|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kuntarakenne räätälöitävä tapauskohtaisesti”
30.08.2011Kokoomuksen kesäkokous järjestettiin Loviisassa tiistaina. Kansalaisilla oli myös mahdollisuus esittää ministereille mieltä painavia kysymyksiä, kun muun muassa pääministeri Jyrki Katainen ja kuntaministeri Henna Virkkunen vierailivat Loviisan torilla. Eniten kansalaisia tuntuivat kiinnostavan tulevat kuntauudistukset ja kuntien kiristynyt taloudellinen tilanne.

Kuntaliitokset askel oikeaan suuntaan

Uudessa hallitusohjelmassa on esitetty, että kunnan perusmallin tulisi olla työssäkäynti alue. Katainen ei osannut arvioida, mitä se käytännössä tarkoittaisi Loviisan seudulla ja olisivatko mahdolliset uudet kuntaliitokset tarpeen.
-Olennaista on kuitenkin, että kunta on taloudellisesti elinvoimainen ja kestäisi väestön ikääntymisen. Tällä hetkellä Suomessa on liian heiveröinen kuntarakenne, Katainen totesi.

Hänen mukaansa rakenneuudistukset ovat välttämättömiä, jotta köyhemmissä kunnissa asuvat eivät joudu muuttamaan palvelujen perässä.
-Kuntarakenteen malli on kuitenkin räätälöitävä aina tapauskohtaisesti, Katainen korosti.

Kuntaministeri Virkkunen muistuttaa, että Uusimaa on poikkeuksellista aluetta.
-Täällä ei ole yhtä selkeää isoa keskusta, vaan ihmiset käyvät töissä useissa kunnissa. Ei silti voida ajatella, että täällä olisi vain yksi kunta, sillä se menisi hallinnollisesti jo liian vaikeaksi, lisäsi Virkkunen.

Hän kertoo, että suunnitelmat kuntaliitoksista ovat tekeillä ja syksyn aikana työryhmä laatii esityksen uudesta kuntarakenteesta.
-Pohjatyötä tehdään koko ajan. Ensin katsotaan kuinka pitkälle eri kunnissa päästään peruskuntamallilla. Tällä seudullahan on jo otettu askelia oikeaan suuntaa kuntaliitosten myötä, Virkkunen huomautti.

Kuntien tehtäviä järjestöille?
Kunnissa on oltu huolissaan myös kuntien lisääntyvistä vastuista ja samaan aikaan pienentyvistä määrärahoista. Kuntaministeri myöntääkin, että edessä on tiukkoja vuosia.
-Valtio tulee kuitenkin maksamaan yli puolet kuntien uusien tehtävien kustannuksista. Loput kuntien on kustannettava esimerkiksi verotuksella, totesi Virkkunen.

Hän lisää, että aikoo käynnistää selvityksen, jossa kartoitetaan kuntien nykyistä tehtäväkenttää, ja selvitetään, mistä voisi karsia.
-Joitakin tehtäviä voisi esimerkiksi siirtää järjestöpuolen hoidettavaksi. Nyt alkaa olla viimeinen hetki tehdä muutoksia. Julkisen talouden ongelmat ja ikärakenne ovat yhtä lailla valtion kuin kuntienkin ongelmia.

Virkkusen mukaan selvyys kuntakohtaisista laskelmista syntyvät ensi vuoden budjettiriihessä.
-Suurin osa kunnista on plussan puolella, mutta joitakin miinusmerkkisiäkin on. Myös henkilöstön palkat vaikuttavat paljon kuntien talouteen, Virkkunen muistutti.

Vakuusvaatimuksesta ei luovuta

Kreikka-vakuuksien suhteen Kataisella ei ollut toistaiseksi uutta tietoa, mutta hän vakuutti ratkaisun olevan enää päivien tai viikkojen asia.
-Pyrimme löytämään ratkaisun ja neuvottelemme kovasti mallista, joka sopisi kaikille.

Kysymykseen voisiko Suomi luopua vakuusvaatimuksistaan Kataisella oli yksiselitteinen näkemys:
-Ei, tarvitsemme vakuuden. Hallitus säilyy tässä asiassa yhtenäisenä.

Katainen myös vakuutti, että muut maat ovat halukkaita auttamaan Suomea sopivan ratkaisun löytymisessä.

Euroborien vakuuksia Katainen ei lähtenyt spekuloimaan.
-Sellainen eurobori, jossa jokainen maa saisi edullista lainaa olisi ainakin huono asia, tyytyi Katainen toteamaan.
Tulevien vakuuksien euromäärä tai muotoa Katainen ei lähtenyt arvioimaan.
-Mutta käteismalli on nyt poissuljettu, sanoi Katainen.

Suomesta palvelukonseptien vientimaa?

Hallitus aikoo leikata poliisitoimen menoja 10 miljoonalla eurolla, vaikka rikosten määrä on ollut kasvussa. Nyt olisikin tärkeää selvittää, miten yleinen turvallisuus voidaan jatkossa taata vähentyneellä henkilökunnalla.
-Yleisen turvallisuuden on tietysti toteuduttava, pääministeri tiivisti.

Asiaa valmistellaan sisäministeriössä, joten konkreettiset keinot asian ratkaisemiseksi eivät ole vielä selvillä. Kataisen mukaan tavoitteena on kuitenkin lisätä rikoksia ennaltaehkäisevää toimintaa.

Perinteisesti suomalaisen kansantalouden on katsottu perustuvan pitkälti metsä- ja metalliteollisuuteen, jotka ovat globaalin kilpailun kiristyessä alkaneet osoittaa murenemisen merkkejä. Katainen kertoikin näkevänsä Suomen seisovan tulevaisuudessa entistä enemmän hyvinvointipalveluiden ja teknologiateollisuuden varassa.
-Uskoisin, että tulevaisuudessa Suomesta voi tulla merkittävä hyvinvointipalveluiden tarjoaja ja palvelukonseptien vientimaa. Meillä on paljon koulutettua työvoimaa, tarvitaan vain lisää yrityksiä, pohti Katainen.

Ikääntyvälle väestölle suunnattujen hyvinvointipalveluiden kehittäminen uuden teknologian avulla on herättänyt Kataisen mukaan kiinnostusta esimerkiksi Japanissa.

”Jäitä hattuun”


Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori totesi tervetulopuheessaan, että ”liikkumavara poliittisiin irtiottoihin hallituspuolueiden piirissä on nyt rajallinen”. Katainen oli Vapaavuoren kanssa samoilla linjoilla.

-Hallituksessa on kuusi puoluetta, joten jokainen ei voi jatkuvasti olla haastamassa. Sellainen ei pidä hallitusta kasassa. On laitettava jäitä hattuun. Puolueiden profiloitumisvara on tällä hallituskaudella erittäin vähäinen, arvioi Katainen.

Tulevien presidentinvaalien tämän hetkistä asetelmaa Katainen pitää positiivisena.
-Ihmiset luottavat Niinistön tapaan toimia. Olen silti varma, että tilanne tulee vielä tasoittumaan. Toivon reipashenkistä vaalikamppailua, päätti Katainen.

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI