|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tosielämän Aku Ankka on vihdoin tyytyväinen elämäänsä
30.09.2011Keskittymiskyvytön, levoton, ylivilkas, heikolla itsetunnolla varustettu ja äidin mukaan syntymästään asti sietämätön poika on tänään, pian viisikymppisenä, elämäänsä tyytyväinen. Kului 40 vuotta, ennen kuin itseään tosielämän Aku Ankaksikin vertaava Markku Mutanen sai tietää syyn huonona pidettyyn käytökseensä. Sen takana on tarkkaavaisuushäiriö ADHD.

Suomen kuuluisin ADHD-luennoitsija, Salossa asuva Markku Mutanen vieraili keskiviikkona Loviisassa kertomassa tarkkaavaisuushäiriöisen elämästä. Luento tavoitti noin 25 kiinnostunutta.

Mutanen on viisilapsisen perheen häirikköpoika.

–Olin rasittava lapsi äidille. Leikki-iässä mätkin toisia ja olin kiusaaja. Keskittymiskykyä ei ollut ja unohtelin asioita. Olin levoton ja ylivilkas. Koulussa vaeltelin käytävillä ja häiritsin muita. Kukaan, sen enempää vanhemmat, sisarukset, kaverit kuin opettajatkaan eivät jaksaneet minua. Pian olin kaikkien silmätikku. Jälki-istunnot ja muut rangaistukset tulivat tutuksi. Nurkkaankin jouduin usein ja muut pääsivät huutelemaan, että siellä se opettajan poika seisoo taas nurkassa!

Mutasen opettajaisä oli huolissaan lapsensa käytöksestä ja vei tätä niin lääkärien pakeille kuin kasvatusneuvolaankin. ADHD:stä ei tuolloin vielä puhunut kukaan. Mutasta ehdittiin jossain vaiheessa epäillä aivovauriolapseksikin.

–Isä yritti parhaansa. Minulla on yli 200 sivua lääkärin lausuntoja. Nelikymppisenä pääsin lukemaan jopa salaisena pidettyjä lausuntoja. Luin ja itkin. Itkin sitä, että miksi juuri minä synnyin vaikeaksi tapaukseksi, jonka kanssa kukaan ei jaksa.

Lapsuus muuttui nuoruudeksi ja vaikeudet jatkuivat.

–Kuulin olevani laiska ja vähälahjainen. Minulle sanottiin, että ethän sinä edes yritä. Todistukset olivat huonoja. Kaverisuhteissa oli edelleen vaikeuksia, koska olin erilainen kuin muut.

Myös aggressiivisuus tuli mukaan kuvioihin.

–Väkivalta on yksi keino tuoda itseään esille. Se voi olla myös hätähuuto: minä tarvitsen apua! Kouluista selvittyään Mutanen lähti 17-vuotiaana vapaaehtoisena armeijaan. Hänet todettiin liian räjähdysherkäksi ja vapautettiin lopulta kokonaan asepalveluksesta.

–Mielenterveystoimistossa todettiin, että luonteeni on kypsymätön. Minusta tuntuu, että armeijassa muut kypsyivät minuun eivätkä jaksaneet taistella yhden miehen kanssa.

Diagnoosista ei epäselvyyttä

Aikuiselämässä Mutasen ongelmakenttä oli aivan samanlainen kuin lapsena ja nuorena.

–Olin tosielämän Aku Ankka, joka ei onnistunut missään. Työhommat menivät aina poskelleen ja työpaikat vaihtuivat tiuhaan. Minulla on ollut kymmeniä työpaikkoja, lyhin työsuhde kesti puoli tuntia. Olen asunut monilla paikkakunnilla, en tosin Loviisassa.

Ammattikoulutusta Mutasella on metsurikurssin verran. Sielläkin hän oli kurssin huonoin ja kädessä on vieläkin arpi muistuttamassa siitä, kun moottorisaha vähän lipsahti.

Epäonnistumiset niin työelämässä kuin perheen perustamisessa alkoivat suistaa elämää viimeisiltäkin raiteiltaan. Mutanen kompuroi vaikeuksista toisiin ja eli lopulta sosiaalituen varassa. Viinakin maistui.

Sitten eteen tuli vaihe, joka pakotti Mutasen päättämään, ettei elämä voi näin jatkua. Sipoossa asuessaan hän sai lähetteen neurologille.

–Mielenterveystoimistossa oli paikkailtu lähinnä arkielämän nirhaumia, mutta niiden syihin ei puututtu. Neurologisissa tutkimuksissa sain vihdoin diagnoosin: selvä ADHD.

Eläkeläinen lähti mustikkaan

Kun diagnoosi tuli, alkoi myös työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen tulla ajankohtaiseksi.

–Vakuutusyhtiöltä ja Kelalta tuli myönteinen eläkepäätös. Muistan, että silloin iski syvä tyhjyyden tunne: mitä elämää tämä on, mikä on elämän tarkoitus? Mitä ajattelevat vanhemmat, sisarukset, ystävät, tuttavat ja kylän miehet, kun jään eläkkeelle vähän yli 40-vuotiaana? Tuommoinen mies eläkkeellä. Minua kohdeltiin ajoittain julmastikin.

Eläkkeelle päästyään Mutanen lähti marjametsään, sillä niin hänen mielestään eläkeläisten kuuluu tehdä.

–Keräsin 300 kiloa mustikoita. Metsässä olo oli terapiaa. Myin marjoja mm. konditoriaan ja itsetunto kohosi, kun näin leivoksissa keräämiäni mustikoita. Hyvä etten huutanut kovalla äänellä, että hei, nuo mustikat keräsin minä!

Mutanen alkoi myös kirjoittaa omaelämäkertaa, jota hän teki neljä vuotta. Hän kirjoitti, vaikka isä muistutteli, ettei kirjoittaminen sujunut koulussakaan, saati nyt aikuisena.

–Aina kannattaa yrittää, vaikka muut sanoisivat ettei kannata, ettet osaa, ettet pärjää.

Pikku hiljaa Mutasta alettiin pyytää luennoimaan ADHD:stä. Ensimmäinen kuulijakunta oli joukko lähihoitajaopiskelijoita ja vuosi oli 2005. Nyt takana on yli 250 luentoa eri puolilla Suomea ja ulkomaillakin.

Kaiken takana ei aina ole ADHD

Suomessa arvioidaan olevan noin 250.000 ADHD-häiriöistä kärsivää ihmistä.

Mutanen toteaa, että ADHD on nykyään muotisana.

–Kun kuuntelee, niin tuntuu siltä, että joka toisella on ADHD. Se on naapurin koirallakin ja varmaan kylän mummollakin, kun se on niin vauhdikkaalla tuulella!

Häiriökäyttäytymisessä ei kuitenkaan läheskään aina ole kyse ADHD:stä. Monesti ongelmat voivat liittyä myös mm. elämänhallintaan. Esimerkiksi silloin, kun vanhemmilla on elämänhallinta pielessä vaikkapa alkoholinkäytön suhteen, heijastuu se helposti lasten käyttäytymiseen.

Mutanen käsitteli luennossaan myös perheiden moniongelmaisuutta ja antoi kuulijoille vinkkejä siitä, miten niitä voidaan ratkaista.

Puheeksi tuli myös liikunta ja sen merkitys ADHD-diagnoosin saaneen elämässä.

–ADHD-lapsella on energiataso korkealla ja liikunnalla virtaa saadaan purettua. Liikuntaan tulisikin rohkaista ja sen pitäisi antaa mukavia kokemuksia ja elämyksiä.

Luentonsa päätteeksi Mutanen nosti esiin joitakin ajatuksia erityislapsen ja miksei –aikuisenkin huomioon ottamisesta. Kannustamisella voidaan hänen mielestään päästä pitkälle.

–Onnistumisesta pitää saada palaute välittömästi. Kehua pitää pienestäkin onnistumisesta ja hyvä yrityskin kannattaa palkita.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI