintavarmuus. Pelastuslaitoksella katsottiin olevan kokemusta ja hyvää välineistöä ensihoito- ja ensivastepalvelujen tuottamiseksi. Lisäksi henkilökunnan koulutustaso on korkea. Pelastuslaitos pystyy myös tarvittaessa käyttämään ensihoitoon muita kuin esisijaisesti siihen varattuja henkilöstöresursseja, kuten esimerkiksi perustason koulutuksen saaneita pelastajia. Muun muassa näillä perusteilla Porvoon sairaanhoitoalue päätyi yhteistyössä alueen kuntien kanssa järjestämään ensihoitopalvelut pelastuslaitoksen kanssa. HUS:n hallitus hyväksyi yhteistoimintasopimuksen viime viikolla.
Yhteistoimintasopimuksessa on määritelty mm. sairaanhoitoalueen ja pelastuslaitoksen vastuut ja tehtävät ensihoitopalveluissa. Sairaanhoitopiirin tehtävänä on tarvittavien hoito-ohjeiden laadinta, ensihoitotoiminnan valvonta ja ohjaaminen sekä kenttäjohtamistoiminnan järjestäminen. Pelastuslaitoksen tehtävänä puolestaan on tarvittavan ensihoitohenkilöstön palkkaaminen ja ambulanssien sekä asemapaikkojen hankinta ja ylläpito. Pelastuslaitokselle on ensihoitotehtäviin palkattu 29 uutta työntekijää ja sairaanhoitopiiriin kuusi.
Järjestämisvastuun siirtymisen myötä ensihoidon valmiustason uskotaan nousevan ja palvelujen kunnittaisten erojen pienenevän. Ensihoitoa valvovat HUS:n palveluksessa olevat kenttäjohtajat. Kaikki ensihoidossa työskentelevät ensihoitajat ovat terveydenhuoltoalan ammattitutkinnon suorittaneita henkilöitä. Jatkossa ensihoidossa työskentelevä henkilöstö toimii välittömässä lähtövalmiudessa, kun nykyisestä varallaolojärjestelmästä luovutaan. Lisäksi ambulanssien käyttöä painotetaan vuorokauden eri aikoihin alueen palvelukysynnän mukaan.

Koskenkylä ”satelliittiasemana”

Porvoon sairaanhoitopiirin alueella toimii vuoden alusta alkaen kahdeksan välittömässä lähtövalmiudessa olevaa ambulanssia. Niistä viisi on valmiudessa ympäri vuorokauden ja kaksi 12 tuntia seitsemänä päivänä viikossa. Yksi ambulanssi on valmiudessa vain arkipäivisin.
Ambulansseista kuusi sijoitetaan Porvoon, Sipoon ja Loviisan pelastusasemille. Loviisassa on ympärivuorokautisessa valmiudessa yksi ambulanssi ja lisäksi toinen 12 tuntia. Jotta väestö tavoitetaan paremmin, on pelastuslaitos vuokrannut kahdelle ambulanssille tilat Söderkullasta ja Koskenkylästä.
Söderkullassa oleva ambulanssi on valmiudessa 12 tuntia seitsemänä päivänä viikossa. Koskenkylään sijoitettava ambulanssi on valmiudessa arkisin noin kymmenen tuntia. Koskenkylän asemaa käytetään lisäksi niin sanottuna satelliittiasemana, jonne Porvoon sairaanhoitoalueen kenttäjohtaja voi määrätä ambulanssin valmiuteen tarpeen mukaan.
Alueen pitkien matkojen vuoksi ambulanssien varustelutasoa nostetaan. Kun hoitotasoinen auto saavuttaa potilaan, voidaan lääkehoito aloittaa heti. Aiemmin paikalle kutsuttiin tarvittaessa lisäyksikkö.
Ambulanssien lisäksi ensihoitopalveluihin kuuluu ensivastetoiminta, jota Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tuottaa Porvoon sairaanhoitoalueelle 12 ensivasteyksilöllä eli paloautolla ja ensivastetoimintaan koulutetulla henkilöstöllä. Ensivasteyksiköitä käytetään hätätilapotilaiden tavoittamisaikojen lyhentämiseen silloin, kun tehtävään hälytetyn ambulanssin ajomatka on pitkä. Ensivastetoimintaa on tarkoitus kehittää edelleen.

Tavoitteena myös joustavuus

Uudessa järjestelmässä pyritään myös joustavuuteen.
–Esimerkiksi kiireettömiä siirtokuljetuksia voidaan siirtää yksityisten hoidettaviksi, jos ensihoito ruuhkautuu. Lisäksi 12 tunnin yksiköiden ajoaikoja voidaan muuttaa esimerkiksi viikonloppuisin yöpainotteisemmiksi, mainitsee sairaanhoitoalueen ensihoidon vastuulääkäri Marian Ahlskog-Karhu.
Kuntarajoilla alueen sisällä ei merkitystä, vaan lähin yksikkö operoi. Rajojen ulkopuolista naapuriapua käytetään silloin, kun se on järkevää, kuten on tähänkin asti tehty. Esimerkiksi Lapinjärven osalta naapuriapu on toiminut Elimäen, nykyisen Kouvolan kanssa.
Myös lääkärin konsultaatioapu Medi-Helin kanssa jatkuu. Ensihoidon kokonaiskustannukset Porvoon sairaanhoitoalueella ovat ensi vuonna noin 3,6 miljoonaa euroa eli noin 36 euroa asukasta kohti. Hinta on noin 600.000 euroa korkeampi kuin nykyisellä tavalla, joskin menojen kirjaamiskäytännöissä on ollut eroavaisuuksia eri kunnissa.
Ensihoitopalvelujen toimivuutta ja kustannuksia seurataan jatkuvasti. Myös väestöltä odotetaan palautetta sitten, kun uudesta järjestelystä on saatu kokemuksia.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI