|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kultainen pensseli vanhaa rakennuskantaa suojelevan kaavan tekijälle
04.10.2011Iloisia ilmeitä ja jälleennäkemisiä nähtiin Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen 30-vuotisjuhlassa lauantaina. Palokunnantalolle saapui iso osa liikkeen perustajajäsenistä, jotka vaativat 30 vuotta sitten Garnisonissa sijaitsevan Viinatornin suojelemista.

LKYL:n Kultainen pensseli –tunnustuksen sai suojelevan asemakaavan laatinut arkkitehti Marja Pekkala. Säilyttävä asemakaava valmistui jo 1971, mutta kaupunginvaltuusto hyväksyi sen vaiheittain vasta 1979-1986.
–”Antaapa tytön piirrellä kauniita kuvia”, Pekkala muisteli monen suhtautuneen suunnitelmiin.
Loviisan alakaupungin alueella oli 1960-luvulla voimassa kerrostalovaltainen kaava.
–Kaava oli aika raskas. Hiljalleen ihmisten mieliin iskostui, että voisi rakennuksia säästääkin.
Pekkala piti silloista Bengtsin kaavaa kömpelönä. –Sen toteuttamismahdollisuudet olivat niukat. Siinä ei otettu huomioon, että alue oli pilkottu pieniin tontteihin.
Nuoren arkkitehdin suunnitelmiin suhtauduttiin aluksi nihkeästi. Uutta rakennuskantaa edusti oikeastaan vain hotelli Scandinavia. Alakaupungin puutaloissa asui vanhempaa väkeä, joka kaipasi asuinmukavuutta; viemäreitä ja lämmitystä.
–Kun vanhojen rouvien kanssa keskustelin, heistä olisi ollut helpompi asua kerrostalossa. He ihmettelivät, että etkö sinä pikkulikka ymmärrä mukavuuksien päälle.
Uuden kaavan hyväksyminen eteni luottamuselimissä hitaasti. Pekkalan mielestä myös aika teki tehtävänsä: kovia paineita kerrostalojen rakentamiseen alakaupunkiin ei ollut ja vanhempi väki muutti alueelta paremmin varusteltuihin asuntoihin.
Alakaupungin kaava sai lopulta myönteisen vastaanoton, mutta keskustan kaava aiheutti kiivasta keskustelua ja pitkää vääntöä.
Marja Pekkala ei jättänyt Loviisaa kaupungininsinööri Pertti Pesosen tilaaman kaavatyön jälkeenkään. Pekkala ja hänen aviomiehensä Matti Seppänen löysivät Puutarhakadun varrelta mukavan kakkosasunnon, jonka he omistivat 13 vuoden ajan.
–Käyn täällä joka kesä. Olen ylpeä siitä, että olen voinut ”virittää asioita”.
Pekkala ja Seppänen pyörittivät pitkään omaa arkkitehtitoimistoa, jossa työskenteli enimmillään neljäkymmentä ihmistä. Toimiston idea oli muun muassa suola-aittojen palauttaminen Laivasillalle. Ajatusta ryhtyivät ajamaan Marja ja Dierk Kühn yhdessä LKYL:n kanssa.
Pekkalan kädenjälki näkyy myös Karlskronabulevardin ja Itäisen Harjutien kulmauksessa, jossa on hänen suunnittelemansa rakennukset.
Pekkalan tekemän suojelukaavan toteuttamista ryhtyi valvomaan vuonna 1976 kaupunginarkkitehdiksi valittu Elmar Badermann.

Tuovi Putkosella yhä alkuperäinen vetoomusteksti

LKYL:n 30-vuotisjuhlassa liikkeen syntyhetkeä muisteltiin perustajajäsenten voimin. Viinatehtaan suojelukiistan vuoksi toimittaja Tuovi Putkonen kutsui koolle kulttuuri- ja ympäristöväkeä ja tästä kokouksesta kirjailijatalo Villa Biaudet´ssa LKYL sai alkunsa.
–Siemen lankesi otolliseen maahan, Putkonen muisteli. Putkonen ja Badermann olivat entuudestaan tuttuja.
–Badermann oli saanut ymmärtämään, että vanha miljöö vaatii suojelua.
Alkuperäisestä joukosta paikalla olivat nyt, 30 vuotta myöhemmin, Elmar ja Sirkka-Liisa Badermann, Veli-Matti Hynninen, Päivi Maijala. Jorma Törnroos ja Marko Putkonen.
Tuovi Putkosella oli yhä tallessa alkuperäinen vetoomusteksti, jonka hän oli Yleisradion silloisessa Almin talossa sijainneessa ”mikrofonipisteessä” naputellut uutisliuskojen takapuolelle. Tämä vetoomus luettiin kirjailijatalossa, jonka isäntäpari Johan ja Marianne Bargum olivat sen ensimmäiset allekirjoittajat. Nimiä kertyi yhteensä 11.
Kaupungin kulttuuriväki oli jo aiemmin yrittänyt pelastaa vanhaa Seurahuonetta kulttuurille, mutta adressit olivat kaupungin virkakoneistossa menneet Ö-mappiin. Nyt aktiivit vetosivat muutama vuosi aiemmin uudistettuun kuntalakiin, joka turvasi yksittäisille kuntalaisille aloitteenteko-oikeuden.
Tuovi Putkosen kirjoittamassa tekstissä arvosteltiin kaupungin päätöksentekoilmapiiriä kovin sanoin: ”Loviisassa tavaksi tulleet kulttuuriarvojen väheksymiset ovat vain jäävuoren huippu.” Tekstin mukaan kaupungissa ilmapiiri perustui ainoastaan taloudellisen kannattavuuden painottamiseen. Liike katsoi, että uutta ajattelua vastustivat paitsi kaupungin johto, myös ”omiin kytkykauppoihin sotkeutuneet valtuutetut”.

Rautatieaseman muistoksi havuseppele

Ennen 30-vuotisjuhlaa LKYL:n edustajat laskivat havuseppeleen läntisen sisääntulotien sillan alla.
Sillan tieltä purettiin vanha rautatieasema 1973. 1900-luvun alkupuolella rakennettu jugend-rakennus koki ennen purkamista useita muodonmuutoksia, muun muassa sen torni purettiin.
–Suuressa innossa asema purettiin tämän ”hienon sillan” tieltä, sanaili LKYL:n puheenjohtaja Heikki Salonen. Puheen jälkeen aseman muistoksi pidettiin hiljainen hetki.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI