|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Minä en voi sellaista antaa? ? Petteri Orpo tyrmää Antti Rinteen 100 ?/kk-lupauksen Ylellä (17.11.2018 11:04)
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tulevat neulekisällit nauttivat opiskelusta
11.10.2011Loviisalaiset Sini Peräkylä ja Pauliina Ranta aloittivat syksyllä neulekisällin opinnot Ekamissa Haminassa. Puikot ja koukut tuntuvat kasvaneen sormiin, molemmat kilkuttavat haastattelun aikana töitään eteenpäin pystyen samalla puhumaan ja etenkin nauramaan. Peräkylä jatkaa pitsineuleisen torkkupeiton neulomista, Ranta virkkaa moharilangasta ruusuja. Iloiset naiset jotka tuntuvat tunteneen toisensa lapsesta asti, lähtivät neulekisällin opintoihin toisistaan tietämättä ja tutustuivat vasta pari kuukautta sitten.

Peräkylä oli hakenut normaalissa haussa ja päässyt sisään. Ranta haki täydennyshaussa ja kun hän kuuli sisäänpääsystään, hän googlasi neulekisällin netistä ja törmäsi Peräkylän blogiin, jossa tämä kertoi tulevista opinnoista. Ranta laittoi sähköpostia ja viestitellessä naiset huomasivat hämmästyksekseen, että saman kaupungin kylistä ollaan, Peräkylä Ruukista ja Ranta Ruotsinkylästä. Pian jo sovittiin kimppakyydistä ja nyt on takana kaksi kuukautta opintoja.
Sini Peräkylä muutti Ruukkiin vuonna 1999 ja Pauliina Ranta Ruotsinkylään vuonna 2006. Molemmat tulivat silloiseen Ruotsinpyhtään kuntaan miehen vetämänä. Rannasta tuli samalla myös maatalon emäntä, tilalla viljellään luomuviljaa. Käsityöt ovat kuuluneet kummankin elämään lapsesta asti. Ranta muistelee lämmöllä jo edesmennyttä Rauha-mummia, jonka käsityötaitoja hän haluaa jatkaa. Peräkylällä on vaatetustekninen koulutus, Rannalla kaupallinen. Ranta halusi löytää ammatin, jota voisi tehdä maatilan töiden rinnalla. Ranta kuvailee käsitöidensä  tähän mennessä liikkuneen betoni- ja risutöistä neuleisiin.

Hyvä opetus,hyvä ryhmä

  Koulutus on neulekisällin näyttötutkintoon valmistavaa ja päättyy toukokuussa. Valmis neulekisälli osaa suunnitella, valmistaa ja viimeistellä erilaisia neulevaatteita ja asusteita. Hän hallitsee neulemateriaalit, neuleiden kaavoituksen, neulosten ja yksityiskohtien suunnittelun sekä valmistusprosessin. Näyttötutkinnon tulevat aikanaan vastaanottamaan koulutuksen ulkopuoliset asiantuntijat.
Opettajaansa Outi Markkasta he kehuvat vuolaasti, samoin kuin omaa ryhmäänsä. Opiskelijoita on kaikkiaan 16, kaikki naisia ja iältään 23-58 –vuotiaita.
- Kuulee kyllä, missä me olemme, nauraa Ranta.
Opiskelijoiden taustat ovat hyvin erilaisia, on vaatetusalan koulutusta, ekonomia ja ravintolatyöntekijää. Kaikkia yhdistää kuitenkin kiinnostus neulomiseen. Ranta ja Peräkylä kertovat opiskelijoiden neuvovan toisiaan omilla vahvuusalueillaan. Ryhmän ainoa ”miesjäsen” on Antti-niminen neulekone. Antti ei ole mikään joka kodin neulekone, vaan suurikokoinen, pienen omakotitalon hintainen, tietokoneohjattu neuloja, joka on liian kallis edes osuuskunnan yhteiseksi hankinnaksi, mutta Antilta voi ostaa aikaa vaikkapa kymmenen villapuseron kutomiseen yhtä aikaa.
- Neulekone on työväline ja tapa saada nopeasti valmista, mutta tärkein työ tehdään ennen sitä, kun suunnitellaan, he toteavat.

  Tyhjästä paperista valmiiseen neuleeseen

  Lyhyesti sanottuna neulesuunnittelu on prosessi tyhjästä paperista valmiiseen neuleeseen. Opiskelijat eivät tee neulekisällin opinnoissa koulun tai omiin kaappeihinsa harjoitustöitä, vaan töitä tehdään tilauksesta. Parhaillaan työstetään mm. ”avaimet käteen” –periaatteella fantasianeuleiden demoja, ja jos tilaaja ne hyväksyy, toteutetaan mallikappale ja kirjataan ohjeet. Yhteistyötä tehdään myös käsityölehtien kanssa. Joitakin malleja ryhmäläiset ovat jo saaneet myytyä ja ne ilmestynevät keväällä.
Neuleista tulee ensimmäisenä mieleen erilaiset päälle pantavat, mutta Peräkylä ja Ranta korostavat neulemaailman olevan paljon laajemman. Ranta kertoo olevansa niin innoissaan, että maailmakin näyttää erilaiselta neulojan silmin, ”alkaa miettiä, mitä kaikkea voisi neuloa”, hän luonnehtii ja kertoo näkevänsä neuleuniakin.
Neuloa voi sisustustekstiilejä, verhoja ja vaikka hääpuvunkin ja materiaalina voi käyttää rautalankaakin. Rantaa kiinnostaa eri materiaalien ja tekniikoiden yhdistäminen, esimerkiksi kangaspuilla ja neulekoneella tehtyjen ainesten yhdistely. Myös kovan ja pehmeän yhdistäminen kiehtoo, mistä on osoituksena Rannan ideoimat mohairlangasta virkatut pehmeän pinkit kukat vartenaan piikkilankaa.
- Suosittuja ovat nyt hiuskorut, hatut ja virkatut korvakorut, he kertovat.
Kimppakyydin he ovat sopineet niin, että ajovuorot ovat viikoittain, ja kun ei aja niin silloin saa neuloa koko matkan. Koulutöitä tehdään koulussa ja kotona, mutta koulussa lounastunnilla otetaan esiin ”ruokataukoneuleet”. Neulomiseen he eivät ole vielä kyllästyneet, vaikka elämä lankojen ja puikkojen täyttämää onkin.

  Ammattilaisia nyt kourallinen

  Töitä he uskovat jatkossa riittävän, mutta valmiita työpaikkoja ei ole. Opiskelu on siksi myös yrittäjälähtöistä.
- Neulealan ammattilaisia on nyt vain kourallinen ja ala kasvaa koko ajan, he toteavat.
Ryhmä on hitsautunut niin hyvin yhteen, että osa heistä aikoo perustaa yhdessä osuuskunnan ja yhdistää voimat ja taidot. Osalla on omien yritysten ajatuksia hautumassa. Tuotteistamiseen liittyy läheisesti myös oikean hinnoittelun oppiminen.
Osa kuluttajista on jo löytänyt yksilöllisten neuleiden teettämisen samaan tapaan kuin teetetään itselle sopivia vaatteita.
- Neuleen ei tarvitse olla laatikko. Hyvin suunniteltu ja laadukkaista materiaaleista käsin tehty neule kestää aikaa, muistuttaa Ranta.
Työllistymismahdollisuuksia tarjoavat myös liikelahjat ja uniikit sisustustekstiilit.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI