|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kaupungilla takavarikossa kilometreittäin verkkoja
21.10.2011Loviisanlahdella on paljastunut jälleen useita laittomilla kalaverkoilla tapahtuneita salakalastustapauksia. Viikko sitten sunnuntaina Loviisan kalastusalueen kalastuksenvalvojat takavarikoivat kaupungin vesialueelta yhteensä noin 800 metriä luvattomia verkkoja. Kalastuksenvalvojat saivat sunnuntaina myös verekseltään kiinni loviisalaisen miehen, jonka kerrottiin myöntäneen kalastuksenvalvojille omakseen yhteensä 12 kappaletta 30 metrin verkkoa eli yhteensä noin 370 metriä laitonta verkkojataa. Tapauksesta on ilmoitettu poliisille, ja Loviisan kaupungin hallintojohtajan Christoffer Masarin mukaan kaupunki harkitsee vesialueen omistajana asian viemistä käräjäoikeuteen.

Vihje tuntemattomalta soittajalta

Loviisan kalastusalueen kalastuksenvalvoja Vesa Peltoluhta kertoi saaneensa ”tuntemattomalta henkilöltä” puhelinsoiton, jossa kerrottiin erään nimetyn loviisalaisen harjoittavan luvatonta ja mittavaa verkkokalastusta Loviisanlahdella. Ilmoittaja kertoi paikan olevan Valkon kalasataman edustalla olevan Kivikkosaaren kohdalla punaisen jääpoijun lähistöllä.
-Muutaman päivän päästä päätimme yrittää salakalastajan kiinnisaamista verekseltään, ja tarkkailimme merialuetta kiikarilla Valkon satamassa erään rahtilaivan takaa. Havaitsimme salakalastajan saapuvan naaraamaan sekä kokemaan verkkojaan ja ajoimme vauhdilla paikalle, kertoi Peltoluhta.
-Huomattuaan lähestyvän veneemme, salakalastaja irrotti heti otteensa verkkojadastaan ja antoi sen upota takaisin pohjaan sekä lähti ajamaan kohti Loviisanlahden itärantaa, Peltoluhta kuvaili.
Vesa Peltoluhta ja mukana ollut toinen kalastuksenvalvoja Markku Paltola ajoivat salakalastajan veneen vierelle ja pyysivät tätä pysähtymään, johon mies suostui. Kalastuksen valvojat kertoivat miehelle saamistaan vihjeistä ja kysyivät oliko miehellä luvattomia verkkoja alueella. Hän myönsi näin olevan.

Salakalastaja auttoi selvittelyissä

-Kerroimme hänelle aikovamme joka tapauksessa naarata aluetta, ja pyysimme häntä itse ilmaisemaan luvattoman verkkojatansa paikan. Lopulta hän suostui niin tekemään, ja näytti yhteistyöhaluisesti paikan ja poistui alueelta, Peltoluhta kertoi.
-Luvaton verkkojata tarttuikin naaraan miltei välittömästi miehen osoittamasta paikasta. Verkkojadassa oli suuri määrä pääosin 3 metriä korkeita verkkoja, joista osa oli solmuväliltään luvattoman tiheitä, alle pienimmän sallitun silmäkoon, joka on 50 milliä, Peltoluhta sanoi. Valvojat nostivat 12 kappaletta 30-metristä verkkoa yhteispituudeltaan 370 metriä.
Samana päivänä kalastuksenvalvojat takavarikoivat useita muitakin luvattomia verkkoja. Ensimmäisen säännöstenvastaisen verkkojatan Paltola ja Peltoluhta löysivät ÖNS:n rannan pohjoispuolelta verkkokalastukselle sallitun alueen rajalta, mutta sallitulta puolelta. Jatassa oli kolme 1,8 metriä korkeaa verkkoa, joista yksi oli solmuväliltään liian tiheä, 45 millimetrin verkko. Verkossa oli asianmukainen verkkoprikka, jonka perusteella löytyi verkon omistaja.
-Kyseinen henkilö soittikin myöhemmin ja kyseli syytä verkkojensa takavarikointiin. Kun kerroin yhden verkon olleen liian tiheä, niin hän ei kiistänyt sitä, vaan pahoitteli vahinkoaan. Tapaus vaikutti uskottavasti vahingolta, Peltoluhta kertoi.

”Ammattimaista salakalastusta”

Myös Kuninkaankiven eteläpuolelta löytyi kaksi luvattoman tiheää verkkoa, joissa ei myöskään ollut lupanumeroita eikä muita tunnistetietoja. Seuraava luvaton verkkojata löytyi Kivikkosaaren itäpuolelta, jossa oli kolme tuplapitkää verkkoa, joissa ei myöskään ollut lupanumeroita eikä muita tunnistetietoja. Päivän kuluessa valvojat saivat vihjesoiton myös Svartholman eteläpuolella olevista kahdesta verkosta, joissa ei ollut lupamerkkejä. Kalastuksenvalvojat takavarikoivat nekin. Yhden päivän takavarikkosaalis oli 26 kappaletta 30 metrin pituista verkkoa vastaava määrä eli yhteensä lähes 800 metriä.
-Tuollainen määrä luvattomia ja pääosin sääntöjen vastaisesti joko liian tiheäsilmäisiä tai liian korkeita verkkoja saalistaa melkoisen määrän arvokalaa kapeasta ja pienialaisesta Loviisanlahdestamme.
-On jokaisen rehellisen ja sääntöjä noudattavan kalastajan sekä Loviisanlahden kalakantojen etu, että luvattomat pyydykset saadaan pois ja niiden omistajat lopettamaan luvattoman kalastuksen, joka käy sitä paitsi takavarikkojen myötä kalliiksi, Peltoluhta muistutti.
-Sunnuntaina takavarikoidut, pisimmillään 370 metrin ja 180 metrin, verkkojatat kielivät jo lähes ammattimaisesta salakalastuksesta. Pisimpiä verkkojatoja ei myöskään yleensä ole merkitty mitenkään, vaan salakalastajat käyttävät itsekin naaraa niiden löytämiseksi, Peltoluhta kuvaili.

Luvallisiakin pyydyksiä löytyi

-Myös luvallisiakin ja täysin asiallisia pyydyksiä sunnuntaina tarkastettiin. Takavarikoitujen jatojen lisäksi tarkastimme 12 muuta verkkojataa sekä yhden pitkäsiiman, joissa ei ollut huomauttamista, Peltoluhta sanoi. Vapakalastajia ei Peltoluhdan mukaan tällä kertaa alueella tavattu.
-Vapakalastajienkin luvat silti aina tarkastetaan, kun heitä valvonnan yhteydessä tavataan, Peltoluhta sanoi.
Vesilläliikkujien vihjesoitoilla on tärkeä rooli salakalastuksen kitkemisessä. Peltoluhta ja Paltola kiittelivät rehellisiä ja tarkkaavaisia vesilläliikkujia lukuisista vihjeistä, jotka usein johtavat luvattomien verkkojen paljastumiseen.
-Toivomme jatkossakin näitä arvokkaita vihjeitä, joiden antajien henkilöllisyys pidetään aina visusti salassa, jos vihjeenantaja sitä haluaa. Meiltä voi kysyä myös neuvoja kalastukseen ja kalastussääntöihin liittyvissä asioissa, Peltoluhta lupasi.
Peltoluhdan mukaan kaikista kalastusrikkomuksista tehdään ilmoitus poliisille, joka voi lievissä tapauksissa määrätä 6-8 päiväsakkoa. Lisäksi vesialueen omistaja voi päättää viekö se paljastuneet törkeimmät salakalastustapaukset asianomistajarikoksena käräjäoikeuteen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI