|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtuusto kiirehti Koskenkylän koulua vuodella
11.11.2011Loviisan valtuusto hyväksyi keskiviikkoiltana ensi vuoden talousarvion sekä veroprosentit kaupunginhallituksen esittämin luvuin. Loviisan tuloveroaste jatkuu myös ensi vuonna 19,75 prosentissa ja myös kiinteistöverot kuluvan vuoden tasolla. Vuoden 2012 budjetin toimintamenojen loppusumma pysyi 120 miljoonassa ja investoinnit 14 miljoonassa eurossa, mutta valtuusto viilasi teksteihin sekä tulevien vuosien taloussuunnitelmaan useita muutoksia.

Suurin muutos koski Koskenkylän uuden suomenkielisen rakentamishanketta, jonka aloittamista valtuusto päätti aikaistaa yhdellä vuodella. Alkuperäisen esityksen mukaan 10,6 miljoonaa euroa maksavan koulun hankesuunnitteluun esitettiin 100.000 euron määrärahaa vuodelle 2014. Kokoomuksen Nina Pere Loviisasta esitti, että Koskenkylän kouluhankkeen suunnittelua aikaistettaisiin alkamaan jo vuonna 2013. Demareiden Bo Lindfors Loviisasta pani paremmaksi, ja ehdotti hankesuunnittelun käynnistämistä jo ensi vuonna.

Aloitusajankohta riippuu valtionavusta

-Jos aloitamme hankesuunnittelun ensi vuonna, niin silloin ehkä saamme siihen valtionapupäätöksen ja hankkeen liikkeelle vuonna 2017, mutta jos se on mukana (talousarviossa) vasta vuonna 2014, niin valtionapua tulisi ehkä vasta vuonna 2020, Bo Lindfors arvioi.

Rkp:n Petra Paakkanen Pernajasta toppuutteli koulunrakentajien kiirettä.
-Ehdottomasti meidän pitää ensin tehdä valmiiksi kouluverkkoselvitys, josta selviää mitkä ovat tulevat oppilasmäärät ja mikä on koulutilojen kunto. Koskenkylän koulun tilat ovat hyvässä kunnossa, eikä siellä ole mitään kosteusongelmia, sanoi Petra Paakkanen. Hän arvioi, ettei Koskenkylän koululle ole mahdollista saada valtionapua, koska koulussa ei ole sisäilmaongelmaa. Se on mukaansa ainoastaan väärässä paikassa. Paakkanen myös muistutti, että suomenkieliset saivat itse aikanaan valita koulunsa sijoituspaikan.
-Koskenkylän koulusta tehtiin sisäilmatutkimus, joka osoitti, että jotain pientä oli, mutta nekin korjattiin jo vanhan Pernajan aikana, kertoi Leif Skogster (rkp). Myös koulutuspäällikkö Timo Tenhunen todisti Koskenkylän koulun tilojen olevan ”erinomaisessa kunnossa”. Kalevi Lappalainen (sdp) muistutti, ettei nykyisen koulun väärä sijainti ole riittävä peruste valtionavulle.
-Minullakin on vahva tahtotila koulun rakentamiseksi, mutta esitetty aikataulu on vain liian kireä, muistutti Lappalainen.

”Kouluverkkoselvitys saatava ensin”

Rkp:n Tom Liljestrand Liljendalista piti tärkeänä, että kouluverkkoselvitys tehdään ensin ja sen jälkeen vasta päätökset uusista kouluista.
Liljendalilainen Jens Rinne (sdp) kannatti Bo Lindforsin esitystä Koskenkylän suomenkielisen kouluhankkeen aloittamisesta jo ensi vuonna.
-Koskenkylän koulu ei palvele pelkästään koskenkyläläisiä, vaan myös liljendalilaisia. On tiedossa, että koulun nykyiset tilat eivät tule riittämään tuleville oppilasmäärille, Rinne muistutti.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (sdp) kertoi, että kaupunginhallituksessa päätettiin perusteellisen keskustelun jälkeen, että ensin tehdään laaja kouluverkkoselvitys, ja vasta sen jälkeen päätetään Koskenkylän koulusta.
-Päätös oli yksimielinen, muistutti Isotalo.
Koskenkyläläinen Mia Heijsnbroek-Wirén (rkp) asettui kannattamaan Nina Peren ehdotusta hankesuunnittelun aloittamisesta jo vuonna 2013.
-Koskenkylä on kasvava alue, ja uudelle koululle on selkeä tarve, Heijnsbroek-Wirén totesi.

-Ihmettelen, että ensin luodaan kovatasoinen tavoite väestönkasvulle, mutta sitten me emme olekaan valmiita rakentamaan infraa, kun asukasmäärä kasvaa. Koskenkylän päiväkodit on jo nyt täynnä lapsia. Meidän pitää huolehtia siitä, että niille lapsille on riittävät koulutilat, vetosi Bo Lindfors.
-Loviisan suurin ongelma on katastrofaalisen huonossa kunnossa olevat koulut. Enää ei riitä, että ensin tehdään kaikessa rauhassa yksi (koulu), ja sitten kaikessa rauhassa toinen. Olen valmis asettumaan Nina Peren ehdotuksen kannalle vuodesta 2013, Lindfors kertoi.

”Osa suomenkielisistä ruotsinkieliseen kouluun”

-Koskenkylä on nopeimmin kasvava alue. Me emme voi jäädä odottamaan. Kannatan hankkeen aikaistamista vuodelle 2013, komppasi Armi Lindell (vas).
-On totta, että Koskenkylän oppilasmäärä kasvaa, mutta on myös mahdollista, että Liljendalin oppilaat voidaan kuljettaa Koskenkylän sijaan Loviisan keskustaan, Paakkanen esitti. Hän myös muistutti, etteivät kaikki suomenkieliset päiväkotilapset välttämättä jatka suomenkielisessä koulussa.
-Kaikki suomenkieliset päiväkotilapset eivät suinkaan mene suomenkieliseen kouluun, vaan joka vuosi osa haluaa ruotsinkieliseen kouluun, Paakkanen sanoi.
Vihreitten Jorma Törnroos kertoi olleensa edellisen kouluverkon selvitysmiehenä, ja ihmetelleensä Koskenkylän koulun sijaintia.
-Koskenkylän koulun oppilasmäärät ovat selkeässä kasvussa. Koulut ovat meidän ykkösprioriteetti, ja minusta Peren ehdotus hankkeen aikaistamisesta on järkevä, Törnroos sanoi.

Nykänen puolusti tekonurmea

-Täällä budjetissa on varattu 450.000 euroa tekonurmea varten vuodelle 2013. Kysyisin, olisiko se summa, joka joutaisi väistymään Koskenkylän koulun edestä?, Törnroos kysyi. Timo Noroviita (vihr) ilmoitti kannattavansa Törnroosin esitystä.
Perussuomalaisten Kimmo Nykänen tuimistui kesken Törnroosin esityksen, ja heittäytyi puolustamaan tekonurmea.
-Teknonurmi on satsaus kaupungin nuorisoon ja urheiluun. Tekonurmen käyttökustannukset ovat lisäksi pienempiä kuin luonnonnurmen eli sitä kautta investointi maksaa pitkässä juoksussa itsensä takaisin, Nykänen perusteli. Ennen äänestystä kävi ilmi, että Törnroosin esitys oli tulkittu niin, että koko 450.000 euroa varattaisiin vuonna 2013 koulun suunnitteluun, joten Törnroos päätti vetää tekonurmiesityksensä takaisin. Siinä muodossa esitys olisi hävinnyt äänestyksessä.

Ennen äänestystä Koskenkylän koulusta valtuusto piti neuvottelutauon. Sen jälkeen valtuusto hyväksyi äänin 38-16 taloussuunnitelmaan 100.000 euron määrärahan Koskenkylän koulun hankesuunnittelun aloittamiseen vuonna 2013. Viisi valtuutettua oli poissa. Äänestyksessä demarit, kokoomus, keskusta, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto olivat kokonaisuudessaan koulun aikaistamisen kannalla. Rkp:n enemmistö oli aikaistamista vastaan, mutta ryhmän enemmistöstä lipesivät Mikael Karlsson, Nina Björkman-Nystén, Mia Heijsnbroek-Wirén, Thomas Rosenberg, Tuula Åminne, Leif Skogster sekä Pia Hydén.

Loviisanlahden kunnostus siirtyy

Valtuusto äänesti myös Loviisanlahden pohjukan kunnostuksesta, johon Olof Gren (rkp) esitti yhteensä 500.000 euron määrärahaa, josta 40.000 euroa vuodelle 2013 ja 230.000 euroa vuodelle 2014 sekä vuodelle 2015.
-Loviisanlahti on kasvanut aivan kiinni ja on täynnä kaislaa. Esitän, että kunnostaminen aloitetaan vuonna 2013, Gren sanoi.
Nina Pere (kok), Kari Hagfors (kok), Kimmo Nykänen (ps), Benita Ekebom-Jönsas (rkp) ja Gunnel Laukas (rkp) ilmoittivat oitis kannattavansa.
-Vanhassa Loviisassa meillä on jo pitkään ollut valmiina suunnitelmat Loviisan lahden kunnostuksesta. Kannatan Grenin ehdotusta töiden aloittamisesta, Laukas sanoi.
-On minusta hiukan röyhkeää hieman tuoda näitä ehdotuksia näin ohi lautakunnan, Lappalainen tylytti. Hänen mukaansa demariryhmä ei tule kannattamaan esitystä.

Äänestyksessä Grenin esitys kaatui luvuin 35-19. Vastaan äänestivät demareiden lisäksi kaikki vihreät, keskusta ja vasemmistoliitto. Rkp:n ryhmän enemmistö oli puolesta, mutta jakautui. Samoin kokoomus ja perussuomalaiset.

”Muitakin kaupunginosia kehitettävä”

Rkp:n valtuutettu Leena Lindfors esitti Petra Paakkasen (rkp) kannattamana, että Harmaakallion asuntoalueen alle lisätään kohta ”muiden kaupunginosien asuinalueiden kehittäminen” ja varataan siihen 400.000 euron määräraha, joka kohdennetaan vuodelle 2014 yhteensä 200.000 euroa ja 2015 yhteensä 200.000 euroa. Lindforsin esitys voitti äänin 32-22.
Talousarviokäsittely alussa ryhmäpuheenvuoroissa kiiteltiin vuolaasti esityksen selkeyttä ja esitystapaa, mutta jäätiin kaipaamaan tarkempia yksityiskohtia menoeristä ja investoinneista.

-Esitys on selkeä, mutta saammeko siitä irti sen minkä haluamme ja tarvitsemme? Esitetäänkö seuraavana vuonna vain budjetin loppusumma, ja lopuksi vain onko se ali- vai ylijäämäinen, plussaa vai miinusta, Hagfors sanaili tyylilleen uskollisena.
-Voin vain kiitellä, että voimme pitää tuloveroprosentin ennallaan, yhtenä harvoista hyvin hoidetusta kunnista Itä-Uudenmaan alueella, Hagfors totesi. Hän jätti kokouksen aluksi ponsiesityksen sekä eriävän mielipiteen. Valtuusto hyväksyi kokouksen päätteeksi yksimielisesti ponnen, jonka mukaan vuoden 2013 budjettiesityksessä julkistetaan kokonaissummien lisäksi myös suurimmat tulo- ja menoerät. Budjettialoitteiden väheksymistä moittinut eriävä mielipide oli hankalampi, koska Hagfors ei ollut kohdistanut sitä mihinkään tiettyyn äänestyspäätökseen. Lopulta Hagfors halusi muuttaa eriävän mielipiteensä ryhmäponneksi, mutta puheenjohtaja Mats Lobbas (rkp) viittasi valtuuston työjärjestykseen eikä hyväksynyt sitä liitettäväksi pöytäkirjaan.

Pilkkuvirhemoniste säästi aikaa

Vihreitten Timo Noroviita esitti Armi Lindellin (vas) kannattamana, että kaupunki valitsisi vuonna 2012 noin 500 hehtaaria kaupungin metsää, joka varataan niin sanotun ”jatkuvan kasvatuksen metsäalueeksi”. Keskustelujen päätteeksi Noroviita veti esityksensä pois, ja totesi asiaa käsiteltävän vielä maaseutulautakunnassa.

Vihreitten Jorma Törnroos esitti, että Loviisan kaupunki leikkaisi päästöjään 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Esitys kaatui äänin 34-21.
Valtuuston budjettikokous sujui tällä kertaa aiempaa nopeammin, sillä perinteiset oikolukupuheenvuorot jäivät kokonaan pois. Syynä oli kokouksen alussa osallistujille jaettu 9-sivuinen moniste ”Kielentarkistukselliset korjausehdotukset”, jossa budjettiesitykseen jääneet virheet korjattiin pilkun- ja välilyöntien tarkkuudella. Pilkkuvirheitä löytyi alan harrastajien riemuksi noin 250 kappaletta, jotka valtuusto korjasi yhdellä päätöksellä.

Valtuusto hyväksyi myös yksimielisesti Vesa Viljasen (kok) ponnen, jonka mukaan vuoden 2013 budjetin laadinnan yhteydessä selvitetään ovatko kaikki kiinteistöverosta vapautetut yhteisöt yleishyödyllisiä yhteisöjä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI