|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)
?Hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas? ? Teflon Brothers -tähti lähtee eduskuntavaaleihin (15.11.2018 10:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Itäratalinjaus lentoaseman kautta
25.10.2011Uusi nopea ratayhteys Helsingistä Pietariin kulkee Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Helsingin ja Porvoon välillä rata kulkee Pasilasta tunnelissa lentoaseman kautta Keravalle, jossa rata sukeltaa nykyisen pääradan alle ja jatkuu maan pinnalla Pohjois-Sipoon kautta kohti Porvoota ja edelleen kohti Pietaria.

Uudenmaan maakuntahallitus teki periaatepäätöksen Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan ratalinjauksesta eilen äänestyksen jälkeen. Päätöksen myötä nk. Heli-radan linjaus Helsingin Tapanilasta Porvoon moottoritietä myötäillen haudattiin.
Kokouksessa sipoolainen Christel Liljeström (r.) esitti, että nopean itäradan linjaukseksi Helsingin ja Porvoon välillä olisi valittava Helsingin Tapanilassa pääradasta ekaneva Porvoon moottoritien maastokäytävässä kulkeva vaihtoehto. Loviisalaisjäsen Päivi Uotinen (kok.) kannatti Liljeströmin ehdotusta. Äänestyksessä muut hallituksen jäsenet olivat esittelijän ehdottaman linjauksen takana. Äänestystulos oli 15-2, yksi tyhjä, lisäksi yksi oli jäävännyt itsensä tämän asian käsittelystä.
Päätöksenteon pohjaksi Uudenmaan liitto pyysi lausunnot jäsenkunniltaan. Lausuntoja kertyi kunnilta, maakuntaliitoilta, eri viranomaisilta ja muilta lausunnonantajilta yhteensä noin 350. Lentoaseman kautta kulkevan ratalinjauksen alustava kustannusarvio on 1,7-2 miljardia euroa. Summasta Lentoradan osuus on noin puolet. Koko ratayhteys tuskin toteutuu ennen vuonna 2035. Lentorataosuus voidaan toteuttaa jo ennen yhteyttä pääradalta Porvoon suuntaan.

Toteutukseen menee vuosia

Liikennevirasto totesi omassa lausunnossaan, ettei itäradan toteuttaminen ole viraston lähimpien vuosikymmenien ohjelmassa. Virasto katsoo edelleen, että valmistuessaan itäradan tarkoituksena on palvella ensisijaisesti kansainvälistä ja valtakunnallista liikennettä. Itäisen rannikkoseudun joukkoliikenneyhteydet virasto ratkaisisi ratkaisulla, joka on nopeammin toteutettavissa ja sopisi paremmin seudulliseen liikenteeseen.
Maakuntaliiton jäsenkunnista Porvoo on kannattanut Heli-rataa. Lisäksi kunnat ovat toivoneet, että rataa voisi hyödyntää myös hitaampi taajamaliikenne. Sen sijaan Liikennevirasto painottaa radan merkitystä kaukoliikenteelle.
Loviisan kaupunki halusi lausunnossaan, että Helsinki-Pietari –ratayhteys toteutetaan taajama- ja kaukojunayhteytenä Porvoon ja Loviisan kautta. Lapinjärvi puolestaan tuki rataosuutta Koskenkylästä Kouvolaan.

Maakuntahallituksen jäsen Päivi Uotinen:
Heli-linjaus ei poistu kartalta kokonaan


Uudenmaan maakuntahallituksen loviisalaisjäsen Päivi Uotinen (kok.) totesi ratalinjauksen ratkaisseen maakuntahallituksen kokouksen jälkeen, ettei päätös poista vanhaa Heli-linjausta maakuntakartalta kokonaan.
–Jatkotyöskentelyssä tarkentuu sitten se, kumpi lentokenttälinjauksista tullaan valitsemaan. Eli Helsinki-Pietari –raide tulee kartalle ja todennäköistä on, että loviisalaisia kiinnostaa kaksi vaihtoehtoa: Porvoo-Loviisa-Kotka ja myös Porvoo-Koskenkylä-Kouvola –linajukset tulevat jäämään vielä karttavarauksisksi. Realismia kuitenkin on, että tämä nopean kaukoliikenteen ratkaisun toteuttaminen on kymmenien vuosien päässä.
Uotinen lisää, että seuraavaksi on tarkoitus selvittää eri mahdollisuuksia pendelöintiliikenteen ratkaisemiseksi nopeammalla aikataululla. Hän ei pidä todennäköisenä, että esimerkiksi metro vedetään Porvooseen asti. Kyseeseen tulee kenties metroa kevyempi raideliikenne.
–Tässä työssä tullaan huomioimaan myös alueet Porvoosta itään. Uotinen arvioi, että joukkoliikenneyhteyksiä Loviisan ja Porvoon välillä sovitetaan yhteen nykyistä paremmin, tai liityntäpysäköintiä kehitetään.
Uotisen mielestä nyt olisi aika miettiä, mitä Helsingin ja Pietarin väliseltä raideratkaisulta haetaan. Toinen mietinnän arvoinen seikka on, miten pendelöinti Uudenmaan sisällä ratkaistaan niin, että ihmisten liikkuminen saadaan sujuvammaksi itäiseltä Uudeltamaalta pääkaupunkiseudulle.
–Riippuen siitä, mitä joukkoliikenteen jatkoselvitys tuo tullessaan, voi syntyä jopa tilanne, jossa kaavaan jää tuo ns. vanha Heli-linjaus eli Porvoo-Söderkulla-Tapanila –linjaus voimaan niin, että että raide tulee vain lähijunien tai muun työmatkaliikennettä palvelevan raideratkaisun käyttöön. Uotinen lisää, että raideratkaisun jälkeen Loviisankin on hyvä rakentaa selkeä näkemys siitä, missä järjestyksessä eri taajama-alueita halutaan toteuttaa.
–Tämän jälkeen ovat vuorossa kaupan mitoitukset. Jos Loviisa edelleen lausuntonsa mukaan haluaa olla seutukeskus ja saada sen mukaiset merkinnät maakuntakaavaan, tulee kaupungin myös osoittaa se, että väestön halutaan kasvavan aiempaa kehitystä huomattavasti, ja myös nykytavoitetta hieman korkeammalle.
Uotisen mielestä Loviisan kaupungin tulisikin viestittää selkeästi kasvuhalukkuudestaan.Uudenmaan maakuntahallitus päätti äänestyksen jälkeen hyväksyä itäradan linjauksen Helsingin ja Porvoon välillä lentoaseman kautta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI