|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kahden kaistan levyinen lumiaura otetaan käyttöön
25.11.2011Destian Porvoon tienhoitoalueella kokeiltiin viime keväänä alustavasti uutta kahden kaistan levyistä moottoritieauraa. Tänä talvena kokeilua jatketaan Sipoon ja Koskenkylän välisellä tieosuudella.

-Seuraamme palautetta, ja tietysti turvallisuuden toteutumista aktiivisesti, ja jos ongelmia on, käytöstä voidaan myös luopua. Sen verran meillä on itsesuojeluvaistoa, että emme lähde pahimpaan ruuhka-aikaan liikkeelle tällä laitteella, sanoo Destian Porvoon alueurakan työmaapäällikkö Pekka Grönroos.
Uusi laite on Destian Porvoon alueurakan miesten suunnittelema, eikä muualla Suomessa ole vastaavaa. Aura on nimenomaan moottoritiekäyttöön suunniteltu, ja sillä tullaan puhdistamaan Koskenkylän ja Kalkkirannan välistä tieosuutta. Auralla saadaan kerralla puhtaaksi 10,2 metriä leveä tie, ja jos sen käyttö osoittautuu odotusten mukaiseksi, sitä voidaan hyödyntää myös muilla Destian hoitamilla alueilla.
-Pääasiallinen syy laitteen käyttöönottoon on sen tehokkuus. Auralla saadaan puhdistetuksi tie koko leveydeltä kerralla. Lisäksi laite suolaa, ja sen alla on terät, jotka rikkovat jäisen tien pintaa, Grönroos esittelee.
Periaatteessa laite suoriutuu aurauksesta yksin, mutta yleensä perässä tulee lisäksi kaksi avustavaa yksikköä, jotka huolehtivat hankalammista paikoista, muun muassa rampeista. Siinä, että laite tukkii tilapäisesti koko tien, on sekä hyviä että huonoja puolia.
-Aurattaessa vain toista kaistaa, syntyy helposti vaarallisia ohitustilanteita, kun siirrytään auratulta kaistalta auraamattomalle kovassa vauhdissa, sanoo työkohdevastaava Kari Melto.
Huono puoli on se, että taakse kertyy jonoa, kun ohi ei pääse.
-Aurausauton vauhti on vajaat 50 kilometriä tunnissa kun lunta ei ole kovin paljon ja se on kevyttä pakkaslunta. Täytyy kuitenkin muistaa, että edessä oleva tie on huonossa kunnossa, eikä siinä todennäköisesti voisi turvallisesti ajaa yhtään kovempaa. Grönroos ja Melto korostavat, että ohitusta on turha edes yrittää.
-Yhden kerran viime keväänä joku lähti ohittamaan lumituiskussa, kunnes huomasi, että edessä on kaide ja luminen tie, Grönroos kertoo. Aurausauton kuljettaja myös tarkkailee taakse kertyvää jonoa ja tietysti mahdollisia hälytysajoja, ja voi antaa tietä kääntämällä toisen tai jopa molemmat sivuaurat taakse.
Auto on varustettu tehokkailla varoitusvaloille koko leveydeltään.
-Varoitusvalot ovat erittäin tärkeitä, ja ne nähdessään kannattaa uskoa, että ohi ei pääse, Kari Melto sanoo.
Destian hoidossa oleva Porvoon alueurakkaan kuuluva tiealue ulottuu Sipoon silloilta 6-tietä Elimäen nesteelle ja 7-tietä Ahvenkosken silloille. Ahvenkoskelta Kotkan suuntaan alkaa NCC:n hoidossa oleva alue, Myrskylän suuntaa hoitaa TSE-Tienvieri Oy. Yli puolet Suomen kaikista tieosuuksista on Destian hoidossa.
-Tarkoitus on, ettei tienkäyttäjä huomaa, missä alue vaihtuu. Siksi seuraamme naapurialueen toimia, ja saamme ilmoituksen, kun esimerkiksi Vantaalla aiotaan suolata rampit tai Myrskylässä suolataan päätiet, Melto kertoo.
Jokainen tienhoitaja tekee yhteistyötä jonkun kelikeskuksen kanssa, ja lähtökynnys on erittäin herkässä erityisesti niillä teillä, jossa liukkautta ei saa olla lainkaan.
-Moottoritiet kuuluvat siihen talvihoitoluokkaan, jossa teillä ei saisi olla lainkaan liukkautta. Jos on vähänkään epävarmuutta, lähdemme liikkeelle. Ennakkosuolaus on kuitenkin suhteellisen pieni homma mahdollisiin suolaamattomuudesta aiheutuviin seurauksiin verrattuna, Grönroos sanoo.
Esimerkiksi Liljendalin ja Loviisan välinen tie kuuluu luokkaan kaksi, jossa liukkautta saa olla kuusi tuntia.
-Maanantaina oli jäätävää sadetta ja lämpötila lähellä nollaa, joten suolasimme myös esimerkiksi Liljendalin ja Loviisan välisen tien, Melto kertoo.
Työnjohtaja Jari Aho muistuttaa, että pari lämpöastetta ei takaa sulaa tienpintaa.
-Tienpinta voi jäätyä, vaikka ilman lämpötila olisi plussan puolella. Siksi opasteissa ilmoitetaan erikseen ilman ja tienpinnan lämpötila, ja myös suolaushälytys voidaan antaa ennen kuin ilman lämpötila painuu pakkasen puolelle, Aho sanoo.
Omat haasteensa Porvoon tienhoitoalueelle asettaa meren läheisyys.
-Sää voi olla aivan erilainen 7-tien etelä- ja pohjoispuolella. Joskus joku on soittanut, että nukutteko te vielä kun täällä on lunta vaikka kuinka, Grönroos kertoo.
Porvoon alueurakkaa valvova Risto Hyvärinta Uudenmaan ELY-keskuksesta kehottaakin ottamaan yhteyttä tienkäyttäjän linjaan, mikäli ongelmia ilmenee. Numeroon 02002100 voi tehdä ilmoituksia tiestön kunnosta ja liikenteen ongelmista ympäri vuorokauden.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI