|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


"Pikavipit lisäävät köyhyyttä"
20.11.2011Pikavippien holtittomasta myöntämisestä on tullut ongelma Loviisan sosiaalitoimistossa. Yhä useampi toimentulotuen asiakas on ottanut pikavipin, jota ei toimeentulotuesta voida korvata.
- Kiukku nousee, kun kuulenkin sanan pikavippi. Moni toimeentuloasiakas saattaisi pärjätä jotenkuten pienilläkin tuloillaan, mutta pikavippikierre voi tehdä selviytymisen mahdottomaksi, kertoo vastaava sosiaalityöntekijä Jaana Iivonen.

Hänen mukaansa pikavippejä nostaneiden köyhien määrä on lisääntynyt etenkin tämän vuoden aikana. Moni lainakierteessä oleva on nuori, jolla ei ole muita tuloja.

- Mielestäni vipit pitäisi kieltää lailla pikaisesti. Niitä tarjoavat yritykset houkuttelevat köyhiä pikaiseen lainanottoon, joka kostautuu nopeasti.
Iivosen mukaan on käsittämätöntä, että pikalainojen ottaminen on helppoa samalla kun pankit kiristävät lainan myöntämisperusteitaan.

Hakemusmäärät kasvaneet

Toimeentulotuen hakemusmäärät ovat kasvaneet Loviisassa sekä Lapinjärvellä huomattavasti viime vuodesta. Tänä vuonna Loviisa-Lapinjärvi-alueella hakemuksia on tullut 103 kappaletta enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuosi sitten.

Suurin osa Loviisan toimentulotuen asiakkaista on yksin asuvia tai yksinhuoltajia, mikä vastaa koko maan tilannetta.
- Toimeentulotuki on ainoa tulonlähde niille, jotka ovat pudonneet työmarkkinatuen piiristä. Näin voi käydä, jos ei jostain syystä pysty vastaanottamaan tarjottua työpaikkaa, sanoo Iivonen. Hänen mukaansa toimeentulotuen asiakkaina on myös työssäkäyviä, joiden ansiot evät riitä elämiseen, etenkin vuorotöissä.

- Osa-aikatyö ja vuorotyö on yleistä, kun muuta ei ole tarjolla, jos esimerkiksi kaupan kassalla ei tule tarpeeksi työvuoroja, eivät rahat riitä elämiseen.
Työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyn kriteerit ovat tiukentuneet ja kuntoutustuen ehtoja on kiristetty. Siksi moni työkyvytön on toimeentulotuen varassa.

Peruspäivärahalle tippuu yhä useampi

Iivonen on huolissaan työttömyyslukujen kasvusta. Syyskuussa työttömyysprosentti oli Loviisassa 8,7 prosenttia ja Lapinjärvellä 7,6 prosenttia, koko maassa se on 6,9 prosenttia.
- Työmarkkinatuen varaan jäävien määrä kasvaa tasaisesti Loviisassa. Yhä useampi heistä on myös toimeentulotuen asiakas. Toimeentulotuen perusosa on aikuiselle yksin elävälle 419,11 euroa kuukaudessa. Sillä pitäisi maksaa kuukauden ruoat, vaatteet, puhdistusaineet, lehdet, puhelinkulut ja harrastukset. Asumiskuluja yksin elävälle maksetaan enintään 430 euroa ja perheille 600 euroa.

Loviisan kaupungilta arvioidaan kuluvan toimeentulotukeen noin 1,8 miljoonaa euroa tänä vuonna. Lain mukaan toimeentulotukeen on subjektiivinen oikeus kaikilla, jotka sitä tarvitsevat. Iivosen mukaan moni asia yhteiskunnassa on köyhille kalliimpaa kuin rikkaille.
- Jos ei ole mahdollisuus netin käyttöön, joutuu maksamaan laskut pankin tiskillä, mikä maksaa useita euroja. Moni köyhä syrjäkylillä asuva joutuu kulkemaan omalla autolla, joka on usein vanha ja huonokuntoinen. Niihin käytetty bensa on myös kalliimpaa.

Vippiongelma kuormittaa velkaneuvontaa

Köyhyys näkyy ihmisten velkaantumisena, ja moni joutuu tukeutumaan velkaneuvontaan. Tyypillinen ongelma on, että velkaa rahoitetaan uudella velalla. Loviisassa velkaneuvontaan hakeutuu vuosittain noin 200 asiakasta.
- Velkakierteeseen ajavat useimmiten kriisitilanteet: työttömyys, sairastuminen tai avioero. Yksi puoliso ei usein kykenekään hoitamaan asunto- ja autolainoja, jolloin joudutaan ottamaan lisävelkaa elämiseen, kertoo Loviisan kaupungin velkaneuvoja Petri Hirvonen.

Hirvonen on huolissaan siitä, että velan maksu uudella velalla lisääntyy jatkuvasti. Osasyynä on pikavippien ja erilaisten luottokorttien suuri tarjonta.
- Jos pikavipin maksaa uudella pikavipillä, tuplaantuu velkamäärä kahdessa kuukaudessa.

Nuoret riskiryhmä

Hirvosen mukaan pikavippejä käyttävät eniten nuoret ja eläkeläiset. Hän kehottaa ihmisiä ottamaan yhteyttä velkaneuvojaan heti, kun suunnitellaan velan ottamista vanhojen velkojen maksamiseksi.
- Työttömyys ja lomautukset velkauttavat kotitalouksia nopeasti. Työttömyyden aikana saatetaan elää erilaisten luottojen varassa, ja ajatellaan, että laskut maksetaan, kun tulee töitä. Velat saattavat kuitenkin olla jo niin suuria, että palkka ei riitäkään maksamaan niitä.

Lakialoite pikavippien kieltämiseksi

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) on tehnyt lakialoitteen pikalainayritystoiminnan kieltämiseksi. Aloitteen on allekirjoittanut jo 68 kansanedustajaa.
Perustelujen mukaan pikavipit aiheuttavat muun muassa opintojen viivästymistä, mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä. Luottojen lyhytaikaisuus ja korkeat kulut ajavat luotonhakijan usein velkakierteeseen.

Viime vuonna uusien maksuhäiriörekisteriin päätyneiden ihmisten määrä kasvoi 13 000:lla, eli 4,3 prosentilla edellisvuodesta. Häiriöt kasaantuvat usein samoille henkilöille.
Pikavippitoiminta on lähes ainoastaan suomalainen ilmiö. Monissa maissa tiukka luottolainsäädäntö kieltää pikavipit.
Pikavippiyrityksiä on syntynyt Suomeen kymmeniä nopealla aikataululla. Tyypillinen kokonaiskorkotaso on 20-30 prosenttia lyhyissä lainoissa, joiden laskennallinen vuosikorko nousee useisiin satoihin prosentteihin, jopa tuhanteen prosenttiin.

Ulla Ora

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI