|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Historian havinaa
13.09.2011Tamminiemi osallistui Euroopan rakennusperintöpäivään lauantaina. Tapahtuman kunniaksi lomakeskuksen puutarhaan oli pystytetty teltta, jossa kävijät saattoivat tutustua kulttuurihistoriallisen barokkipuiston vaiheisiin vanhojen karttojen, puistosuunnitelmien ja valokuvien avulla. Tapahtuman järjesti Alfred Björkstén seura, ja paikalla oli myös Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike.

-Vuosittain tapahtumalla on 20 miljoonaa osallistujaa 40 maassa, mutta Loviisassa rakennusperintöpäivään ei ole osallistuttu koskaan aikaisemmin, kertoo Lomakeskus Tamminiemen toinen yrittäjä Jouni Vesanen.
Euroopan rakennusperintöpäiville osallistuminen on vapaaehtoista, joten siihen ei saa rahallista tukea. -Saimme kuitenkin lipun käyttöömme ja nimemme tapahtumapäivän kohteita listaavalle sivustolle. Aiomme osallistua jatkossa joka vuosi, Vesanen lupaa.

Björksténit – Loviisan merkittävä kauppiassuku

Alfred Björkstén seura perustettiin Vesasen aloitteesta.
-Yhdistyksen avulla pyrimme tekemään Björksténin elämäntyön ja kulttuuriperinnön tunnetuksi. Tarkoituksemme on myös kunnostaa ja kehittää barokkipuistoa yhteistyössä kaupungin kanssa, sanoo Vesanen.
Björksténit olivat 1800-luvun merkittävin kauppiassuku Loviisassa, ja Alfred Björkstén toimi niin laivanvarustajana, pankinjohtajana, valtiopäivämiehenä kuin sahanomistajanakin.
-Hän asui nykyisessä nuorisotalo Forumissa, mutta rakennutti 1870-luvulla itselleen Tamminiemeen Villa Brädgården -nimisen kesäasunnon ja suuren puutarhan, Vesanen selvittää.
Alfred Björksténin kuoltua huvilat ja puisto siirtyivät Villabolaget Ekudden Ab:lle. Vuodesta 1917 alkaen alue oli Walter Björkstenin omistuksessa, joka nimesi alueen toisen huvilan Villa Björksténiksi.
Tamminiemen puistossa on nähtävissä jälkiä sekä 1800-luvun englantilaistyylisestä maisemapuistosta että Paul Olssonin 1920-luvulla suunnittelemista akselisommitelmista. Puiston harvinaisuuksiin kuuluvat muun muassa lehmusaita, pähkinäpensaat ja punatammet. Olssonin kädenjälki on tullut tutuksi myös Naantalin Kultarannan puistossa.

Aherruksen tuloksia

Yrittäjät Vesanen ja Rafael Westerlund ovat kunnostaneet Tamminiemen aluetta hartiavoimin, ja aherruksen tulos näkyy.
-Tämä on hieno alue, joka on jäänyt viime vuosikymmeninä suotta unholaan. On ollut mukavaa päästä kunnostamaan ja nostamaan tätä ihmisten tietoisuuteen, toteaa Westerlund. Edellisellä viikolla miehet raivasivat puiston vanhan graniittialtaan esiin.
-Se on toiminut aikanaan uima-altaana, josta merkkinä ovat graniittiin hakatut portaat. Tämän tekemisessä on ollut aikanaan kova työ, miettii Westerlund.
Kesän aikana vanha kaivo on saanut uuden kannen ja huonossa kunnossa ollut Villa Björksténin kuisti on kokonaan uusittu. Lisäksi uoma, johon meri aikanaan nousi ja pienen huvimajan perustuksille johtava kiveys on saatu siistittyä esiin. Vanha aitaromukin on päätynyt hyötykäyttöön, sillä siitä on tehty alueen ensimmäinen komposti.
-Tämä on ollut kovaa työtä. Työtunteja ei kannata edes alkaa laskea, myöntää Westerlund.
Yrittäjien onneksi kunnostusurakka ei ole jäänyt kokonaan heidän harteilleen.
-Lionsit rakensivat Villa Björksténin kuistin, ja olemme saaneet todella hyvin talkooporukkaa kokoon täällä käyvistä ihmisistä. Vähintään 40 ihmistä on ollut mukana auttamassa. Kaivon kannesta saamme kiittää uutteraa talkoomiestä. Hän rakensi uuden kannen vanhan mallin mukaan purkumateriaaleista. Vain huopakatto piti hankkia uutena, Westerlund kuvailee.

Sisustusalan opiskelija hakusessa

-Paljon on vielä tekemistä, mutta resurssien mukaan mennään. Herne- ja pähkinäpensaat pitäisi saada muun kasvuston alta esiin. Puisto-osaston kanssa ollaan katsottu hyvin tarkkaan, mitä säästetään, huomauttaa Westerlund.
Kaikki puistoa koskevat päätökset on hyväksytettävä kaupungin puisto-osastolla ja rakennuksia koskevat teknisellä osastolla, sillä kaupunki omistaa sekä Tamminiemen maapohjan että kiinteistöt.
-Täytyy kyllä kiittää kaupunkia, sillä heidän kanssaan on ollut ihana tehdä töitä, toteaa mies tyytyväisenä.
Hän uskoo, että ensi talvi tulee olemaan kehittämisen aikaa. -Haluamme uudistaa myös rakennusten sisätiloja, jotta niiden tunnelma sopisi paremmin empire-huvilan tyyliin. Etsimme sisustusalan opiskelijaa, joka voisi suunnitella kaikkiin Villa Björksténin huoneisiin erilaisen, aikakauden tyyliin sopivan sisustuksen, Westerlund vinkkaa.

Alfred Björkstén seuran kannatusjäseneksi voi liittyä sivuilla www.bjorkstenseura.fi

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI