|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapinjärven uimahallin jatko nousemassa esille
30.09.2011Lapinjärven uimahallissa on tiistai-iltana vilkasta. Alkuillasta isossa altaassa on uimassa lapsia vanhempineen ja köyden toisella puolella miehet uivat matkaa. Vajaaksi tunniksi altaan täyttää kansalaisopiston hydrobic-ryhmä ja muita uimareita käy myöhemmin tasaiseen tahtiin.

- Uimahalli on ollut avoinna vasta pari viikkoa, ja siksi on vaikea arvioida kävijämääriä. Muutamat illat ovat olleet hiljaisia ja välillä on vilkkaampaa kuten tänäänkin, uimahallin vastaava hoitaja, liikunnanohjaaja ja uimaopettaja Sari Parviainen toteaa. Yksi asiakas oli toivonut lisää ilmoittelua hallin avautumisesta, jotta eläkeikäiset käyttäjätkin havahtuisivat.

- Kolme miestä meni saunaan ja altaassa on yhdeksän ihmistä, valvojana toimiva Parviainen havainnoi uimareita lasikopista. Uimahalli on avoinna neljä tuntia arki-iltaisin ja silloin hän ei voi jakautua ohjaamaan uimareita. Päiväaikaan hän sovitusti ohjaa alakoulujen oppilaita ja valvoo eläkeläisuimareita. Lapinjärven alakoulujen lisäksi oppilaita tulee uimaan esimerkiksi Koskenkylästä ja Sävträskistä.

Uimahallin taustatyöt kuten altaitten imurointi, veden laadun tarkkailu perusmittauksilla ja kemikaalien lisääminen sisältyvät hoitotehtäviin. Varahenkilöä ei ole ja ylityövapaita ei voi pitää, ja siksi Parviainen kertoo joutuneensa rajoittamaan työaikaansa. Jos esimerkiksi koulut eivät tarvitse uimaopetusta, niin hallia voidaan käyttää ja vuokrata, mutta aukioloaikojen ulkopuolella on ilmoitettava vastuuhenkilö ja allekirjoitettava käyttösopimus.

Uudet työntekijät

Porlammin koulukeskuksen yhteydessä toimivan uimahallin avautuminen takerteli kesän jälkeen, sillä lipunmyyjän ja kahvionhoitajan tehtävästä puuttui työntekijä. Syyskuun puolivälissä aloittanut Margit Jääskeläinen ei tahdo vielä kommentoida uutta tehtäväänsä, sillä työsopimus on vasta tekeillä. Tiistain sopimusneuvottelu siirrettiin perjantaille.

Molemmat uimahallissa työskentelevät, Parviainen ja Jääskeläinen, ovat uusia tehtävissään tässä hallissa, vaikka Jääskeläisen yritys on hoitanut lipunmyyntiä vähän aikaa useita vuosia sitten. Nastolassa asuva Parviainen aloitti työnsä elokuun

puolivälissä. Sitä ennen viimeiset kaksi vuotta uimahallin valvonta toimi ostopalveluna. Vakituinen työntekijä Juha Muotka on hoitovapaalla kevääseen 2013.

Pikkuremppaa tehty, iso saa odottaa

Kunnan tekninen työnjohtaja Vesa Peltola kertoo uimahallin valmistuneen Porlammille jo vuosina 1974-75, ennen energiakriisiä, ja epäilee että myöhemmin sitä ei olisi rakennettukaan.

- Uimahalli on edelleen käyttökunnossa. Kesällä peruskunnossapitoon liittyen uusittiin lauteet, pesuhuoneiden lattiat syväpestiin ja parannettiin hiekkasuodattimien putkistoja, niiden asennusta ja kulkua. Automatisoitiin suodattimien toiminta. Kesäisin altaitten ollessa tyhjät niiden saumoja tiivistetään ja korjataan, hän listaa.

Peltola myöntää, että uimahalli on aika manuaalinen, ja uimahallin hoitaminen ensin tyrmistyttää uuden hoitajan ennenkuin hän pääsee sinuiksi tehtävän kanssa.

- Koulun talonmies tuntee laitoksen toimintaa, ja jos on häiriöitä niin autetaan.

- Teknisen puolen budjetissa uimahallin pelkät nettomenot ovat noin 100 000 euroa, lämmitys ja sähkö vievät pääosan. Kesän remontti maksoi noin 10-15 000 euroa. Isompi remontti olisi tarpeen muutaman vuoden päästä, mutta se vaatisi 1-2 miljoonaa euroa, jonka irrottaminen voi olla hankalaa, hän arvioi.

Peltola lisää, että kaikkea ei voi muuttaa euroiksi. Uimahalli tekee mahdolliseksi tehokkaan uimaopetuksen, ja opittu uimataito voi onnettomuudessa estää hukkumisen.

Onko meillä varaa ylläpitää

Kunnanjohtaja Christian Sjöstrand laskee uimahallin vuotuisten käyttökustannusten olevan kokonaisuudessaan noin 150 000 euroa, joka tarkoittaa vajaata puolta kunnallisveroprosenttia.

- Jos veroprosenttia korotetaan 19:stä 20:een, yksi veroprosentti merkitsee vähän päälle 300 000 euroa. Uimahallin osuus on vähän alle puolet tästä. Kyllä meidän pitää keskustella hallin olemassaolosta.

- En sulje sitä asiaa pois budjettikeskustelusta, sillä meillä on taloudessa rakenteellinen alijäämä. En tiedä, milloin ratkeaa, onko uimahallitoiminta Lapinjärvellä pysyvää vai ei, hän toteaa.

Sjöstrand ei näe, että uimahallin toimintaa olisi mahdollista kehittää niin, että se samalla sitoisi nykyistä enemmän kunnan varoja. Hänen mukaansa toimintaa hallinnoivalla vapaa-aikatoimella voisi olla mahdollisesti ratkaisuja, jotka eivät aiheuttaisi lisärasitetta talousarvioon.

Uimakerhoa ja tekniikkaopetusta kaivataan

Alakouluikäiset Lotta, Annika ja Kaisa Heikkilä ovat tottuneet uimaan hallissa useita kertoja viikossa. Lähellä asuville tytöille uinnista on kehittynyt erityisharrastus, johon sekä tytöt että äiti Mirja Rantasalmi tahtoisivat ohjausta.

Rantasalmi ehdottaa, että innokkaille lapsille voisi olla uimakerho, koska täällä olisi toimintaan hyvät edellytykset ja harrastajia. Yhdeksänvuotias Lotta toivoisi että olisi joitakin pelejä, esimerkiksi vesikoripalloa. Kierremäki ja miniliukumäki ovat myös tyttöjen toivelistalla. Uimakerhossa oppisi myös tekniikkaa.

Sivistystoimenjohtaja Jaana Härmävaara mainitsee, että uimahalliin liittyen on monta asiaa parhaillaan käsittelyssä. Torstain vapaa-aikalautakunnan kokouksessa on esillä valtuustoaloite tasa-arvoisista kielipalveluista uimakouluissa, vuoden vaihteessa on edessä asiakasmaksujen korotus, ja keskusteluja toiminnan käytännön kehittämisestä on käyty, mutta mitään ratkaisuja ulkopuolisen rahoituksen saamiseen ei ole näköpiirissä.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI