|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Olisiko uuden vesitornin rakentamiselle ollut vaihtoehtoa?
08.11.2011Loviisan Sanomiin on ottanut yhteyttä useampikin kaupunkilainen ja ihmetellyt, miksi kaupunki rakentaa vesitornin eli ylävesisäiliön eikä alavesisäiliötä. Loviisan vesiliikelaitoksen johtaja Markku Paakkarinen kertoo ylävesisäiliöratkaisun valitun jo kymmenisen vuotta sitten. Tekniikka on vuosien mittaan kehittynyt ja Loviisassakin on Paakkarisen mukaan ylävesisäiliön rinnalla pohditun myös alavesisäiliötä, mutta perinteisen vesitornin rakentaminen on puntaroitu paremmaksi vaihtoehdoksi. Alavesisäiliön edullisuuteen suhteessa ylävesisäiliöön, hän ei usko ainakaan huomattavissa määrin päästävän. Alavesisäiliö vaatii pumppaamon sekä varavoimalan vesialtaan lisäksi.

Paakkarisen käsityksen mukaan ne kaupungit, joissa vesitorni on, se pääsääntöisesti saneerataan eikä vaihdeta alavesisäiliöön. Loviisassa vanha vesitorni on päässyt niin huonoon kuntoon ja on tilavuudeltaan niin pieni suhteessa uuteen, että saneerauksella ei oltaisi päästy kustannustehokkaaseen ratkaisuun.

Vaatisi useita pumppaamoja

Paakkarinen kuvailee, että iso avovesisäiliöratkaisu paineellisine verkostoineen muodostaisi myös riskin Loviisan ”antiikkiselle” putkistolle. Myöskään yksi pumppaamo ei riittäisi, vaan matkan varrelle olisi rakennettava useita pumppaamoja.
- Tämä tie on nyt valittu ja suunnitteluun on satsattu muutama satatuhatta euroa. Toista ratkaisua ei kannata lähteä hakemalla hakemaan. Saman asian voi hoitaa eri tavalla, mutta en usko että varmemmaksi muuttuu, Paakkarinen muotoilee.
Alavesisäiliö ei myöskään veisi pienempää tilaa.
- Alavesisäiliö veisi jopa enemmän tilaa. Uudessa vesitornissa on paljon tyhjääkin ja pienempäänkin tilaan vesimäärä mahtuisi, mutta tässä on samalla haluttu huomiota herättävä rakennus näkyvälle paikalle, eräänlainen monumentti.
Uuden vesitornin rakentaminen tietää myös putkistojen uusimista ja uusien linjojen suunnittelua Harmaakalliolle ja Pernajan runkolinjaan. Myös vesitornilta lähtevä läntinen putkiosuus on uusittava jossain vaiheessa.
Uuden vesitornin rakennuslupa on edelleen käsittelyssä rakennus- ja ympäristölautakunnassa ja ilmeisesti odottaa vielä viranomaislausuntoja jotta päätös voitaisiin tehdä. Paakkarinen uskoo vielä, että keväällä voitaisiin rakennustöihin päästä, jos rakennuslupaprosessissa ei tule eteen mitään uutta viivästyttävää.
Vanhalle vesitornille on poikkeusluvassa purkumahdollisuus ja purku on Paakkarisen mukaan Loviisalle ensisijainen vaihtoehto, mutta sekin päätös odottaa uuden vesitornin rakennuslupaa. Loviisan uuden vesitornin kokonaiskustannusarvio on 2,2 miljoonaa euroa. Järjestetyssä suunnittelukilpailussa voittajaksi valikoitui Free Solo –niminen ehdotus.

”Konservatiivinen, hyvä ratkaisu”

Timo Nikulainen Pöyry Finlandista pitää ylävesisäiliötä perinteisenä, mutta hyvänä ratkaisuna erityisesti häiriötilanteita ajatellen. Alavesisäiliöön perustuva vedenjakelu on nykyaikainen ratkaisu, mutta sen edullisuudesta suhteessa ylävesisäiliöön yleisellä tasolla hän ei osaa kommentoida.
- Alavesisäiliöön perustuva vedenjakelu on häiriötilanteissa haavoittuvampi. Alavesisäiliöstä veden tulo esimerkiksi sähkökatkon aikana loppuu kuin veitsellä leikaten, jos paineen pumppaamiseen ei ole järjestetty varavoimaa, Nikulainen toteaa.
Hän huomauttaa, että jos on kyse isosta häiriöstä, myös ylävesisäiliöön perustuva vedenjakelu voi häiriintyä, mutta ylävesisäiliö antaa yleensä puskuriaikaa hoitaa ongelma ilman että vedenjakelu kärsii häiriöstä.
Uusia vesitorneja rakennetaan melko harvoin. Uusi ylävesisäiliö eli kansanomaisemmin vesitorni on rakennettu lähiaikoina mm. Keravalle Sinebrychoffin tehtaan viereen, jonka voi hyvin havaita ajaessaan Lahdentietä.

Helsingissä poistettu vesitorneja

Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY on käynnistänyt Pitkäkosken uuden alavesisäiliön rakentamisen. Uuden säiliön tilavuus on 20 000 kuutiota ja kustannusarvio noin 11 miljoonaa euroa. HSY:n toimialajohtaja Jukka Piekkari kertoo aiemman alavesisäiliön olevan kapasiteetiltaan liian pienen toimintavarmuustavoitteeseen nähden.
Sähköhäiriössä HSY:n alavesisäiliöissä käyttöön otetaan dieselkäyttöinen järjestelmä. Piekkari kertoo, että varajärjestelmää tarvitaan harvoin, ei välttämättä edes vuosittain. HSY:n alueella on poistettu lähiaikoina useita vesitorneja, mm. Lauttasaaren sekä kaksi Alppilan vesitornia. Alavesisäiliöön vaihtaminen on onnistunut kehittyneen pumppaustekniikan ansiosta. Helsingissäkin on Piekkarin mukaan ”riittävästi” vanhoja putkia.
- Pumppaustekniikka on kehittynyt niin, että paineen vaihtelut pystytään hallitsemaan, myös verkoston automaatio on tärkeä tekijä.
Edelleen vesitorneja on tusinan verran ja saneerattavana ovat mm. Haukilahden ja Korson vesitornit.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI