|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vesiosuuskunta huuhtelee verkoston uudelleen
18.10.2011Veden keittokehotus on edelleen voimassa Tavastbyssä. Porvoon terveydensuojelun ottamissa, verkoston desinfioinnin jälkeisissä kontrollinäytteissä todettiin edelleen alkueläimiä, mutta alkueläinten määrä oli pienentynyt. Bakteerinäytteiden osalta näytteet olivat puhtaita.

Tavastbyn vesiosuuskunta neuvotteli jatkotoimenpiteistä terveydensuojelusuunnittelija Tomi Jormanaisen kanssa maanantaina. Hasse Nyqvist vesiosuuskunnasta kertoi eilen iltapäivällä, että tehohuuhtelu verkostossa alkaa maanantai-iltana kello 23 aikaan.
–Tehohuuhtelu tehdään yönä aikana eikä kenenkään pitäisi huomata mitään.
Terveydensuojelu käy ottamassa erityiseen suodatinpatruunaan 500 litran vesinäytteen. Patruuna lähetetään Kuopion yliopistoon mahdollisten alkueläinten määrittelyä varten.
Uudet näytteet otetaan jälleen huomenna keskiviikkona. Tuloksia niistä on odotettavissa loppuviikolla.
Tavastbyn vesiosuuskunnan verkosto on taloliittymät mukaan lukien vajaan 20 kilometrin pituinen. Tavastbyn vesiosuuskunnan vettä käyttää noin 150 taloutta. Verkoston piirissä toimii päiväkoti. Tavastbyn kaivot ovat pois käytöstä kunnes ne on kunnostettu ja kaivoveden laatu varmistettu tutkimuksin. Vesi Tavastbyn verkostoon tulee nyt saman vesiosuuskunnan Andersbyn vedenottamolta.

Alkueläimiä säilynyt putkiston saostumissa?

Lokakuun alussa tehty verkoston desinfiointi pudotti bakteerien lukumäärän nollaan.
Alkueläimet kestävät desinfiointiaineita kuitenkin huomattavasti paremmin kuin bakteerit. Desinfiointia vaikeuttavat myös verkoston seinämiin kertyneet saostumat.
Jormanaisen mukaan alkueläinten määrässä tapahtui kloorauksen jälkeen huima pudotus, mutta näytteissä alkueläimiä löytyi kuitenkin pieniä määriä.
–Ongelmana on, että jopa yksi alkueläin voi sairastuttaa, Jormanainen sanoo.
Jäljelle jääneet alkueläimet lymyilevät todennäköisesti putkiston saostumissa, joihin kloori ei kunnolla pääse vaikuttamaan. Viimeistenkin alkueläinten häätämiseen on periaatteessa kolme keinoa: putkiston lisähuuhtelu, verkoston desinfiointi uudelleen tai järein keino puhdistaa verkosto mekaanisilla puhdistusmenetelmillä.

Oireilua ei yhdistetty alkueläimiin

Tavastbyn vedenottamon vesijohtoverkosto desinfioitiin voimakkaalla kloorikäsittelyllä 7. – 10. lokakuuta. Desinfioinnin teki vesijohtoverkostojenpuhdistukseen erikoistunut yritys. Epidemiaan liittyviä potilasnäytteitä on otettu syyskuun aikana kahdeksalta henkilöltä. Kaikki näytteet ovat olleet tutkittujen taudinaiheuttajien suhteen negatiivisia.
Jormanaisen mukaan joillain asukkailla on esiintynyt oireilua. –Oireilun syyt voivat olla vesiperäisiä, mutta oireita ei ole voitu yhdistää alkueläimiin.

Veden saastumisen syy yhä epäselvä

Jormanaisen mukaan Tavastbyn vedenottamon veden saastumisen syy on yhä hämärän peitossa. Hänen mukaansa yhdestä purosta aivan vedenottokaivon vieressä on kuitenkin löydetty suuria ulosteperäisiä pitoisuuksia. Tavastbyn vesiosuuskunta ottaa veden kolmesta, aivan lähekkäin sijaitsevasta kaivosta.
Ulosteperäisten aineiden lähdettä on etsitty kartoittamalla muun muassa alueen karjatilat ja etsimällä puron tuntumasta kuolleita eläimiä.
–Kaivojen lähellä ei ole karjatiloja, eikä esimerkiksi kuolleita eläimiä, kuten hirvenraatoa, ole löytynyt. Selvittely jatkuu. Luonnossa ulosteperäisiä aineita löytyy aina, mutta nämä ovat poikkeuksellisen suuria pitoisuuksia.
Veden saastumisen syy on saatava selville, sillä se vaikuttaa siihen, voidaanko vesiosuuskunnan kaivot puhdistaa ja kunnostaa.

Erityishuomio hygieniaan

Porvoon terveydensuojelu jatkoi veden keittokehotusta viime perjantaina. Ruoka- ja juomavesi tulee edelleen keittää ja myös käsihygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Vedenottamon alueella tulee ruoka- ja juomavesi keittää vähintään viiden minuutin ajan.
Veden keittokehotus voidaan purkaa vasta, kun desinfioinnin jälkeen on näytteillä varmistettu veden puhtaus.
Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ei saa huuhdella keittämättömällä verkostovedellä. Astioita voi käyttää tiskaamisen jälkeen, kun ne ovat kuivuneet. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykin pesemiseen. Kädet tulee pestä hyvin wc:ssä käynnin jälkeen sekä tarvittaessa desinfioida. Jokaisella tulisi olla henkilökohtainen käsipyyhe, erityisesti epidemian aikana. Näin estetään mahdollisen tartunnan leviäminen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI