|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Porlammin lukio osallistui tutustumismatkalle CERNiin
25.10.2011Porlammin lukio osallistui tänä vuonna yhdessä Askolan, Kolarin ja Pellon lukion oppilaiden ja opettajien kanssa opintomatkalle Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen CERNiin. Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire eli CERN sijaitsee Geneven kaupungin kupeessa Sveitsin ja Ranskan rajalla ja työllistää noin 2 600 vakituista työntekijää. Lisäksi CERNissä vierailee vuosittain noin 7 000 tutkijaa.

CERN on monikansallinen organisaatio, johon kuuluu 20 Euroopan valtiota. Suomi liittyi organisaatioon vuonna 1991. Suomen yhteistyöstä CERNin kanssa huolehtii Fysiikan tutkimuslaitos, joka järjestää CERNissä myös leirikoulutoimintaa.

Tutustumassa maailman ykköstieteeseen

CERNissä on järjestetty tutustumismatkoja jo noin kymmenen vuoden ajan. Matkalle pitää osallistua vähintään neljä koulua ja jokaisesta koulusta neljä oppilasta. Tällä kertaa matkalla oli yhteensä 20 oppilasta ja neljä opettajaa.
Porlammin lukiosta mukana olivat oppilaat Matias Sipiläinen ja Uula Vainio sekä fysiikan opettaja Teri Kainulainen. Sipiläinen käy lukion toista vuosikurssia ja Vainio kolmatta.
- Ennen matkaa tehtiin vähän tutkimusta ja enemmän töitä koulussa, Matias kertoo.
Itse matka alkoi 10. lokakuuta.
- Maanantaina lennettiin Sveitsiin. Tiistai menikin sitten ihan turisteillessa, käytiin Ranskan puolella tutustumassa lumisiin maisemiin, pojat kertovat.
CERNissä matkalaiset viettivät muutaman päivän luennoilla ja tutustumassa erilaisiin tutkimuslaitteisiin ja -järjestelmiin.
- Olihan se mahtava kokemus nähdä sellaisia laitteita ja järjestelmiä ihan lähietäisyydeltä. Luennot olivat välillä pitkähköjä, mutta erittäin mielenkiintoisia ja hyvin laadittuja, pojat hehkuttavat.
Luennot järjestettiin eri kielillä ja luennoimassa oli tutkijoita monista eri maista.
- Monet tutkijoista olivat erittäin kokeneita ja asiaan perehtyneitä. Joukossa oli toki muutama vähemmän kokeneempikin, Sipiläinen kertoo.
Pojat kiittelivät myös majoitustiloja ja hyvää sveitsiläistä ruokaa. - Pöytä oli koreana ja tarjolla ollut ruoka oli hyvää ja runsasta, Vainio kehuu.
Intensiivisten oppimispäivien jälkeen jäi matkaajille vielä viimeinen ilta vapaaksi.
- Käytiin silloin vielä vähän tutustumassa ympäristöön. Sveitsihän on todella kaunis maa, jossa on hulppeat maisemat, Sipiläinen kertoo.
Aiemmin matkan aikana tutustuttiin myös Sveitsin rivieraan sekä Lausannessa olympiamuseoon ja muihin nähtävyyksiin.
- Sveitsin rivieran maisemat ei ehkä olleet se perinteisin kuva, joka sanasta Sveitsi tulee mieleen. Lumisia huippuja toki näkyi taustalla, mutta muuten rivieralla oli todella lämmin ja kadulla sai suunnilleen paistatella päivää palmujen alla, Sipiläinen naurahtaa.

Money Money Money

Sveitsi on tunnetusti kallis maa. Matka maksoi myös pojille useamman sata euroa.
- Aika kallis reissu, mutta tulipahan käytyä sielläkin, pojat tuumivat.
Opettaja Teri Kainulaisen mielestä matka oli erinomainen keino avartaa näkymiä.
- Opintomatkat ovat aina hyödyllisiä ja tuovat näinkin pienelle koululle hieman näkyvyyttä ja oppilaille spesiaaliohjelmaa, Kainulainen toteaa.
CERNiä pidetään tulevaisuuden tieteen kehtona, mutta keskuksen pyörittäminen ei ole ilmaista hupia. Toisaalta, mitäpä tässä maailmassa ilmaiseksi saisikaan. Esimerkiksi vuonna 2009 CERNin budjetti kustansi jäsenmaille yhteensä noin 724 miljoonaa euroa. Siitä Suomen osuus oli kuitenkin vain noin 11 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi Kreikan talouden elvyttäminen maksanee Euroopalle kymmeniä miljardeja euroja. Leikkauksia on tosin yleisen taloudellisen tilanteen myötä tehty myös CERNissä. Silti CERNin budjetti on pyritty hoitamaan niin, että leikkaukset eivät vaikuttaisi tutkimuksiin. Ainakin toistaiseksi siinä on onnistuttu.

Valoa nopeammin

Tämän vuoden matkan eräänlaiseksi teemaksi nousi valonnopeuden ylittäminen. Viime kuussa uutisoitiin mullistavasta löydöstä, joka saisi itse Albert Einsteininkin kääntymään haudassaan. CERNissä nimittäin havaittiin atomia pienempien hiukkasten, neutriinojen, voivan ylittää valonnopeuden. Mikäli tutkimustulos osoittautuisi oikeaksi, saattaisi se jopa kumota Einsteinin kuuluisan suhteellisuusteorian. Tästä teoriasta on myös johdettu popularisoitunut yhtälö E=mc².
Pitkään fysiikkaa opettaneen Teri Kainulaisen mielestä saavutusta on vielä syytä epäillä.
- Valonnopeuden ylityksessä on muutama virheen paikka olemassa. Lisäksi Japanin ja Yhdysvaltojen pitäisi tarkistaa asia. Japanissa tuskin tutkitaan kovin paljoa muutaman seuraavan vuoden aikana, sillä tilanne on maassa muutenkin hankala. Ainakin 2-3 vuotta menee, ennen kuin jonkinlainen johtopäätös voidaan vetää.
Myös Matias ja Uula suhtautuivat valonnopeuden ylittämiseen varauksella.
- CERNissä asiasta puhuttiin jonkin verran, mutta tutkijat sielläkin suhtautuivat asiaan hieman skeptisesti, pojat toteavat.
- Mikäli valonnopeus olisi kuitenkin onnistuttu ylittämään, tuskin koko fysiikan käsitystä lähdettäisiin kaatamaan. Muutenhan voidaan ajatella, että fysiikka on ollut väärillä urilla viimeiset sata vuotta. Todennäköisesti teoriat vain tarkentuisivat ja syntyisi uutta teoriaa vanhan päälle, Sipiläinen jatkaa.

Kim Kujala

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI