|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Buorre beaivvi - Hyvää päivää!
23.09.2011-Buorre beaivvi, toivottaa opettaja Rauna Mätäsaho Valkon koulun saamen kielen kerholaisille ja odottelee, muistavatko lapset miten siihen vastataan. Ja pian kuuluu: Ipmel atti!

Eli tuttu hyvän päivän toivotus ja siihen saameksi vastaaminen sujuu jo luontevasti, vaikka kerholaiset kokoontuivat tiistaina vasta toista kertaa.
Rauna Mätäsaho aloitti 1-2 -luokan opettajana Valkon koulussa tänä syksynä. Hän on ollut alakouluikäisestä asti kiinnostunut saamen kielestä ja kulttuurista, vaikkei itse saamelainen olekaan.
-Olen kotoisin Ylitorniolta. Lukion jälkeen aloitin saamen kielen ja kulttuurin opinnot Inarissa saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Siellä olin vuoden ja lähdin sen jälkeen Norjaan Kautokeinoon, missä on saamelainen korkeakoulu. Olin Norjassa neljä vuotta ja siellä opin kunnolla puhumaan saamea. Puhun pohjoissaamea, saamen kieliä on kymmenkunta erilaista, selvittää Mätäsaho.
Norjasta hän palasi kolmeksi vuodeksi Oulun yliopistoon opiskelemaan saamea ja suomea.
-Sen jälkeen olin vuoden opettajana Pyhäjoella. Olen opettanut myös Ivalossa. Siellä opetin saamelaisia lapsia saamen kielellä. Ja nyt olen täällä Loviisassa. Halusin vakituisen työpaikan, eikä niitä pohjoisessa juuri ole. Jos paikkoja on, niihin on valtavasti hakijoita. Olisin mielelläni jäänyt pohjoiseen, mutta hyvin olen viihtynyt täällä etelässäkin.
Ajatus saamen kielen kerhon perustamisesta Valkon kouluun on lähtöisin koulun johtajalta Paula Vilamaalta. Mätäsaho innostui ideasta, sillä hän haluaa levittää tietoa rikkaasta ja ainutlaatuisesta saamelaiskulttuurista. Nyt koululla pyörii kaksi kerhoa, toinen sámi riekkis isommille ja toinen pienemmille oppilaille.
Kerhossa opetellaan perussanastoa, leikitään, luetaan, piirretään ja kuunnellaan joikuja.
-Saamelaiset ovat taitavia äänenkäyttäjiä ja he osaavat matkia vaikka mitä, sanoo Mätäsaho ja soittaa nauhaa, jossa joikaamisen lomassa kuuluu välillä eläinten, tällä kertaa koiran, ääniä.
1-2 -luokkalaisten kerhossa opeteltiin tiistaina numeroita nollasta kymmeneen. Vihtta ja guhtta eli viisi ja kuusi kuulostivat hauskoilta ja numerot jäivät lasten mieliin hyvin. Numeroiden jälkeen oli pihaleikin vuoro.
-Leikimme dolla lea luovos -leikkiä. Mikähän leikki se voisi olla, arvuutteli Mätäsaho.
Leikki osoittautui eräänlaiseksi polttohipaksi ja sen suomenkielinen nimi on tuli on irti.

Helsinki on Suomen suurin saamelaiskylä

Mätäsaho ei ole törmännyt Loviisan kielikirjossa kehenkään, joka puhuisi saamea. Hän pitää yhteyttä saamenkielisiin ystäviinsä puhelimella ja sähköpostilla.
-Saamen kielen taitoni ei häviä, vaikken sitä päivittäin puhukaan, uskoo Mätäsaho ja jatkaa, ettei ole vielä ehtinyt tutustua Loviisan kirjastojen tarjontaan. Mahtaisiko kirjastoissa olla saamenkielisiä kirjoja?
Saamen kielen säilyminen on ajoittain herättänyt keskustelua. Tilanne ei ole kovin hyvä.
-Kielen säilymisen kannalta tärkeintä olisi se, että saamelaiset vanhemmat puhuisivat lapsilleen saamea. Sieltä se kaikki lähtee, toteaa Mätäsaho.
Valtiolta Mätäsaho toivoisi saamen kielen arvostamista niin, että myös saamelaisalueen ulkopuolella asuvat voisivat käydä koulua omalla äidinkielellään.
-Saamelaisalueeseen kuuluvat Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat sekä Lapin paliskunnan alue Sodankylän kunnassa. Noin puolet 6.500 äidinkielenään saamea puhuvista asuu muualla kuin saamelaisalueella. Suomen suurin saamelaiskylä on Helsinki, toteaa Mätäsaho.
Hän jatkaa, että mahdollisuudet saada saamenkielistä opetusta saamelaisalueen ulkopuolella ovat varsin rajalliset. Joissain kunnissa sitä tarjotaan kahden viikkotunnin verran.
-Norjassa saamen kielen ja kulttuurin tulevaisuus on paljon valoisampi. Norja on ratifioinut alkuperäiskansoja koskevan sopimuksen, Suomi ei.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI