|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mihin tartutaan suomenkielisen koulukeskuksen jälkeen?
06.09.2011Suomenkielisen koulukeskuksen uudisrakennus, Ruukin koulun sisäilmaongelma, ruotsinkielisen yläkoulun (Lovisa högstadium) huono kunto ja oppilaista pullisteleva Koskenkylän koulu luovat yhtälön, joka olisi helppo ratkaista jos rahaa olisi. Loviisan sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm kertoo viranhaltijoiden pohtivan tänään tiistaina talousarvion investointisuunnitelmia, joissa koulujen ja päiväkotien tilaongelmat ovat yksi merkittävä osa.

- Puidaan, mikä on seuraava kohde suomenkielisen koulukeskuksen jälkeen. Koskenkylän koulun oppilasmäärä on nousemassa huomattavasti ja koulun tilat ovat nykyisellään melko alkeelliset.
Koulun lisäksi Koskenkylässä lisää tilaa tarvitsee myös päiväkoti. Näyttäisikin, että Koskenkylän koulu ja högstadium asettuvat pelipöydällä vastakkain. Suomenkieliseen koulukeskukseen ei Grönholmin mielestä mahdu siirtää koko Koskenkylän nykyistä oppilasmäärää, vaikka siihen lisäsiiven mahdollisuus onkin jätetty.
- Silloin kaikki Koskenkylän koulun oppilaat olisivat koulukyydityksen piirissä, muistuttaa Grönholm.
Hän pohtisi myös koulun sijaintia, jos Koskenkylään uusi koulu rakennettaisiin. Nykyinen koulun paikka on sivussa sieltä, missä asutus ja liikuntapaikat ovat.
Hän toteaa, että kun valtuusto lyö vuosien 2012-2014 talousarvion lukkoon 9.11., silloin tiedetään myös hankkeiden järjestys. Grönholm pitää tärkeänä, että vuonna 2006 tehtyä kouluverkkoselvitystä päivitettäisiin niin, ettei korjattaisi sellaista, mikä saattaisi päätyä lakkautuslistalle. Talousarviota laadittaessa päivitetty kouluverkkoselvitys olisi hyvä työkalu.
Ensimmäisenä mieleen tulee oppilasmäärältään pieni Ruukin koulu, mutta Grönholm korostaa, ettei se ole millään lakkautuslistalla, eikä sen korjauksessa voida jäädä odottamaan kouluverkkoselvityksen valmistumista. Tilapuoli on ehdottamassa Ruukin koululle 200 000 euron korjausrahaa.

Vanhuus ongelmana

Loviisan ruotsinkielisen yläkoulun rehtori Joan Hafrén arvioi koulurakennuksen suurimmaksi ongelmaksi sen vanhuuden. Ilmastointi ei täytä tämän päivän vaatimuksia. Ilmastoinnin puutteet nähdään etenkin lämpiminä päivinä, kun ilma luokissa muuttuu tunkkaiseksi. Jostain on vielä saatu lisäaromiksi viemärin hajua yläkerrokseen. Opetuskeittiö voisi toimia jo historiankin opetuksen välineenä, sillä se on vuodelta 1969.
- Kun keittiössä laitetaan ruokaa, toisella puolella koulua voi haistaa, mitä ruoaksi on tulossa, kuvailee Hafrén.
Puutyörakennuksen huono kunto havaittiin viime keväänä ja sitä on korjattu, muun muassa mädäntynyttä puulaudoitusta on poistettu. Mitään käyttökieltoa tilassa ei ollut ja vaikka tiivistämiset on vielä tekemättä, tilat ovat käytössä.
Itse päärakennus, niin vanha ja epäkäytännöllinen kuin onkin, on Hafrénin mielestä valoisa ja sinänsä ihan ok, mutta rasitteena ovat vanhat putkistot, joiden kunnosta tai mahdollisista vesivahinkovaaroista hän ei osaa sanoa. Jos tiloja ylläpidettäisiin, vaikkapa entinen vahtimestarikäytäntö palautettaisiin, ei pääsisi tapahtumaan suuria yllättäviä vahinkoja, Hafrén miettii.
- Meillä ei myöskään ole omaa kirjastoa tai oppilaskunnan kokoontumistiloja tai pientiloja ylipäätään.

Akustiikkalevyt pois

Akuutein asia olisi Hafrénin mielestä poistaa katoista vanhat akustiikkalevyt. Niiden poistamisesta on päätös jo vuodelta 2003. Työt aloitettiinkin jo kerran, mutta ne jäivät kesken. Levyt ovat samanlaisia jotka poistettiin liikuntahallista mikä paransi hallin sisäilmaa.
- Sisäilmaan reagoiminen on vaikea asia, meillä on eri tavoin oireilevia oppilaita ja osalle se on todellinen ongelma. Oireet tulevat eri paikoista, meillähän on toimintaa päärakennuksen lisäksi lukion puolella ja puutyörakennuksessa, pohtii Hafrén. Hän toivoisi remonttia, jossa keittiö siirtyisi puutyörakennukseen, josta luotaisiin samalla taidesiipi ja sinne keskitettäisiin kaikki kädentaidon tunnit. Vanhan keittiön tilalle saataisiin muuta tilaa.

Korkea saneerausaste

Vuonna 2008 valmistuneen raportin mukaan koulun saneerausaste nousisi noin 80 prosenttiin, mikä tarkoittaisi sitä, että uuden rakentaminen tulisi edullisemmaksi. Myös valtion tukien myöntäminen on mitoitettu peruskorjausasteen sekä nykyisten normikokojen oppilasta kohti mukaan.
Loviisan sivistyslautakunnan ruotsinkielisen jaoston puheenjohtaja Bo Lindfors yllätti monen lukijan toteamalla lauantaina ilmestyneessä Östra Nylandissa, että ”vi behöver rymliga lokaler”, eli ”me tarvitsemme tilavat tilat” viitaten siihen, että jos rakennettaisiin uusi ruotsinkielinen yläkoulu, jouduttaisiin se tekemään uusien mitoitusten mukaisesti ja pienempänä kuin nykyinen. Lause tulkittiin niin, että Lindfors haluaa pitää ruotsinkielisillä koululaisilla enemmän tilaa kuin mitä nyt tulevaan suomenkieliseen koulukeskukseen on tulossa oppilasta kohti. Lindfors kiistää tarkoittaneensa asiaa aivan näin.
- Tarkoitin sitä, että oppilasmäärä on kasvamassa 40-50 oppilaalla. Näillä tiedoilla, mitä minulla nyt on, en sulje pois täyden peruskorjauksen mahdollisuutta. Vauriot näyttävät kuitenkin massiivisilta, esimerkiksi tiiliseinä murenee ulkopuolelta. Teknisen työn luokassa syntyy lainvastainen tilanne, kun oppilaiden valvontaa ei vanhanaikaisten tilojen vuoksi voida tehdä kuten pitää. Suojaamattomat loisteputket aiheuttavat sirpalevaaran, Lindfors listaa.
Hän pitää uudisrakennusta peruskorjauksen kanssa yhtä mahdollisena, riippuen korjaustarpeen määrästä. Jos uudisrakennus olisi järkevin vaihtoehto, lähtisi hän silloin miettimään koulun paikkaa.
- Puhuin lämpimästi uuden koulun paikaksi urheilukentän läheisyyttä jo suomenkielisen koulukeskuksen paikkaa valittaessa. Högstadiumin paikka on parasta tonttimaata ja se olisi arvokasta asunto- ja yritystilaa, kun kaupunkiin yritetään houkutetella uusia asukkaita.
Lindfors painottaa, että jotain on lähivuosina tehtävä, sen verran huolestuneita nuorten vanhemmat alkavat olla koulun tiloista.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI