|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


s/s Andrei Zhdanovin hylky löytyi Loviisan edustalta
29.10.2011Loviisan edustalta noin 17,7 kilometriä Tiiskerin majakasta etelään, keskellä Suomenlahtea, on 75 metrin syvyydeltä löytynyt neuvostoliittolainen matkustajalaiva s/s ”Andrei Zhdanov”, joka upposi tasan 70 vuotta sitten tuntemattomaan paikkaan. Merenkulkulaitoksen monikeilaluotain havaitsi hylyn kaasuputkireitin tutkimusten yhteydessä pari vuotta sitten. Sunnuntaina syväsukelluksiin erikoistunut 6-miehinen ryhmä matkasi Valkon VPK:n avustuksella ”Andrei Zhdanovin” hylylle tekemään tv-dokumentin kuvauksia.

Mukana oli aluksen kohtaloa tutkinut venäläissyntyinen sukeltaja Mikhail Ivanov Kotkasta.

Mikhail Ivanovin mukaan ”Andrei Zhdanovin” viimeinen matka alkoi 70 vuotta sitten Suursaaresta. Tarkalleen 11.11.1941, kun jatkosotaa oli käyty puolisen vuotta, 105 metriä pitkä ja 14,6 metriä leveä matkustajalaiva irtautui Suursaaren sataman laiturista ja suuntasi keulansa kohti Hankoa. Taistelut Suomenlahdella kiihtyivät. Neuvostoliittolaisen matkustajalaivan tehtävänä oli evakuoida osa Hangon vuokra-alueen tukikohdassa olleesta neuvostoliittolaisesta sotaväen osastosta. Noin 30.000 neuvostosotilaan evakuointi oli yksi toisen maailmansodan suurimmista ja traagisimmista operaatioista.

Matkalle evakuoimaan Hankoa

Suursaaresta lähteneeseen saattueeseen kuuluivat ”Andrei Zhdanovin” ja toisen matkustajalaivan ”Uralin” lisäksi kaksi hävittäjää ”Stojkij” ja ”Leningrad”. Saattueen edelle kulki lisäksi kolme miinaraivaajaa ja takana kolme vartiovenettä. ”Zhdadov” kulki saattueen viimeisenä ja edessä kulkeva ”Leningrad” oli suojaamassa sen omilla suojaraivaimilla.

– Zhdanovin uppoamisen yksityiskohdat ovat edelleen hämärän peitossa. Virallinen versio, joka löytyy useista historian kirjoista, kertoo, että jossakin Kallbådagrundin etelä-lounaispuolella ”Zhdadovin” edellä mennyt ”Leningrad” sai napattua omaan raivaimeensa kaksi miinaa, jotka räjähtivät laivan kyljen välittömässä läheisyydessä, Ivanov sanoi.

– Räjähdysten seurauksena ”Leningrad” joutui pysähtymään ja heittämään ankkurin. Perässä seurannut ”Zhdanov” oli joutunut tekemään saman. Saattueen muu osa jatkoi matkaa, koska sieltä ei huomattu, että takana oleva osasto pysähtyi ja valomerkkien ja radion käyttö oli kielletty, kertoi Ivanov.

– Korjattuaan viat ”Leningrad” päätti lähteä takaisin Suursaareen, koska sen kaulaosasto vaurioitui ja raivaajat hävisivät näkyvistä. Ongelmana oli se, että räjähdykset tuhosivat hävittäjän hyrräkompassin ja magneettikompassitkin näyttivät väärin, joten hävittäjä käski ”Zhdanovin”, jonka navigointikalusto oli kunnossa, mennä ensimmäisenä kohti Suursaarta, kertoi Mikhail Ivanov. Zhdanovin mukana hukkui 7 ihmistä

– Noin kello kolme alukset lähtivät kohti itää, tarkoituksena mennä samaa raivattua väylää, mistä ne tulivatkin. Kuitenkin ajettuaan noin tunnin ajan, Zhdanov osui miinaan ja upposi muutamassa minuutissa. Zhdanovin mukana menehtyi 7 ihmistä, loput pelastautuivat pelastusveneillä, kertoi Ivanov.
– Eli tämän virallisen version mukaan aluksen piti upota Kallbådagrundetin eteläpuolella, mutta hylky löytyi kuitenkin Tiiskerin eteläpuolelta eli noin 30 mailia ”väärästä” paikasta ja noin 5 mailia sivussa saattueen käyttämästä väylästä.
Uppoamispaikassa ei ikinä ollut mitään miinakenttiä, joten aluksen todellisen historian selvittäminen vaatii vielä jatkotutkimuksia, kertoi Mikhail Ivanov. 

Keuhkoihin heliumia, typpeä ja happea

Sunnuntaina kuusi sukeltajaa kävi kuvaamassa 75 metrin syvyydessä makaavaa hylkyä. Miehet kokoontuivat aamulla Valkon VPK:n laiturilla. Matka VPK:n LM31:llä noin 30 mailin päässä sijaitsevalle hylylle kesti noin 1,5 tuntia. Keli oli peilityyni, mutta rannattomalla aavalla mainingit keikuttivat venettä. Merenkulkulaitoksen tarkkojen koordinaattien ja VPK:n karttaplotterin avulla kaikuluotaimen keila osui ensimmäisellä yrittämällä hylyn keskiosaan. Poijun ankkuri laskeutui laivan kyljen kohdalle. 

Sukeltaminen 75 metrin syvyyteen vaatii tavallisista sukellusvarusteista poikkeavat seoskaasulaitteet. Normaali 21 prosenttia happea ja 78 prosenttia typpeä sisältävä hengitysilma ei pitkiin syväsukelluksiin sovellu. Ryhmän käytössä oli ”rebreatherit” eli suljetun kierron sukelluslaitteet. Laite on perusperiaatteeltaan hengityssäkki, johon on lisätty pieni happipullo sekä hapen lisäämiseen ja mittaamiseen tarkoitettu elektronisesti ohjattu yksikkö. Elektroniikka sijaitsee laitteen keskellä olevassa purkissa, jonka läpi hengityskaasu johdetaan, ja jossa tapahtuu myös hengityksestä vapautuneen hiilidioksidin suodatus. Suodattimessa hiilidioksidi reagoi suodattimen kalkin kanssa imeytyen siihen. Happipullon lisäksi laitteessa on toinen pullo hapen, typen ja heliumin seosta eli ”trimiksiä”, jolla korvataan hengityskierron tilavuuden muutos sukeltajan laskeutuessa alas.

Suomeen ensimmäisiä siviilikäyttöön tarkoitettuja rebe-laitteita hankittiin vuonna 2000. Laite mahdollistaa tavanomaisiin sukelluspulloihin verrattuna huomattavasti syvempiä ja pidempiä sukelluksia. Laitevikojen varalta ryhmällä oli mukana runsaasti varapulloja. Kuivapuvun lämmöneristeenä sukeltajat käyttivät ilman sijaan argon-kaasua. 

Upposi perä edellä mutaan

Entinen laivaston sukeltaja, Jarmo Kuusinen astui veteen ja laskeutui alas syvyyksiin. Laiva oli pystyssä ja ehjä, ja keula osoitti suuntaan 30 astetta eli kohti Pyhtäätä.

– Tulin laivaan bryggan (komentosilta) kohdalta. Vedessä oli paljon pientä patrikkelia ja näkyvyyttä oli vain kolme metriä. Sukelsin pääkannelle ja sieltä myrskykäytävää pitkin kohti keulaa. Keulan vinssimasto oli pystyssä ja siihen oli tarttunut trooliverkkoa, kertoi Kuusinen. Lähes kaikki aluksen ovet olivat lukittuja, mitä Kuusinen ihmetteli. Nopeasti uponneessa laivassa ovet jäävät yleensä auki. Uppoamisen syytä sukeltajat eivät saaneet vahvistettua.
– Hylyn perässä oli talon kokoinen valli mutaa, jota oli noussut peräkannelle eli laiva oli ilmeisesti uponnut perä edellä. Kyljissä ei näkynyt torpedon tai miinan aiheuttamia repeämiä, mutta ne voivat olla pohjassa mudan seassa, arvioi Kuusinen. Myöskään merkkejä ruumiista ei näkynyt.
– Ei niitä yleensäkään näy. Joskus saattaa nahkasaappaasta löytyä sääriluuta, mutta yleensä ei mitään. Nämä hylyt ovat tutkimussukelluksissakin hautoja eikä niihin eikä esineistöihin kosketa, Kuusinen totesi. Sukelluksen alussa Jarmo Kuusisen kevlar-sukelluspuvun käsivarteen oli tullut reikä, joka vuosi sisälle jääkylmää merivettä. 
– Pohjassa veden lämpötila vaihteli +2...+4 asteen välillä ja välivedessä 10-asteista, joten 39 minuutin kohdalla hypotermia uhkasi niin, että oli pakko lähteä nousemaan. Silloin tietokone näytti nousuajaksi 84 minuuttia, kertoi Kuusinen. Muut sukeltajat jatkoivat vielä kuvauksia ja nousivat pintaan 3,5 tunnin sukelluksen päätteeksi.

Ryhmän tarkoituksena on tehdä Hangon evakuoinnista tv-dokumentti, jota tarjotaan Ylelle tai muille tv-kanaville. Haastattelut ja pintakuvaukset tehdään ensi talvena. Lisätietoja ja videotraileri dokumentista löytyy sivuilta: http://diversofthedark.com/uutiset (AH)s/s Andrei Zhdanov

Pituus: 105 m  Leveys: 14,6 m
Sijainti: LAT 59°59,9844° - LON 26°18,1831°


”Andrei Zhdanovin” ja sen sisaraluksen ”Maria Uljanovan”  rakentaminen aloitettiin vuoden 1925 vappuna ”Severnaja Verf” eli ”Pohjoisella telakalla” Pietarissa. Ne olivat ensimmäiset Neuvostoliitossa rakennetut rahtilaivat, jotka suunniteltiin kuljettamaan elintarvikkeita Leningradista Lontooseen. ”Lontoon jääkaapeiksi” kutsutut rahtilaivat oli suunniteltu ottamaan 1000 tonnia voita ja 800 tonnia kananmunia, Koska Lontoo-Leningrad –linjalla oli kysyntää myös matkustajaliikenteelle, päätettiin aluksille lisätä myös matkustajatiloja.

”Zhdanov” pystyi ottamaan 28 ykkösluokan, 32 kakkosluokan ja 240 turistiluokan matkustajaa. Miehistöä oli 42 henkilöä. ”Andrei Zhdanov” valmistui vuonna 1928. Yhteensä ”Lontoon jääkaappeja” valmistui kuusi kappaletta. Ne saivat Lloydsin korkeimman luokituksen. Kesällä ne hoitivat elintarvikkeiden kuljetuksia Leningradista Lontooseen, Hampuriin ja muihin Euroopan kaupunkeihin. Talveksi puolet aluksista siirtyi Muurmanskiin ja hoitivat siellä liikennettä. Toinen puoli siirtyi Mustallemerelle ja liikennöi siltä Välimerelle.
Jatkosodan alkaessa Itämerellä oli kolme alusta, joista yksi oli jo syksyllä 1940 muutettu miinalaivaksi ja saanut nimekseen ”Ural”. Kaksi muuta ”Andrei Zhdanov” ja ”Sibir” olivat sodan ensimmäisinä päivinä muutettu sairaalalaivoiksi. ”Sibir” oli kuljettamassa haavoittuneita Tallinnasta, kun 20.8.1941 saksalaiset pommikoneet upottivat sen Seiskarin saaren itäpuolelle. ”Ural” selvisi sodasta ja toimi sen jälkeen kelluvana kasarmina, kunnes romutettiin 1960-luvulla.


Lähde: Mikhail IvanovJaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI