|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myllyharjun hoitotyöt jakavat mielipiteitä
11.11.2011Myllyharjulle tulossa olevat harvennushakkuut kuumentavat tunteita. Loviisalainen mikrobiologi Sari Rahkonen kaipaa arvokeskustelua siitä, mitä metsälle halutaan tehdä. Hän muistuttaa, että metsä on metsäneläinten ainoa mahdollinen koti. Myllyharjulta löytyvät hänen mukaansa muun muassa kaikki Suomen tikat ja eläimistö on rikastunut yleisestikin. Hän vastustaa keskuspuiston metsän hoitamista talousmetsämäisesti. Tervasroso tai männynkääpä ei hänen mielestään ole kaatoperuste.

- Puita voidaan hoitaakin, ei tarvitse kaataa, Rahkonen toteaa. Metsänhoidossa pitkään työskennellyt, nimettömänä pysyttelevä henkilö pitää hurjana suunnitelmaa vetää koneella vuodessa läpi 28 hehtaaria. Hän muistuttaa Myllyharjun metsän olevan monimuotoinen ja toivoisi tätä monimuotoisuutta kunnioitettavan ja säilytettävän, eikä muutettavan talousmetsäksi. Hän ei ole ainakaan kuullut, että sellaista luontokartoitusta, jossa olisi tutkittu metsän kasvistoa ja eläimistöä olisi tehty ja pelkää, että rajut hakkuut tuhoavat monen lajin mahdollisuudet. Hän toteaa, että vaikka lepakoiden pesintälouhikot olisi suojeltu, se ei riitä jos hakkuilla muutetaan ruokailuolosuhteet täysin. Hän kuvailee puuston saavan turpiinsa, jos edetään suunnitelman mukaisesti.
- Hoitaa pitää, mutta niin että kaadetaan pieni kuvio kerrallaan manuaalisesti. Ei tarvita konsultteja eikä metsäkoneita. Se on niin, että jos ottaa kymmenen konsulttia, saa kymmenen suunnitelmaa. Manuaalisellakin hakkuulla saa myyntipuuta, mies toteaa.
Hän pohtii, onko valtuustossa aikanaan ymmärretty, mitä on päätetty kun suunnitelmat on hyväksytty. Hän ei hyväksy puiden kaatamista sen vuoksi, että niissä on esimerkiksi männynkääpää, koska kyse ei ole talousmetsästä, jota kasvatetaan ansaintatarkoituksessa. Uimarannan ja Tamminiemen välissä kasvaa hänen mukaansa yli 200-vuotiaita mäntyjä joita oltaisiin nyt kaatamassa. Vaarallisuuden vuoksi hän ei puita harjulta kaataisi.

”Arvokas lähimetsä”

Kaupunginpuutarhuri Anna-Riitta Pohjola toppuuttelee kauhukuvia ja painottaa, ettei Myllyharjua talousmetsäksi olla muuttamassa. Hän kuvailee Myllyharjua kaupungin arvokkaimmaksi lähimetsäksi joka aiotaan sellaisena säilyttääkin. Puita kaadetaan sen mukaan kuin on tarve, eikä tietty rahasumma mielessä. On arvioitu, että puusta saatavalla rahalla voidaan kuitata ulkopuoliset työt, mutta lisäksi kaupunki panostaa omalla työvoimallaan hankkeeseen. Pohjola luonnehtii hoitotöillä pyrittävän metsän hyvinvointiin ja uudistumiseen. Monimuotoisuuden häviämisestä hän ei ole huolissaan. Hän sanoo, ettei yhtenä toimijoista lähtisi sellaiseen hankkeeseen, joka uhkaisi monimuotoisuutta.
- Puita on nyt nuoria ja vanhoja ja molempia jää. Marja- ja sienimaata ja muuta virkistysmaata jää.
Pohjola kertoo omassa yksikössäänkin keskustelua heränneen. - Monet ajattelevat vain nykyhetkeä, vaikka pitäisi nähdä niin, että alueet on säilytettävä seuraavallekin sukupolvelle. Olen kuullut sellaisen vertauksen, että jos tämän alan ihminen alkaisi huvikseen kaatamaan puita, on se kuin verhoilija repisi huonekaluista kankaat.

Vaaralliset puut pois

Myllyharju on kaupungin virkistysalue, joten siellä ei voi olla vaarallisia puita. Pohjola toteaa, että puut käydään läpi ja vain vaaralliset puut kaadetaan. Puistoissa liikkuu ihmisiä eikä niissä voi olla vaaraa että puu kaatuu ihmisten päälle. Mitään ”etnistä puhdistusta” vinouden, rimpulan olemuksen tai kääpäisen kyljen vuoksi ei olla tekemässä.
- Riskit on nähtävä etukäteen ja vain vaaralliseksi luokitellut puut kaadetaan.
Kapteenintien yläpuolella oleva suojelualue on ympäristökeskuksen valvonnassa. Keskus on hoitosuunnitelman aikoinaan hyväksynyt eikä siellä enää tarvitse hyväksyttää yksittäisten puiden kaatoa.
- Kuivia mäntyjä ei kaadeta. Kelot voivat jäädä pystyyn jos ne ovat kovia. Lahot puut kaadetaan ja jätetään paikalle, niissä on valtavasti elämää.
Pohjola tietää, että suomalaiset ovat metsäkansaa ja puiden kaato herättää tunteita.
- On hyvä että keskustellaan, mutta toivon etteivät työt jumiudu. Vanhan Loviisan valtuusto on hyväksynyt taajamametsien hoitosuunnitelman vuonna 2006 ja velvoittanut siihen sisältyvät työt tekemään, on niistä kukin mitä mieltä tahansa. Parhaillaan laaditaan taajamametsien hoitosuunnitelmaa vanhojen kuntien Ruotsinpyhtään, Pernajan ja Liljendalin alueille, yhteensä taajamametsää kaupungissa on ne mukaan lukien noin tuhat hehtaaria. Jos Myllyharjun hoitosuunnitelmaan haluttaisiin puuttua, tietäisi se Pohjolan mielestä koko paketin avaamista.
Myllyharjun-Eteläharjun maisematyölupahakemus on vireillä ja asiakirjat esillä raatihuoneella 18.11. saakka. Muistutuksia voi tehdä esilläoloajan.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI