|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kirkon penkkeihin jäi yli sata pyllykuviota
15.11.2011Kirjaimellisesti pyllylleen näyttää menneen Loviisan kirkon penkkien maalausurakka. Puupenkkien öljymaalipinta ei ehtinyt kunnolla kuivua ennen suurta Verdi-konserttia, ja osa yleisöstä sai kirkon vastamaalatuista penkeistä vihreitä maalitahroja housuihinsa. Lisäksi kirkon penkkien kosteaan maalipintaan on jäänyt yli sata ahterinmuotoista kuviota sekä painaumia housujen ja taskujen saumoista.

Loviisan Sanomat kävi maanantaina katsastamassa pyllykuvioiden laadun ja määrän. Kuvioita oli lähes jokaisella penkkirivillä. Yhteensä ahterimerkkejä oli pitkälti toista sataa.

Myös selkänojissa oli muutamia merkkejä istujien selkämyksistä. Joistakin maalikuvioista pystyi jopa näkemään istujan ahterin koon, muodon sekä pehmeyden. Yhdessä kuviossa erottui selvästi luisevan sorttisen takapuolen jättämät kaksi terävämpää painaumaa. Toisessa kuvioissa näkyi selkeästi housujen taskun kuvio. Joku näyttää istuneen jalat harallaan, toinen taas polvet yhdessä. Yksi tahra muistutti enkeliä siipineen. Sen sijaan pukamista ei penkkeihin ole jäänyt merkkejä. Remontoitu Loviisan tuhatpaikkainen kirkko oli lauantaina, 5.11. järjestetyssä Verdi Requiem –kirkkokonsertissa aivan täynnä.

Seurakunnalle korvausvaatimuksia

Loviisan seurakuntayhtymässä ollaan kiusaantuneita maalijupakasta.
-Minä sain tietää tästä heti konsertin jälkeisenä sunnuntaiaamuna, kun kirkkoon tuli mies housut muovikassissa. Kyllähän niistä housuista näki, että maalia oli tarttunut, kertoi Loviisan suomalaisen seurakunnan vt. kirkkoherra Matti Perälä. Hän neuvoo ottamaan yhteyttä seurakuntaan, mikäli takamus vihertää konsertin jälkeen.

-Tähän mennessä kolme konsertissa ollutta ihmistä on tuonut housunsa seurakunnalle. Heistä yhden housut lähetettiin pesulaan, ja kaksi on vaatinut rahallista korvausta housuista, jotka olivat niin uusia, että niistä oli kuittikin jäljellä, kertoi talouspäällikkö Mona Lindfors Loviisan seurakuntayhtymästä. Hänen mukaansa seurakunta korvaa vahingot, ja vaatii myöhemmin korvauksia urakoitsijalta tai maalitehtaalta.

Penkit oli Lindforsin mukaan maalattu jo aiemmin ja niiden vastaanottotarkastus tehtiin lokakuussa. Silloin pinta vaikutti kuivuneelta. Maalausurakoitsija Paanurakenne ja Tikkurilan maalitehdas tekevät parhaillaan tutkimusta miksi maalaus pellavaöljymaalilla meni pieleen ja miksi perinnemaali ei kuivunut riittävästi.

-Kirkossa oli ennen Verdi-konserttia jumalanpalveluksia, mutta silloin tahrautumista ei tapahtunut. Verdi-konsertissa kirkko oli aivan täynnä ihmisiä, jolloin lämpötila ilmeisesti nousi ja kosteus lisääntyi, mikä ehkä sai maalipinnan liikkeelle, Lindfors arvioi. Jumalanpalveluksissa noustiin Lindforsin mukaan myös usein ylös, kun konsertissa istuttiin koko ajan aloillaan.

Kirkkokansalle jaetaan peflettejä

Loviisan seurakuntayhtymän johtoryhmä piti perjantaina hätäkokouksen kirkon penkeistä, ja päätti ryhtyä jakamaan kirkkokansalle peflettejä aina siihen saakka, kunnes maalia ei enää tartu vaatteisiin.

-Minä olin sunnuntaina kirkon ovella jakamassa peflettejä kaikille jumalanpalvelukseen tulleille, kertoi Mona Lindfors. Maaliongelmaa käsitellään tänään kirkon remontin johtoryhmän työmaakokouksessa.

Loviisan kirkon remontti maksoi lähes 3 miljoonaa euroa. Vuonna 1865 valmistunut Loviisan kirkko on arkkitehti Georg Theodor Policron Chiewitzin suunnittelema.Loviisan kirkossa pidettiin marraskuun alussa Verdi-kirkkokonsertti, johon osallistui noin tuhat kuulijaa. Konsertissa kirkon lämpötila ilmeisesti nousi, ja maalipinta alkoin elää.Jälki hieman luisevammasta takalistosta, jossa näkyy lantioluiden painaumat penkissä.Enimmillään penkkiriveissä oli kymmenen takapuolenkuvaa. Loviisan kirkossa on noin tuhat istumapaikkaa.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI