|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kirkon pyllykuviot leviävät ympäri maailmaa
16.11.2011Loviisan Sanomien uutinen Loviisan kirkon penkkeihin ilmestyneistä pyllynkuvista on levinnyt laajasti eri puolille maailmaa. Tiistaina uutinen levisi nopeasti eri lehtiin, radioon ja televisioon sekä erityisesti sosiaalisen median sivuille. Tiistai-iltana ja yönä uutinen sekä Loviisan Sanomien kuvat levisivät laajasti myös ulkomaille. Illalla kansainvälinen uutistoimisto Reuters lähetti englanninkielisen uutisen Loviisan pyllykuvioista maailmanlaajuiseen jakeluun. Illan ja yön aikana useat ulkomaalaiset tiedotusvälineet pyysivät Lovarilta kuvia Loviisan pyllyilmestyksistä.

Loviisan Sanomien toimitus on saanut eri puolilta maata runsaasti viestejä, joissa haluttiin säilyttää pyllykuviot kirkon penkeissä.

-Tämä on niin uniikkia ja vuorovaikutteista taidetta, että sitä ei missään nimessä pidä tuhota. Säilyttäkää ihmeessä taideteos tuleville sukupolville, vetosi Tuomo Lindgren.
-Surkuhupaisaa! Mainio uutisaihe - sai hyvälle tuulelle, ainaisten ankeiden talousuutisten syksyssä. Loviisassa osataan, kirjoitti Tuula Laitinen.
-Hienojahan nuo jäljet on! Hauska moka ja pisteet siitä että sottaantuneet vaatteet korvattiin mukisematta. Mahtaa kyllä olla melkoinen hiomis-maalaamis-operaatio, jos nuo jäljet halutaan peittää. Tosin tuo on kyllä aika hauska yksityiskohta, viestitti Natalia Halme.

Monet haluaisivat omin silmin nähdä

-Toivottavasti ahterikuviot jäävät pysyväksi osaksi Loviisan kirkon maisemaa. Itse ainakin vierailisin Loviisan kirkossa pelkästään jo sen takia, että voisin omin silmin nähdä muiden ihmisten vierailleen kirkossa, ts. ahterikuviot. Veikkaan, että tästä tulisi Loviisan kirkon paras vetonaula, Verdi -konsertin lisäksi, arveli nimimerkki Karkki.
-Jättäkää pyllynjäljet penkkeihin! Onhan se kuin spontaani taideteos. Elämisen ja käytön merkkejähän nuo vain ovat. Vuosikymmentenkin päästä ihmiset voivat miettiä minkähänlainen ihminen tässä on aikoinaan istunut ja mitä hän on nähnyt tältä paikalta, kirjoitti Riitta Hietaranta. -Tämä on pitkään aikaan lukemani hauskin uutinen; ketään ei ole murhattu, kidutettu, luontoakaan ei ole pahoinpidelty ja taloudelliset menetykset lienevät suhteellisen pienet näillä nykyisillä maailman miljardimarkkinoilla. Ehdottomasti nämä luonnonmukaiset "reliefit" on suojeltava säilytettäviksi jälkipolville, ja ehkä jopa matkailunähtävyydeksi, vaati Valto Ensio Kivaniemi.

Maalarit pohtivat mokan syitä

Toimitukseen saapui myös parisenkymmentä viestiä, joissa pohdittiin maalauksen epäonnistumisen syitä.
-Mielettömän hauska ja hyvin tehty juttu! Perinnemaalien kanssa pitää olla tarkkana, koska ne eivät kostealla ja kylmällä kuivu. Kun öljymaalin eetterit ovat haihtuneet, ei maalipinta ehkä kuivu koskaan kokonaan. Siinä sitten pelataan peflettien kanssa seuraava vuosikymmen, arvioi Aapo N Pälkäneeltä.

-Jos penkit on tarkastettu lokakuussa, on ne luultavasti maalattu myös syys- tai lokakuussa. Nyt on vaan niin, että pellavaöljymaali ei luultavasti tule kuivumaan ennen ensi kevättä. Ilman suhteellinen kosteus on syksyllä, maalauksen aikaan ollut niin suuri, että pellavaöljymaali ei yksinkertaisesti enää pysty kuivumaan. Nyt kun kuivumista ei ole tapahtunut, ei maali myöskään tule tarttumaan enää kiinni, vaan se on aina istujien persauksissa, varoitteli perinnemaalari Markku Pusa.

Pyllykuvia vaaditaan säilytettäväksi

Loviisan pyllykuvioista keskusteltiin laajasti myös useiden suomalaisten ja ulkomaalaisten tiedotusvälineiden verkkosivuilla. Ilta-Sanomissa kommentteja oli kertynyt keskiviikkoaamuun mennessä 51 kappaletta. Norjalaisen ABCNyheter-uutissivustolla uutista oli ”Twiitattu” yli 600 kertaa.

Ruotsalaisen Västerbottens Kuriren-lehden (www.vk.se) toimittaja Marie Albinsson kertoi, että heidän sivuilla julkaistua Loviisa-uutista on klikattu runsaasti.
-Monet ovat klikanneet artikkelia, joka on levinnyt laajasti myös facebookissa ja twitterissä, Marie Albinsson kertoi.

Tiistaina Facebookiin perustettiin fanisivusto, jossa vaadittiin pyllynkuvien säilyttämistä. Keskiviikkoaamuun mennessä sivu oli kerännyt 700 tykkääjää.
-Loviisassa ei ole kovin paljon nähtävyyksiä. Nyt niitä tuli kerta heitolla satoja lisää. Toivomme, että pyllykuviot säilytetään jälkipolville, fb-sivun kuvauksessa kerrotaan.

Loviisan seurakuntayhtymän talouspäällikkö Mona Lindfors kertoi joutuneensa koko tiistaipäivän vastailemaan tiedotusvälineiden kyselyihin kirkon pyllykuvioista.

-Tapauksen laaja julkisuus on olut yllättävää. Päätämme tällä viikolla miten penkkien kanssa toimitaan. Tänään maalitehtaan edustaja saapuu Loviisaan selvittämään tilannetta, kertoi Lindfors keskiviikkona. Hänen mukaansa seurakunnassa on tiedostettu kansalaisten toiveet säilyttää penkkien pyllykuviot.

Konserttiin varattu tuhat peflettiä

Loviisan kirkossa järjestetään ensi sunnuntaina Johanna Kurkelan konsertti, jonka liput ovat menneet hyvin kaupaksi. Kirkkoon odotetaan jälleen lähes tuhatta vierasta.

Loviisan seurakuntayhtymän kiinteistöistä vastaava seurakuntamestari Airi Panulakertoi, että yleisölle on varattu noin tuhat peflettiä, joita jaetaan ovella.

-Jokainen saa harkita itse käyttääkö peflettiä, mutta istuminen paljaalla penkillä tapahtuu omalla vastuulla, muistutti Panula.

Arto Henriksson

LS:n alkuperäinen uutinen pyllykuvioista:

Googlen hakusanoilla "Loviisa" ja "pylly" löytyy kymmenittäin kotimaisia uutisia:

Norjalaisen uutissivuston Loviisa-uutinen:

Uutinen uutistoimisto Reutersin Arfica-sivuilla:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI