|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Konservaattori tuntee työnsä läpikotaisin
26.08.2011Huonekalukonservaattori Niko Niinioja on siirtänyt työpajansa lähes kokonaan Helsingistä Mannerheimintien varrelta Ruotsinpyhtään ruukkiin. Vanhan pajarakennuksen työtilassa konservointia odottavat muun muassa mahapiironki ja hyvin koristeelliset kaapinovet.

–Punavuoreen jää vielä työtila kollegan kanssa. Olen siellä vuosia tätä hommaa rakentanut, joten en viitsi Helsinkiä kokonaan jättää.
Niko Niinioja on perheyrityksen toinen puolisko, vaimo Sanna Pekkola-Niinioja hoitaa konservointiyrityksen paperityöt, joita onkin enemmän kuin tavallisessa yrityksessä, sillä konservoidun esineen mukana asiakas saa aina konservointiselostuksen. Se kertoo millaisessa kunnossa esine on konservoitavaksi tuotu, mitä on tehty ja miten esinettä kannattaa jatkossa hoitaa.
Niko Niinioja on valmistunut huonekalukonservaattoriksi vuonna 2004 ammattikorkeakoulu Metropoliasta. Konservaattoreita korkeakoulusta valmistuu harvakseltaan, sillä opiskelijoita otetaan pääsykokeiden kautta neljän vuoden välein. Niinioja on suorittanut lisäksi taidehistorian perusopinnot avoimessa yliopistossa. Niiniojat päätyivät Loviisaan Sanna Pekkola-Niiniojan sukutilan takia: pariskunta kunnostaa kodikseen Sannan tädin taloa Ruotsinkylässä.

Työtä esineen ehdoilla

Niinioja on erikoistunut 1700-luvun huonekaluihin. Hänen asiakkaitaan ovat museot, säätiöt, seurakunnat, antiikkiliikkeet ja yksityiset ihmiset. Hän oli muun muassa niiden ammattilaisten joukossa, jotka korjasivat Porvoon tuomiokirkkoa tuhopolton jälkeen joitain vuosia sitten.
–Näen enemmän erilaisia esineitä, kuin yhdessä museossa näkee, hän huomauttaa ja kertoo, että museon täytyy olla iso, jotta sillä olisi oma konservaattori.
Niinioja suhtautuu vanhoihin huonekaluihin kunnioituksella. –Vanhaa huonekalua on kunnioitettava, ja tiedettävä myös omat kykynsä ja rajansa. On tehtävä vain se, minkä tietää osaavansa ja kykenevänsä viemään loppuun saakka.
Konservaattori työskentelee esineen ehdoilla. Satoja vuosia vanha huonekalu on saattanut olla korjattavana aiemmin ja silloin tehdyt virheet voivat rajoittaa konservaattorin mahdollisuuksia.
–On vain hyväksyttävä tiettyjä asioita, eikä tarvitse yrittää tehdä huonekalusta hienompaa kuin se on. Yhtä oikeaa objektiivista tasoa ei ole, vaan esine rajoituksineen määrittelee konservoinnin tason, sekä tietenkin se, mille tasolle asiakas haluaa konservoinnin viedä. Usein päädytään kompromissiin.

Vanhojen mestarien kädenjälki

Opiskellessaan huonekalukonservaattoriksi Niinioja oli kolmen kuukauden ajan työharjoittelussa Pietarissa ja kaksi kuukautta Tukholmassa yksityisessä yrityksessä. Ruotsissa saattoi ihailla tukholmalaisten ammattikuntamestareiden töitä.
–Ruotsissa on paljon ja hienoa tavaraa, mutta Pietari on kuin toiselta planeetalta, kun määrää ja tasoa ajattelee. Suomen museoissa on vitriineissä tuoleja, jotka Pietarissa ovat museovieraiden käytössä.
Tukholmassa Niinioja pääsi kurkistamaan muun muassa kuninkaanlinnaan.
–1700-luvulla Tukholma oli keskus, jonne kerääntyivät parhaat puusepät. Huonekalut ovat äärettömän hyvin tehtyjä. On kunnia saada työskennellä niiden parissa. Huonekaluissa näkyy käsityöläisyys ja ne on alun perin tehty laadukkaiksi. Sen aikaiseen ansiotasoon nähden huonekalut olivat todella kalliita.
Vaikka Niinioja on erikoistunut 1700-luvun huonekalujen konservointiin, hän tuntee myös 1800- ja 1900-luvun huonekalut. Hänen konservoitavakseen tuleekin huonekaluja, joissa näkyy aiempien tyylisuuntien vaikutteita.
Niinioja turvautuu välillä alan kirjallisuuteen etsiessään mallia vaikkapa puuttuville piirongin jaloille.
Niinioja konservoi huonekalujen lisäksi myös puuesineitä. Hänen työpajaansa on päätynyt niin pieni leikkihevonen kuin vaivaisukkokin.
Konservaattori ei tee huonekalusta uuden näköistä, joten ajan patina saa jäädä näkyviin. Selvät kolhut korjataan ja puuttuvat palat korvataan.
Aina konservaattori ei voi käyttää samaa materiaalia kuin huonekalun tekijä. Työtilan pöydällä konservointia odottavat 1800-luvulla valmistetut kaapinovet, jotka on tehty Charles Boullen 1600-luvulla kehittämällä tekniikalla. Kaapinovien koristelussa on käytetty messinkiä ja kilpikonnanluuta.
–On eettinenkin asia löytää korvaavat materiaalit. Ei lähdetä Galapagokselle retkelle!
Materiaalien lisäksi myös nykyajan työtavat voivat poiketa satoja vuosia aiemmin käytetyistä. Esimerkiksi kultaa ja elohopeaa sekoittamalla saatiin aikaan todella ohutta kultakalvoa. Elohopea piti polttaa pois seoksesta.
–Myrkyllisen elohopean polttivat pois orvot lapset.
Huonekaluihin käytettiin laadukkaita puulajeja. Niiniojan mukaan esimerkiksi barokki- ja rokokoo-huonekaluissa on usein käytetty pähkinäpuuta, 1700-luvulla käytettiin myös mahonkia ja jacarandaa sekä muiden eksoottisten lehtipuiden puuta. Kuuba-mahongiksi kutsutaan yhä parhainta mahonkia.

Vanhan huonekalun arvo säilyy

Niko Niiniojan mielestä vanhat huonekalut eivät aina nauti ansaitsemaansa arvostusta, vaikka vanhassa huonekalussa myös rahallinen arvo säilyy huomattavasti paremmin kuin uudessa ”tyylihuonekalussa”, jotka saattavat olla hankintahinnaltaan todella kalliita.
–Aidon saa halvemmalla ja sitä pystyy myös korjaamaan. Kannattaa miettiä myös huonekalun jälleenmyyntiarvoa. –250 vuoden päästä kukaan ei ole katselemassa ikealaista, Niinioja ennustaa ja huomauttaa, että yritys teki vielä 1960-luvulla laatuhuonekaluja.
Hyviä käyttöhuonekaluja valmistettiin Suomessakin vielä 1940- ja 1950-luvulla, Niinioja lisää.
–Ja tilauspuusepät tekevät tietenkin laatua yhä.
Huonekalukonservointi Niko Niinioja osallistuu omalla osastollaan Habitaren yhteydessä pidettäville Salonki-messuille 14.-18. syyskuuta. Habitaren Salongin antiikkiosastolla pääsee seuraamaan myös työnäytöksiä.

Kolme työtapaa

Konservaattorin tutkinnon voi suorittaa ammattikorkeakoulussa. Esimerkiksi huonekalukonservaattorin opinnot sisältävät myös kemian ja huonekalujen historian opintoja. Tikkurilassa toimivasta Metropoliasta valmistuu esine-, maalaus-, tekstiili-, paperi-, interiööri- ja huonekalukonservaattoreita. Seinäjoelta valmistuu rakennuskonservaattoreita.
Konservointi säilyttää vanhan huonekalun tai tekstiilin kaiken tiedon, joka esineeseen on vuosien ja vuosisatojen mukana tallentunut.
Entisöinnissä tavoitellaan puolestaan esineen palauttamista alkuperäiseen asuunsa.
Restauroinnilla tarkoitetaan esineestä puuttuvien osien täydentämistä. Konservointitoimenpiteitä täydennetään usein restauroivilla toimenpiteillä, jotta esineestä tulee ehjempi kokonaisuus.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI