|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Asukkaat talonmiehen tehtävissä Porlammilla
06.09.2011Asukkaat ottivat vuokratalojen talonmiehen tehtävät omiin käsiin Lapinjärven Porlammilla. Kolmessa rivitalossa hoidetaan pihatyöt talkoovoimin ja samalla vuokratkin on saatu pienenemään.

- Siitä on pari vuotta aikaa, kun talkkari vaihtui toiseen. Edellinen teki vähän enemmänkin kuin mitä hommiin kuului, ja uutta taas sivutoimiset työt rivareilla eivät enää näyttäneet kiinnostavan, Markku Jääskeläinen kertoo.
Hän asuu puolisonsa Margit ”Pipsa” Jääskeläisen kanssa Sampo-taloiksi nimetyissä rivitaloissa. Vuokratalot omistaa Lapinjärven kunnan omistama Kiinteistö Oy Labyrintti.
- Keskusteltiin asukkaiden kesken miten olisi, jos otetaan talonmiestyöt omalle kontolle. Kai ja Eija Ek olivat tässä hyvin aktiivisia ja useimmille asukkaille muutos sopi. Ehdotin uutta järjestelyä Jouko Toropaiselle, joka laittoi vielä virallisen kyselyn asiasta.
- Vieressä olevat Lerkan rivitalot olivat aluksi mukana, mutta sieltä tuli yhden asukkaan osalta sen verran valituksia, että kunta palkkasi sinne osa-aikaisen talonmiehen, Jääskeläinen sanoo. Toropainen, joka toimii kunnan teknisenä johtajana ja Labyrintin toimitusjohtajana, ymmärtää asukkaiden näkemyksen olevan heidän kokemuksensa tilanteesta. Hänen mukaansa Lerkan taloissa asuu vanhempia ihmisiä, jotka eivät jaksa osallistua talkoomuotoiseen piha-alueiden kunnossapitoon.
Sampo-talojen asukkailla on hoidettavanaan parinkymmenen asunnon piha-alueet. Vuokra on alentunut talonmieskustannusten verran, joka Jääskeläisen mukaan heidän asunnossaan tarkoittaa lähes yhden kuukauden vuokraa vuositasolla.
Toropainen muistaa, että joitakin vuosia sitten kirkonkylässä kokeiltiin samaa systeemiä, mutta se ei pyörinyt kuin vuoden pari.
- Oma talonmiestoiminta edellyttää, että alueella asuu nuoria ihmisiä, jotka jaksavat tehdä hommat. Meille tämä on ihan hyvä ja kannatettava asia, varsinkin kun Porlammille on vaikea järjestää sivutoimista talonmiestä, ja koulut sitovat siellä kokopäiväisen talonmiehen työpanoksen, hän toteaa.

Pientä remppaakin tehty

Sampo-talojen piha-alueen lumet ajetaan traktorilla Labyrintin toimesta. Hankalat rinteet ja pienet väylät, jonne koneella ei pääse, asukkaat putsaavat itse. Asunnoissa he tekevät Toropaisen mukaan pieniä avustavia töitä kuten lukkojen rasvauksia ja erilaisia säätämisiä. Jääskeläinen vahvistaa, että pientä remppaa on tehty, esimerkiksi on uusittu takarappuja. - Kunta kustantaa materiaalit.
Erityisen tyytyväinen Jääskeläinen on siihen, että pihan leikkivälineitä on saatu uusituksi samalla systeemillä.
- Homma toimii hyvin. Me saamme hakea tarvikkeita ja esimerkiksi keinun surffasin netistä. Se tuli huomattavasti halvemmaksi kuin Lappsetin vastaava rakenne ja EU-hyväksyntä-tarra löytyy tästäkin. Hiekkalaatikko saatiin kunnan päiväkoti-tilauksen yhteydessä.
Seuraavana päivänä Toropainen mainitsee, että pihaan toivottu grillikatos sovittiin toimitettavaksi samalla tavoin niin, että asukkaat laittavat sen paikalleen.
Jääskeläisellä on yhteensä viisi lastenlasta, jotka asuvat näissä rivitaloissa eikä taloissa muita pieniä lapsia juuri olekaan. Onko tässä vaari oman jälkikasvun asialla?
- Niin ei voi sanoa, vaan asiaa on ajateltava eteenpäin.
Mieluummin niin, että jos tulee isompia asuntoja ja pihaan toimintaa, saadaan lapsiperheitä muuttamaan tänne, hän vastaa.
Pipsa Jääskeläinen lusikoi jauhelihakeittoa yhdeksän kuukauden ikäiselle Nelly Jääskeläiselle ja täydentää vastausta.
- Luonnollisesti elämänkaaressa aina sen ryhmän ongelmat ovat lähinnä, joka on lähinnä omaa vaihetta. Ensin on huolehdittava lasten tarpeista ja sitten lastenlasten.
- Muitakin pikkulapsia on. Yhdessä rivitalossa on vauva kasvamassa ja perheenlisäystä on tulossa enemmänkin. Lähellä asuvat lapset juoksevat tänne keinumaan.
- Ryhmiksen lapset käyvät myös leikkimässä pellon takaa. Heillä itsellään on ahdas piha, jossa on vain hiekkalaatikko ja leikkimökki, hän toteaa.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI