|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Presidentti voi nostaa esiin kansallisia kipupisteitä”
18.11.2011Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto vieraili perjantaina Loviisan voimalaitoksella ja satamassa. Lisäkohde löytyi Loviisan kirkosta, jonka penkeille ilmestyneet ”kirkon enkelit” eli Verdin konserttivieraiden ahterikuvat Haavisto säästäisi. Maailmalla kiinnostaneet takapuolikuviot olisivat hänen mielestään mahdollinen matkailunähtävyys Loviisassa.
-En menisi maalaamaan niiden päälle, Pekka Haavisto totesi Loviisan kirkossa käytyään.

Varhain aamulla kierroksensa Haminasta aloittanut Haavisto kohtasi rentona ja hyväntuulisena alkuillasta loviisalaiskahvilassa pienen, mutta keskustelevan yleisön. Pääosa väestä oli ”omia”, eli paikallisia vihreitä.

Loviisan voimalan portilla aiemmin päivällä hän oli tavannut turvallisuudesta vastaavia henkilöitä jotka kertoivat Fukushiman onnettomuuden jälkeen tehdyistä toimenpiteistä. Haaviston mielestä turvallisuusasiat on voimalassa otettu hyvin huomioon.

Loviisan satamassa satamajohtaja Aki Marjasvaaran esittely vihreästä moottoritiestä teki Haavistoon vaikutuksen ja hän piti suunnitelmia dynaamisina ja oli yllättynytkin siitä, mitä ympäristö- ja palvelutekijöitä tien varteen kaavaillaan.
- Sydän oli myyty siinä vaiheessa, kun satamajohtaja kuvaili tuulimyllyjä tien varteen, hymyili Haavisto ja totesi vihreän moottoritien ideassa yhdistyvän älyä ja energiansäästöä.

Huolta syrjäytymisestä

Haavisto oli huolissaan syrjäytymisestä ja kertoi Haminassa tulleen esille ”suomalainen kiusaaminen”, jota esiintyy niin kouluissa kuin työpaikoilla ja netissä. Hän luonnehti Suomesta tulleen nokkijoiden maan, maan johon ei suuresta pinta-alasta huolimatta tahdota mahtua. Aiemmin hän oli tavannut eri-ikäisiä vertaissovittelijoita ja pohti pitäisikö työelämäänkin saada vertaissovittelijoita, kuten ammattikouluikäiset vertaissovittelijat olivat ehdottaneet. Haavisto nosti esiin myös syrjäytyneiden nuorten suuren määrän sekä suorituspaineet, jotka ajavat nuoret käyttämään välillä rauhoittavia ja välillä piristäviä lääkkeitä jotta tenteistä selvitään.

- Näin presidentinvaalien alla on hyvä keskustella siitä, onko presidentti arvojohtaja ja mielipidevaikuttaja. Vaikka presidentti ei päätä määrärahoista, hän voi nostaa esiin kansallisia kipupisteitä.
Sen lisäksi, että presidentillä on todellista valtaa esimerkiksi puolustusvoimien ylipäällikkönä ja virkanimittäjänä, hänellä on Haaviston mielestä valtaa käyttää mielipidevaltaa ja tämän vuoksi pitävänsä tehtävää tavoittelemisen arvoisena.

Uhkana sisäinen rikkoutuminen

Haavisto arveli, että kun puhutaan Suomea kohtaavista uhista, yksi suurimmista on sisäinen rikkoutuminen, ettei enää koeta maata sellaiseksi jota halutaan puolustaa.
Haavisto toivoisi, että kaikki astuisivat nyt askeleen eteenpäin ja antautuisivat keskusteluun, myös ns. ”hyviksienkään” hän ei haluaisi linnoittautuvan mielipiteineen.
Perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen vierustoverina hän on saanut tähän hyvän keskusteluyhteyden ja kutsun tulla tutustumaan Hakkaraisen sahaan. Haavisto kertoi Hakkaraisen todenneen, että pitää näyttää että hänellä on tällaisiakin kavereita kuin Haavisto.

Haavisto pitää Suomen vahvuuksina osaamista ja kansainvälisyyttä. Suomesta on oltu liikkeellä rauhanturvaajina ja rauhanneuvotteluissa ja suhteet Venäjään ovat olleet pitkään hyvät, näitä tekijöitä hän pitää parhaana Suomena ja sellaisina joita kannattaa edelleen vahvistaa.

Meneillään olevassa maailmantalouden pyörityksessä hän pitää tärkeänä, että Suomi pitää huolta omasta pärjäämisestään kriisissä, etenkin jos joudutaan rankkaan talousnotkahdukseen, niin huoltovarmuuden varmistamisesta ja siitä, ettei syrjäytymistä enää enempää aiheutuisi. Haavisto suuntaisi Suomen katseita enemmän Euroopan ulkopuolelle, nousevien talouksien maihin. Näiden maiden työ- ja ympäristönormit olisi kuitenkin saatava kuntoon.

- Ollaan eurooppalaisia mutta toimitaan globaalisti.

Puolustusasioissa hän katsoisi enemmän muiden uhkien kuin koko rajan mittaiseen maahyökkäykseen idästä. Tällaisia uhkia ovat esimerkiksi öljy-, ja kemikaalionnettomuudet, nettihyökkäykset ja myös terrorismin uhka kuten juomaveden saastuttaminen tai iskut teollisuuslaitoksiin.

Toinen kierros tavoitteena

Tunnin kestäneessä tilaisuudessa sivuttiin Taivalvaaran herättämän huolen vuoksi myös kaivosasioita, joiden pelisäännöt tulisi Haaviston mukaan nyt keskustella selviksi. Hän piti todennäköisenä, että Lappiin tullaan avaamaan lisää kaivoksia ja Pohjois-Suomessa kierrellessään kuulleensa paikallisten asukkaiden huolta ympäristöstään.

Paljon Afrikassa työskennellyt Haavisto pitäisi tärkeänä, että sen sijaan että Afrikan mantereelle roudataan vanhoja autoja ja tietokoneita tai rakennetaan hiilivoimaloita, autettaisiin näitä maita pääsemään suoraan yli saastuttavien laitosten ja välineiden vaiheesta. Aurinko- ja tuulivoimaenergialle esimerkiksi olisi Afrikassa erinomaisia olosuhteita.

Loviisan äskeinen päätös olla ottamatta vastaan pakolaisia kirvoitti yleisökysymyksen, jossa pyydettiin kertomaan mitä positiivista pakolaisista voisi kaupungille olla. Haavisto kertoi Varkaudessa olleesta keskustelutilaisuudesta, jossa oltiin kielteisellä kannalla pakolaisten ottoon. Silti, kun yleisöltä kysyttiin, että jos pakolaisia nyt kuitenkin tulisi, niin kuinka moni olisi valmis lähtemään tukiperheeksi.

- Silloin nämä äänekkäimmin vastustaneet rouvat olivat heti valmiita, tässä on jotain hellyttävän suomalaista, ollaan kuitenkin valmiita kertomaan kierrätyksestä ja pullan leipomisesta, suomalaisissa on se myönteinen puoli. Presidentinvaalista hän arvioi tulevan yllätykselliset. Omana tähtäimenään hän pitää toiselle kierrokselle pääsemisen.
- Toisella kierroksella äänestäjät ryhmittyvät uudelleen, hän arvioi.

Auli Henriksson

Lue LS:n uutinen takapuolikuvakohusta:

Lue LS:n alkuperäinen uutinen kirkon takapuolikuvista:

Linkki Haaviston Loviisa-vierailun alkuperäiseen ohjelmaan:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI