|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Linkit   |   Yhteystiedot   |   LS
    2015


Nimipäiviään viettää .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Veli-Matti Mettinen Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi (27.11.2015 10:54)
Postilakon takia Loviisan Sanomat ilmestyy tiistaina vain digitaalisena (23.11.2015 16:02)
Vastilasta varastettiin useita aseita - poliisi pyytää apua (21.11.2015 16:14)

PÄÄUUTISET
Lisää
Ruotsista tulee ensimmäinen vieras kieli (27.11.2015)
Jaa joulumieltä helposti (27.11.2015)
Hevosharrastukseen voi saada tuntumaa I. P. Säde -kimpasta (27.11.2015)

URHEILU
Lisää
Hokilla uusi nousu (27.11.2015)
Teemu Huppunen reittiennätykseen Lapinjärven Kinkkuhölkässä (24.11.2015)
Uupunut Tor kaatui kotonaan saappaat jalassa (24.11.2015)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Uusi kielilinjaus tuli puskista (27.11.2015)

ILOUUTISIA
Lisää
Jaa joulumieltä helposti (27.11.2015)
Joulunviettoa 1700-luvulla (27.11.2015)
Rohkeus palkittiin (24.11.2015)
Paikallista historiaa lapsille mukavassa paketissa (24.11.2015)
Ravintolapäivä tarjosi todellista lähiruokaa (24.11.2015)

UUTISIA MAAILMALTA
Folmula 1: Abu Dhabin GP - Räikkönen podiumille päätöskilpailussa (29.11.2015 19:57)
Karmeat tappiot, masentava suksiviikonloppu Rukalla (29.11.2015 21:13)
Formula 1: Abu Dhabin GP - Kausi päättyi Abu Dhabin palkintojenjakoon (29.11.2015 18:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Pakkaselta pelastettu
2015-11-23 10:27 Maija Hansson

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE

Loviisan keskipisteen horisontissa
nousee

laskee
Su29.11.08:4915:17
Ma30.11.08:5115:16
Ti01.12.08:5315:15GALLUPPI

Missä Loviisan seudun (Loviisa, Lapinjärvi) ulkopuolisessa kaupungissa käyt ostoksilla tai asioilla useimmin?Porvoo


Kouvola


Kotka


Lahti


Helsinki
 ILMASSA JA MERELLÄ
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla

OIKAISUJA
Lisää
Reimars, ei Reimarvik (27.11.2015 11:14)
Sittenkin Lapinkylä (06.11.2015 12:01)
Harsböle ei Skinnarby (06.11.2015 09:09)

EIKÖ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue


UUTISET


"Yleisön vihjeet auttoivat taas löytämään salakalastajien verkkoja"
Jälleen iso laittomien verkkojen takavarikko Loviisanlahdella
21.10.2011


Loviisan kalastuksenvalvojat Vesa Peltoluhta (vas) ja Markku Paltola iskivät jälleen salakalastajien pyydyksiin. Perjantaina valvojat saivat saaliiksi yhteensä 700 metriä laitonta verkkojataa. Takavarikko on jo toinen lyhyen ajan sisällä.

Laittomat verkot eivät näytä Loviisanlahdesta loppuvan. Kun Loviisan kalastuksenvalvojat Vesa Peltoluhta ja Markku Paltola kertoivat perjantain Loviisan Sanomissa edellisestä, mittavasta yhteensä 800 metrin verkkotavavarikosta, niin jo saman päivän aamuna valvojat saivat yleisövihjeen kahdesta muusta salakalastajan laittomasta verkosta. Soittajan ilmoittamista paikoista löytyi pohjaan upotettuna yhteensä yli 700 metriä laitonta verkkoa.

Verkot olivat useassa eri jatassa, joista pisin oli yli 0,5 kilometriä.

Kalastuksenvalvojat puistelivat perjantaina päitään Sahanniemen rannassa, jonne miehet toivat naaraamalla nostetut verkot.

-Yleensä salakalastajat piilottavat verkkonsa niin, että ne löytyvät vain naaraamalla. Joskus pinnassa on pienen pieni koho, joka ei näy kauas. Usein asialla ovat samat kokeneet salakalastajat, jotka eivät näytä piittaavan kalastussäännöistä, Peltoluhta kertoi.

Verkkojen omistajasta on Peltoluhdan mukaan vaikea saada pitävää näyttöä. Nämäkin verkot ovat täysin puhtaat eikä niissä ollut merkkiäkään limasta eikä meriruohosta eli ne on laskettu veteen lähipäivinä.

Loviisan Sanomat kertoi perjantain lehdessä ja verkkosivuilla, että Loviisan kaupungin varastoon on kertynyt jo noin kymmenen kilometriä salakalastajien tavavarikoituja laittomia verkkoja. Loviisan kaupunki harkitsee vesialueen omistajana kiinni jääneen salakalastajan haastamista käräjäoikeuteen.

Lue aiemmasta verkkojen takavarikosta:

Loviisan kalastuksenvalvojien ohjeita kalastusluvista:

- Loviisan kalastusluvat.

Loviisan kaupungin vesialueille myyvät kalastuslupia sekä Safcafe (kaikki kaupungin kalastusluvat), että Neste Ankkurituuli (kaupungin viehekalastusluvat).
- Yksi ruokakunta voi lunastaa Loviisan kaupungilta monenlaisia lupia, esim. 3 pohjaverkkolupaa, 3 pintaverkkolupaa ja 1 luvan pitkällesiimalle (maks. 100 koukkua). Mikäli useampaan ruokakuntaan kuuluvat henkilöt kalastavat yhdessä, täytyy kunkin ruokakunnan pyydykset laskea omaan jataansa. Esim. verkkoja (30m/kpl) saa olla siis vain 3 kpl samassa jadassa ja myös pitkääsiimaa maksimissaan 100 koukkua yhdessä jadassa.
- 01.04.2012 alkaen täytyy kaikki pyydykset merkitä hyvin erottuvilla merkeillä (lippukeppi). Lisäksi pyydysmerkeissä täytyy olla näkyvissä vesialueen omistajan myöntämät lupamerkit ja kalastajan nimi ja yhteystiedot. (katso lakisitaatti lopusta)

- Onkiminen ja pilkkiminen

Onkiminen ja pilkkiminen ovat jokamiehenoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa. Kalastuslaissa maksuttomalla onkimisella tarkoitetaan onkimista, jossa vapa tai siima on onkijan kädessä tai käden ulottuvilla, eikä vavassa ole heittokalastukseen soveltuvaa kelaa, eikä vieheenä ole pilkki, uistin, perho tai muu keinotekoinen laite. Käytännössä tämä tarkoittaa onkimista tavallisella, kelattomalla onkivavalla, jossa on luonnollinen syötti esim. mato tai kala.
Jos onkimiseen käytetään kelalla varustettua heittovapaa, on suoritettava läänikohtainen viehekalastusmaksu tai hankittava kalastusoikeuden haltijan lupa.
Kalastuslaissa maksuttomalla pilkkimisellä tarkoitetaan kalastusta siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä, siimaa kädessä pitäen tai lyhyehköä heittokalastukseen soveltumatonta vapaa käyttäen. Maksutonta pilkintää voi harrastaa sekä kesällä että talvella.
Onkiminen ja pilkkiminen ovat kiellettyjä lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa ja vesialueilla, joissa kalastus on kielletty muun säädöksen tai määräyksen nojalla.

- Viehekalastus

Kaikkien 18-64-vuotiaiden viehekalastajien tulee suorittaa valtion kalastuksenhoitomaksu. Sen lisäksi heidän pitää hankkia varsinainen viehekalastuslupa: se voi olla joko läänikohtainen viehekalastusmaksu tai kalastusoikeuden haltijan myöntämä lupa. Läänikohtainen viehekalastusmaksu oikeuttaa käyttämään yhtä vapaa, kelaa ja viehettä kerralla, joten se soveltuu hyvin heittokalastusluvaksi. Toki sen turvin voi myös uistella, mutta vain yhdellä vavalla kalastajaa kohden. Alle 18-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden ei tarvitse maksaa läänikohtaista viehekalastusmaksua.
Mikäli aikoo uistella useammalla kuin yhdellä vavalla kalastajaa kohden, tarvitaan iästä riippumatta kalastusoikeuden haltijan myöntämä lupa. Poikkeuksena on niin sanottu yleinen vesialue meressä, jossa uistelua ja muutakin kalastusta voi harjoittaa ilman erillistä kalastuslupaa. Yleisen vesialueen rajat on merkitty niin sanottuihin peruskarttalahtiin. Vesialueen omistaja voi useimmiten myöntää luvan viehekalastukseen myös sellaiselle alueelle, jossa läänikohtainen viehekalastusmaksu ei ole voimassa, esimerkiksi lohi- ja siikapitoisiin koskiin.
Viehekalastusta ei saa harjoittaa kaikkialla. Lisätietoa kieltoalueista löytyy maa- ja metsätalousministeriön internetsivuilta osoitteesta www.mmm.fi/kalastus ja TE-keskusten kalatalousyksiköistä.

- Muu kalastus ja ravustus

Muuhun kalastukseen, kuten verkko-, katiska-, nuotta- ja troolikalastukseen tarvitaan aina, iästä riippumatta, vesialueen omistajan lupa. Sama koskee myös ravustusta. Poikkeuksena on jälleen yleinen vesialue meressä, jossa kotitarve- ja virkistyskalastus on vapaata. Varsinaisen kalastusluvan lisäksi 18-64 -vuotiaiden on suoritettava valtion kalastuksenhoitomaksu. Yleensä verkko- ja katiskalupia myyvät osakaskunnat tai niiden edustajat. Myös monet kaupungit ja kunnat myyvät kalastuslupia vesialueilleen.
Sen sijaan apulaiset, kuten verkonsoutajat, eivät tarvitse kalastuslupia, kunhan he eivät käsittele pyyntivälineitä tai saalista pyyntitapahtuman yhteydessä.

Lakisitaatti: 33 § (25.3.2011/270)

"Pyyntiin asetetut kiinteät ja seisovat pyydykset on merkittävä siten, että ne ovat selvästi muiden vesistössä liikkuvien havaittavissa.
Edellä 1 momentissa tarkoitettuihin pyydyksiin tulee lisäksi merkitä pyydyksen asettajan nimi ja yhteystiedot sekä kalastusoikeuden osoittava merkki siten, että ne ovat havaittavissa ilman, että pyydystä tarvitsee nostaa vedestä. Edellä säädetystä poiketen kalastusoikeuden osoittavaa merkkiä ei tarvitse kiinnittää pyydykseen sellaisilla alueilla, joilla kalastusoikeuden omistaja ei ole ottanut käyttöön kalastusoikeuden osoittavaa merkkijärjestelmää.
Pyydysten merkinnästä annetaan tarkempia säännöksiä valtioneuvoston asetuksella.

L:lla 270/2011 muutettu 33 § tulee voimaan 1.4.2012


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLisää Facebook-seinällesi


» Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lisätietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:
Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608     


NÄKÖISLEHTI