|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomelle EU-puheenjohtajuus etuajassa? ? Henna Virkkunen: ?On otettava vetovastuu? (13.11.2018 08:59)
Juha Sipilän Venäjä-lausunto leviää maailmalla (13.11.2018 08:28)
Selitys Teemu Laajasalon 93 neliön vuokralle ? ?Epäreilua vainoamista? (13.11.2018 08:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Markkula perui Almin talon kaupan
14.10.2011Almin talosta ostotarjouksen ja kunnostussuunnitelmat tehnyt yrittäjä Kari Markkula on yllättäen perunut ostoaikeensa ja vetäytynyt koko hankkeesta. Markkulan mukaan syynä vetäytymiseen on kaupungin kanssa syntyneet erimielisyydet vuokrasopimuksen ehdoista. Kaupunginhallitus hyväksyi jo syyskuun lopulla 2 euron hintaisen kauppasopimuksen, mutta osapuolten välille syntyi ennen allekirjoitusta erimielisyyttä sopimuksen yksityiskohdista. Markkula ilmoitti vetäytymisestään Loviisan kaupungille keskiviikkona.

-Kauppa kaatui viime kädessä tontin vuokrasopimuksessa oleviin rakennuksen lunastusehtoihin vuokrakauden päätyttyä, kertoi Kari Markkula. Kaupunki vaati 30 vuoden vuokrasopimukseen ehtoa, jonka mukaan se olisi vuokra-ajan päätyttyä voinut lunastaa Almin talon itselleen summalla, joka olisi 60 prosenttia rakennuksen ”teknisestä arvosta”. Tekninen arvo saadaan, kun rakennuksen jälleenhankinta-arvosta vähennetään rakennuksen iän, käytön, käyttökelpoisuuden alentumisen tai muun syyn johdosta tapahtunut arvon alentuminen.

”Lunastuspykälä kohtuuton”

Markkulan mukaan kaupungin vaatimassa muodossa lunastuspykälä olisi kohtuuton ja vienyt hankkeelta viimeisenkin taloudellisen pohjan. Hän kertoi lukeneensa vuokrasopimuksesta ensin Lovarista ja tarkemmin netistä.
-Halusin lunastuspykälän pois, mutta kaupunki ei siihen suostunut. Minun tarkoituksenani oli kunnostaa Almin talo osin yrityksemme omana työnä, osin alihankintoina ja vuokrata Almin taloa 10 vuotta, ja sen jälkeen myydä se sopivalla hinnalla. Lunastuspykälä olisi tarkoittanut, että olisin kunnostanut talon 600.000 eurolla, ja kaupunki olisi voinut lunastaa talon itselleen esimerkiksi 300.000 eurolla, arvioi Markkula.
Markkulan ja kaupungin välille syntyi erimielisyyttä myös muista sopimuksen yksityiskohdista. Markkulan 20.6.2011 tekemän tarjouksen ehtona oli, että hankkeesta laaditaan esisopimus 23.6.2011 mennessä, ja että kaupunki purkaa ”sisäseinät hirsiin ja lattiat lattiavasoihin saakka”. Esisopimusta ei kaupunki suostunut tekemään, mutta molemmat osapuolet jatkoivat talokaupan valmisteluja.

Kaupunki maksoi purkutöistä 50.000 euroa

Kaupunki oli kuitenkin jo ennen Markkulan mukaantuloa päättänyt purkaa talon sisältä, seinistä sekä lattioista hirsiin asti rakennuksen kuivaamiseksi. Työ tilattiin purkufirmalta, ja niiden kuluessa kävi ilmi, että rakennuksessa on käytetty asbestia. Purkutöiden kustannukset olivat noin 50.000 euroa. Asbestityöt toivat 5.000 euron lisälaskun. Markkulan mukaan osa lattioista, muun muassa yhden huoneen betonilattia, on edelleen purkamatta ja asbestitöitä tekemättä eivätkä osapuolet päässeet yksimielisyyteen kumman maksettavaksi loput purkutyöt kuuluvat. Taide-, käsityö- ja kulttuurikeskuksen vuokralaisiksi kaavailtujen kulttuuriväen ja taitelijoiden piti alunperin saada Almin talon vuokranmaksusta takuut Loviisan kaupungilta, mutta kaupunki ei siihen suostunut. Kaupunki olisi tiettävästi kuitenkin tukenut taloa vuosittaisten määrärahojen ja käyttömaksujen muodossa.
-Tuntui jotenkin siltä, että kaupungin henkinen asenne oli nihkeä tätä hanketta kohtaan, Markkula summasi.

Markkulan mukaan purkutöiden yhteydessä hävitettiin, ilmeisesti vahingossa, myös 26 kappaletta kunnostuskelpoista ikkunapokaa. Nämä museovirasto oli Markkulan mukaan määrännyt korjattavaksi. Niiden jälleenhankinta-arvo on Markkulan saamien tarjousten mukaan noin 100-150 euroa kappale plus alkuperäisten kaltaiset kiinnitysmekanismit, jos niitä ylipäänsä mistään löytyisi.
-Hyvä, ettei itku päässyt, kun huomasin yhtenä päivänä, että ikkunapokat oli purettu ja hävitetty, Markkula kertoi. Markkulan mukaan erimielisyydet olivat lopulta noin kymmenen tuhannen euron luokkaa sekä lunastuspykälä.

”Asia osaltani loppuunkäsitelty”

Kysymykseen, olisitko valmis palaamaan neuvottelupöytään ja ostamaan talon, jos kaupunki poistaisi lunastuspykälän ja suostuisi ehtoihisi sekä korvaamaan ikkunapokat, Markkula vastasi, ettei koskaan pidä sanoa ei koskaan, mutta kyllä Almin taloasia tuntuu hänen kohdaltaan olevan loppuun käsitelty. Markkula kiistää kuitenkin epäilyt, että sopimuskiista olisi vain veruke vetäytyä taloudellisesti ylivoimaiseksi paljastuneesta hankkeesta.

-Tarjousten saamisen jälkeen olen aika tarkkaan alkuperäisessä budjetissani. Taloa ei ehditä purkaa enää ennen marraskuun alkuun sovittua hirsikehikon nostoa. Se siirtyisi joka tapauksessa nostofirman aikataulujen vuoksi ensi vuoden heinäkuuhun. Mitään muita töitä ei voida rakennuksessa aloittaa ennen kuin talo on nostettu ja oikaistu, Markkula selvitti.
-Almin talon piti olla minun viimeinen iso hankkeeni, ja olin siinä täysillä mukana. Kaikki tarjoukset ja osa tekijöistä oli jo valmiina, talon nosto ja hirsien vaihto oli sovittu tapahtuvaksi marraskuun lopusta alkaen ja kestävän viisi viikkoa. Korvaavat hirret on myös jo ostettu, ja vielä viime maanantaina oli satavarma, että hanke lähtee liikkeelle, kertoi Markkula.
-Almin talo oli lisäksi paremmassa kunnossa kuin alunperin odotin, Markkula kertoi.

-Katson oman osuuteni näissä merkeissä Loviisassa päättyneeksi. Kiitän saamastani tuesta ja saamistani mielenkiintoisista ja kannustavista viesteistä projektini tiimoilta. Täytynee vaan todeta poikani sanoin hänen kerran epäonnistuttuaan jossain jutussaan; ”kunhan yritin”, Markkula totesi.

Kaleva: ”Harmillinen tapaus”

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva sanoi olevansa harmissaan Kari Markkulan päätöksestä vetäytyä Almin talon kaupasta ja kunnostushankkeesta. Suurimpana syynä olevan lunastuspykälän hän kertoo olevan normaali käytäntö Loviisassa.
-Almin talo sijaitsee kriittisellä paikalla, ja tällainen pykälä on yleensä kaikissa kaupungin sopimuksissa. Ehkä lunastushintaprosentista olisi voitu vielä neuvotella, mutta harmillista, että tämä päättyi näin yrittäjän vetäytymiseen, Kaleva kommentoi.
-Kaupunki pani aika mittavasti, noin 50.000 euron edestä rahaa sisätilojen purkutöihin. Eli se oli kädenojennus ostajan suuntaan. Ikävä, ettei se riittänyt, sanoi Kaleva.
-Nyt tilanne on sama kuin vuosien ajan aikaisemmin. Toivottavasti Almin talolle löytyy sopiva ratkaisu. On vielä vaikea sanoa onko kenelläkään vastaavanlaista kiinnostusta taloa kohtaan, Kaleva aprikoi.
-Kaupungilla ei ole aikeita kunnostaa Almin taloa, koska se olisi kallista ja tärkeämpiäkin kohteita on jonossa odottamassa, sanoi Kaleva.

Lindroos: ”Purkutöissä kävi ilmeisesti pieni kämmi”

-Ei tähän liity mitään dramatiikkaa. Sopimuksesta neuvoteltiin, mutta ei päästy yhteisymmärrykseen. Maanvuokrasopimuksissa on aina samat ehdot ja normaali lunastuspykälä, kertoi Loviisan vt. tekninen johtaja Markus Lindroos.
-En ihan tarkkaan tiedä mitä ”teknisellä arvolla” tarkoitetaan, mutta tämä ehto on kaikissa sopimuksissa, Lindroos sanoi.
Hän myöntää, että ikkunapokien hävittäminen oli ikävä vahinko.
-Purkufirman kanssa kävi ilmeisesti pieni kämmi, kun pokatkin hävitettiin, Lindroos harmitteli.
Lindroosin mukaan Almin talosta ei ole tullut kaupungille kyselyitä muilta kiinnostuneilta.
-Tilanne on aiemmasta muuttunut, koska nyt on koulu purettu ympäriltä, ja esitetty mahdollisuus kunnostaa talo paikan päällä. Sitä ennen puhuttiin vain purkamisesta ja siirtämisestä muualle. Nyt ovat kaikki vaihtoehdot avoimina, Lindroos kertoi.
-Ja hintatasokin tiedetään, 2 euroa, Lindroos naurahti.

Rosenberg: ”Yllättävää, surullista, lamauttavaa”

Almin taloaktivisteihin lukeutuva Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen varapuheenjohtaja Thomas Rosenberg pitää Almi-kulttuurikeskushankkeen kariutumista surullisena. Hän kertoi kuulleensa kaupan peruuntumisuhasta jo maanantaina, mutta uskoneensa, että osapuolet pääsevät vielä sopimukseen.
-Tämä on kaikin puolin surullinen loppu. Ne tahot, jotka ovat olleet tässä mukana, taiteilijat ja LKYL ovat yllättyneitä, surullisia ja lamautuneita tästä tiedosta, kertoi Thomas Rosenberg.
-Toivottavasti vielä löytyy joku toinen taho, joka astuu remmiin ja hanke saadaan vietyä eteenpäin. Uskon ja toivon, että Almin talolle löytyy vielä sellaista käyttöä, jota tässä kariutuneessa hankkeessa oli jo luvassa, Rosenberg sanoi.

Sorainen: ”Kaupunki menetti lottovoiton”

Loviisalainen keramiikkataitelija Elina Sorainen kertoi ottaneensa pettyneenä vastaan tiedon kulttuurikeskushankkeen kariutumisesta.
-Olen tosi masentunut tästä tiedosta, josta kuulin alustavasti tiistaina. Nyt kaupungilla on käsissä hirveä röttelö, jonka sisälmykset on revitty ja välikatto romahtamispisteessä, Sorainen sanoi.
-Kaupunki olisi saanut lottovoiton, jos yksityinen ammattilainen olisi ryhtynyt omalla rahallaan korjaamaan taloa. Nyt se on menetetty. Pikkujuttuihin tämä näytti kaatuvan. Tosi ällöttävä asia, Sorainen haki sanoja.
-Koulun vieressä oleva kulttuurikeskus olisi ollut hyvä keino saada lapset patistettua tutustumaan vaihtuviin taide näyttelyihin, Sorainen sanoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI