|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Puolustuksen asiantuntijalääkäri ruttasi terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lausunnon

03.10.2003

Metanolijutussa puolustuksen todistajaksi kutsuttu nurmijärveläinen yksityislääkäri Tenho Suomela asetti terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lausunnon kyseenalaiseksi. Metanolijutun käsittely jatkoi Loviisan käräjäoikeudessa eilen.


Suomela, jota myös Teo käyttää asiantuntijana, piti oikeusturvakeskuksen lausuntoa hyvin poikkeuksellisena ja jyrkkänä.

– En ole koskaan nähnyt Teo:n lausunnossa tummennettua tekstiä, Suomela ihmetteli ja epäili, että tapahtuman traagisuus, kolmen pienen lapsen yksinhuoltajaäidin menehtyminen, oli vaikuttanut lausunnon sisältöön.

Teo katsoi lausunnossaan, ettei metanolimyrkytyksen saaneen pernajalaisnaisen hoidossa Loviisan terveyskeskuksessa toimittu kaikilta osin asianmukaisesti. Teo katsoo, että naisen oireiden perusteella tehdyt tutkimukset tai hoito eivät olleet riittäviä. Teo:n lausunnossa todetaan myös, että pernajalaisnaisen kuolema olisi voitu estää, jos terveyskeskuksessa olisi toimittu toisin. Naisen metanolimyrkytys diagnosoitiin migreeniksi ja krapulaksi. Teo:n kolme asiantuntijaa totesi naisen oireet epätyypillisiksi migreenille ja krapulalle. Suomelan mielestä hoitovirhettä ei tapahtunut. Hänen mielestään oireet olivat epätyypillisiä myös metanolimyrkytykselle.

Teo: potilaan ulkoinen olemus ei saa vaikuttaa diagnoosiin

Teo:n lausunnossa myös mainitaan, että potilaan ulkoiselle olemukselle ei saa antaa painoa punnittaessa metanolimyrkytyksen mahdollisuutta. Metanolimyrkytyksen saaneet ovat yleensä miespuolisia alkoholin suurkuluttajia, kun pernajalaisnainen puolestaan oli nuori, siisti ja asiallinen. Suomelan mielestä tämä ei voinut olla vaikuttamatta lääkärien ajatuksiin.

Uhrin omaisten asianajaja, varatuomari Jarmo Metsävainio ihmetteli, tehdäänkö terveyskeskuksissa diagnooseja ulkonäön aikaansaamien mielikuvien perusteella.

Metanolijutun käsittely jatkui eilen asiantuntijalääkärien todistajalausunnoilla. Terveyskeskuslääkärien asianajajat olivat kutsuneet todistajaksi Suomelan lisäksi HUS:ssa metanolimyrkytyspotilaiden hoitoon erikoistuneen lääkärin.

”Taikasana” ei tullut hoitotiimin mieleen

Suomelan mielestä naisen oireet ja niiden kehitys eivät poikenneet migreenistä ja krapulan jälkitilasta. Naiselle tehtiin muun muassa silmäpohjatutkimus näköhäiriöiden vuoksi, mutta poikkeavuutta ei tutkimuksessa paljastunut.
Metanolimyrkytyksen oireisiin kuuluu silmäpohjan muutokset sekä tilapäinen tai pysyvä näön menetys. Näköhäiriöt aiheuttaa metanolin muuttuminen muurahaishapoksi.

Suomelan kuuleminen kesti puolitoista tuntia. Suomela on toiminut 30 vuotta Nurmijärven terveyskeskuksen ylilääkärinä. Tällä hetkellä hän pitää yksityisvastaanottoa ja toimii myös yhtenä Teo:n asiantuntijalääkärinä. Suomela totesi, ettei hän ole myrkytysopin asiantuntija, mutta tuntee terveyskeskuslääkärin työn.

Terveyskeskuslääkärien puolustus pyrki Suomelan avulla todistamaan, ettei metanolimyrkytyksen havaitseminen ole lainkaan helppoa. Esimerkiksi Suomela ei ollut törmännyt yhteenkään metanolimyrkytystapaukseen ennen viime vuoden lokakuuta. Hän tunnisti oireet, koska oli perehtynyt pernajalaisnaisen tapaukseen lausuntoa tehdessään.

Suomelan mielestä pernajalaisnaisen oireet eivät olleet tyypilliset metanolimyrkytykselle. Lääkärikunnan tiedossa ei ole myöskään ole ollut, että alkometri reagoi paitsi etanoliin, myös metanoliin. Pernajalaisnaiselle tehtiin puhalluskoe hänen toisella terveyskeskuskäynnillään. Silloin alkometri näytti 1,75:ttä, mutta lukeman antoi metanoli, ei etanoli eli tavallinen alkoholi.

Suomela vakuutti, että lääkäreillä olleen silloisen tiedon perusteella hänkään ei olisi toiminut toisin.
– Yhdenkään noin kymmenen hengen hoitotiimin mieleen ei tullut ”taikasana”, metanolimyrkytys.

– Viikonvaihteessa terveyskeskukseen tulee yleensä 60-70 potilasta. Lääkärin pitää koko ajan ”haistaa”, jos jokin tapaus ei ole ihan tavanomainen.

Lääkärit eivät luota potilaiden kertomuksiin

Kihlakunnansyyttäjä Heidi Perttunen tähdensi, että oikeudessa selvitetään nimenomaan sitä, miksi lääkäreillä ei herännyt naisen oireiden vuoksi epäilyksiä, jotka olisivat puolestaan johtaneet lisätutkimuksiin, ei valmista diagnoosia metanolimyrkytyksestä. Perttunen kysyi Suomelalta, kysyisikö tämä itse potilaalta lisätietoja juomisesta, jos tämän puhaltama alkometrin lukema olisi 1,75 ja potilas haisisi vanhalta viinalta, mutta ei muuten näyttäisi päihtyneeltä ja kertoisi juoneensa vain neljä paukkua. Suomela arvioi, ettei hän itsekään kyselisi lisää, koska ”ihmiset kertovat yleensä häveliäästi alkoholinkäytöstään”.

Suomela totesi, että alkometriä pidetään lahjomattomana.
– Lääkäri on tottunut luottamaan faktoihin eikä potilaan kertomukseen.

– Eli potilasta ei uskota, kun mittari näyttää toista, Perttunen ihmetteli.
Perttunen totesi, että ambulanssimiehet olivat selvittäneet potilaalta mitä ja miten paljon tämä oli juonut ja arvelu kotipolttoisesta tai venäläisestä juomasta oli tullut esiin.

– Mitä ambulanssimiesten keräämillä tiedoilla tehdään, jos lääkäri ei niitä huomioi, syyttäjä ihmetteli.
Toinen lääkäreistä oli poliisikuulusteluissa myöntänyt miettineensä myös metanolimyrkytysmahdollisuutta. Molemmilla lääkäreillä oli lisäksi tiedossa, että potilas oli epäillyt juoneensa kenties venäläistä viinaa.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lausunnon mukaan jo se, että oireet yhdistettynä tietoon, että potilaan juoman alkuperä oli tuntematon, olisi pitänyt herättää lääkärien epäilyt.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI