|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kaitafilmifestivaalit saavuttivat huippusuosion
29.11.2011Lauantaiset kaitafilmifestivaalit saavuttivat valtavan suosion loviisalaisten ja kauempaakin tulleiden keskuudessa. Iltapäivän molemmat näytökset olivat ”loppuunmyytyjä”, ja kino Marilyn täyttyi salin portaita myöten. kaikki halukkaat eivät mahtuneet ensimmäiseen näytökseen.

-Yksi juttu tässä vain kaduttaa, ja se on se, että näytös on ilmainen, Eddie Bruce vitsaili toiselle täpötäydelle salilliselle.
1950-60 luvuilla Loviisassa ja Lapinjärvellä kuvattu kaitafilmimateriaali esitettiin nyt ensimmäistä kertaa yleisölle.

Aitoa tunnelmaa

Salin valot sammuvat, ja valkokankaalla kävelee mieshenkilö lastenrattaita työnnellen, hymy tietenkin huulillaan. Ainoa kuuluva ääni on kaitafilmin raksutus, ja Eddie Brucen ja Thomas Rosenbergin välikommentit. Äänistä raksutus ei kuitenkaan ole ”aitoa”.
-Tämähän ei ole oikeasti kaitafilmi, vaan ääni on tallennettu vain tunnelman vuoksi, kommentaattorit paljastavat.
Vajaan kahden tunnin mittainen dvd-filmi on Brucen ja Rosenbergin tekemä kooste kaitafilmimateriaalista, jonka he ovat saaneet lahjoituksina ja vuokraamalla Kansallisesta audiovisuaalisesta arkistosta. Joukossa on muun muassa ennen julkaisematonta materiaalia presidentti Kekkosesta.
-Kavalla on hallussaan paljon sellaista materiaalia Loviisasta, johon sillä ei ole mitään oikeuksia. Tämän projektin puitteissa me olemme saaneet näihin filmeihin kaikki oikeudet, ja nyt on vähän epäselvää, miten Kava suhtautuu asiaan, Thomas Rosenberg sanoo.

Elämä oli juhlaa ja arkea ennenkin

Suuri osa Brucen ja Rosenbergin käsiinsä saamasta materiaalista on kuvattu yksityisissä tilanteissa ja tilaisuuksissa.
-Varsinkin kesällä ihmiset ovat kuvanneet paljon perhepiirissä. Olemme hienotunteisuuden vuoksi jättäneet paljon tällaista materiaalia pois, Rosenberg sanoo.
-On siellä yksikin pitkä otos rapujuhlista, jossa on paljon tunnettuja henkilöitä, mutta sitä emme näytä nyt ainakaan tällä kertaa, Eddie Bruce täydentää.
Esitettäväksi päätynyt materiaali koostuu paljolti vuoden tärkeisiin juhlapyhiin liittyvistä tapahtumista sekä erilaisista kilpailuista. Hauskoja kohokohtia ovat joulupukin saapuminen pandakarhun kanssa SOK:N helikopterilla Loviisan torille, sirkuselefanttien marssi Brandensteininkadulla, maatalouskone-esittely ja jäärata-ajot Loviisanlahdella, mutta mukana on paljon myös ”tavallista” elämää ja ihmisiä erityisesti Lars Pelinin kuvaamana. Kaiken kaikkiaan tulee vaikutelma, että elämä Loviisassa on tuohon aikaan ollut täynnä hauskoja tapahtumia ja yhteisöllisyyttä.
-Erityisesti VPK:lla oli tärkeä rooli ihmisten elämässä. Viidennellä katselukerralla tunnistin itsenikin kävelemässä ihmispaljouden keskellä VPK:n järjestämiin jokakesäisiin Ungernin juhliin, Eddie Bruce kertoi.
Maailma on muuttunut monessa, mutta monessa myös säilynyt ennallaan: lapsia ja juhlia kuvataan yhä vain, ja lapset rakastavat joulupukkia ja ilmapalloja niin kuin ennenkin. Ja mitä ilmastoon tulee, niin kyllä ennenkin on myrskyjä ollut: koosteen lopussa nähdään pitkä otos Maire-myrskyn aikaansaamista tuhoista vuodelta 1961.

Mahdollisesti myyntiin

DVD-koostetta tullaan mahdollisesti myymään yleisölle jatkossa. -Meillä on vielä joitakin oikeudellisia kysymyksiä selvitettävänä, jotta voisimme myydä DVD:tä yleisölle, Rosenberg sanoo. Kiinnostuneita ostajia olisi varmasti.
-Tämä oli aivan mahtavaa. Tunnistin itseni Ungernin juhlissa säkkihyppelykilpailuissa. Jos DVD:n jossain vaiheessa saa ostaa, haluan sen ilman muuta, sanoi esityksen nähnyt mieshenkilö.
Kaitafilmiprojektin suosio tuntuu yllättäneen myös Brucen ja Rosenbergin.
-Homma tulee varmasti saamaan jatkoa ja kasvamaan vielä tästä. Olemme jo hakeneet jatkorahoitustakin, ja tulemme varmasti perustamaan vähän virallisemman yhdistyksen asioiden edesauttamiseksi, Rosenberg kertoi.
Myös kino Marilyn ja sen henkilökunta saivat Brucelta ja Rosenbergilta suuret kiitokset.
-Ilman tätä paikkaa koko projektia ei olisi voitu järjestää. Kino Marilyn on kaikin puolin erittäin tärkeä olemassa, he ovat projektissa mukana käytännössä ilman korvausta kuten kaikki muutkin mukana olleet.
Yleisöä festivaaleilla riitti kuin koosteen juhlissa konsanaan. Tapahtumaa ovat ovat tukeneet Svenska Kulturfonden, Loviisan kaupunki sekä Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike.
Eddie Bruce ja Thomas Rosenberg ottavat mielellään vastaan lisää kaitafilmejä sekä niihin liittyvää tietoa. Heidät tavoittaa parhaiten sähköpostitse osoitteissa eddie.bruce@kolumbus.fi ja thomas.rosenberg@sulo.fi.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI