|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kynnykset korkeita pyörätuolipotilaalle
24.08.2011-Enpähän ole tullut ajatelleeksi, kommentti toistui usein, kun Loviisan Sanomat koeajoi maanantaina pyörätuolipotilaaksi tilapäisesti joutuneen Jari Excellin seurassa Loviisan palvelupisteitä. Loviisan eläköitynyt palopäällikkö Excell oli kesällä maalaamassa kattoa, ja astui vahingossa maalatulle pinnalle kohtalokkain seurauksin. Hän putosi noin 3 metrin korkeudelta kylki edellä maahan, mursi lantiosta kahdesta kohtaa ja ranteensa 16 kohtaa. Neljän sairaalaviikon jälkeen hän pääsi pyörätuolipotilaaksi kotiin, mutta joutui pian huomaamaan kuinka hankalaa liikuntavammaisen on hoitaa asioitaan.

-Ei sitä itsekään tullut ennen tätä ajatelleeksi, kuinka hankalaa on pyörätuolilla liikkua kaupungilla asioilla, Ruotsinpyhtäällä asuva Jari Excell sanoi ja pyysi Lovarin koeajamaan tyypillistä asiointireittiä.

Invapysäköintilupa kynnyksen takana

Tällä hetkellä Jari Excell pystyy jo ajamaan automaattivaihteista autoaan. Hän saapui eilen toistamiseen Loviisaan anomaan poliisilaitokselta invapysäköintilupaa. Edellinen hakukierros oli tyssännyt lääkärintodistuksen puutteellisuuteen.

Jarin vaimo oli auttanut Ruukissa miehen matkaan pakkaamalla pyörätuolin takakonttiin. Torin invapaikka oli vapaana, ja toimittaja kokosi pyörätuolin ja asetti auton viereen. Jari pystyi varaamaan toisen jalan varaan, ja kiepsautti itsensä ketterästi pyörätuolille. Torilta matka suuntautui kohti Aktian pankkiautomaattia. Brandensteinin jalkakäytävän kynnyksessä on luiska, mutta turhan korkea. Pyörätuolin renkaat sutivat tyhjää.
-Ei tästä vanhempi ihminen pääsisi ylös, kommentoi Excell.

Otto-automaatit hyvin tarjolla

Kulku Aktian pankkiautomaatille oli tällä kertaa vaivatonta, mutta joskus edessä on polkupyöriä. Näppäimistö on kohtalaisen hyvin esillä, ja käteisen nostaminen onnistuisi hyvin. Aktiasta Aleksanterinkadun jalkakäytävää pitkin kohti Osuuspankkia. Pankin pääoven jyrkistä portaista ei ole mahdollista päästä konttoriin, mutta pankkiautomaatti on hyvin pyörätuolipotilaan ulottuvissa.

Seuraavaksi Raatihuoneelle lukemaan ilmoitustaulun kuulutuksia. Jo matkalla jalkakäytävien kivetykseen kaiverretut sadevesiurat tekevät matkasta vaivaloista. Pyörätuolin pieni etupyörä muljahtaa kouruun.
-Vähitellen tässä on opittava tekniikka, jolla etupyörän koettaa nostaa yli uran. Huonompikuntoinen siihen tuskin pystyy, Excell kommentoi.

”Raatihuoneelle vain reppuselässä”

Raatihuoneen massiivinen puuovi on kiinni. Excell painaa oven vieressä olevaa ovikelloa. Kukaan ei tule paikalle. Yksi kaupungin työntekijöistä on tulossa Raatihuoneelle, ja menee kysymään onko Raatihuoneen takana invaramppia. Pian varmistuu, ettei ole. Näytti siltä, ettei liikuntaesteisellä ole pääsyä Raatihuoneelle ilman kantajia. Ovesta puuttuu myös puhelinnumero, josta soittaa apua.
-Lovarissa oli maankäyttölupaan liittyvä ilmoitus, jossa kerrottiin, että liitteet voi käydä lukemassa ilmoitustaululta Raatihuoneella. Miten nyt pääsen lukemaan ne, Jari Excell kysyy. -En kyllä tiedä, vastaa kaupungin virkamies.

Loviisan kaupungin hallintojohtaja Christoffer Masar kertoi, että mahdollisuus saada asiakirjat nähtäväksi järjestyy aina ”tavalla tai toisella”.
-Liikuntaasteinen voi esimerkiksi soittaa puhelinvaihteeseen, ja pyytää heitä tuomaan asiakirjat ulos nähtäväksi, kommentoi Masar eilen.

Seuraavaksi apteekkiin hakemaan lääkkeitä. Vastassa on jyrkät portaat. Ovessa on kuitenkin puhelinnumero, johon Jari Excell soittaa.
-Olen tässä kadulla, ja haluaisin tulla hakemaan reseptilääkkeitä. Miten toimitaan?, Excell kysyy. Apteekissa on jonoa, mutta farmaseutti tulee nopeasti kadulle. Pian myös proviisori Risto Knuutila saapuu avuksi.

Apteekki palvelee vaikka jalkakäytävällä

-Tämä invaramppiasia on hankala. Aikanaan haimme lupaa rakentaa invaluiska, mutta suojelurakennuksen julkisivuun sitä ei saatu tehdä. Nyt toimimme niin, että kun asiakas soittaa tulostaan, niin palvelemme häntä joko kadulla tai jos tulee autolla, niin palvelemme invapysäköintipaikalla autossa, kertoi Risto Knuutila.

Apteekin edessä on kolme invapaikkaa, josta kahdessa oli eilen auto, jossa ei ollut invapysäköintilupaa. Asiointi sujui kadullakin joustavasti, ja Jari sai lääkkeensä ”katukaupasta” nopeasti.
-Palvelu täytyy asiakkaille jotenkin järjestää, ja keksimme kyllä tarvittaessa ratkaisuja tilanteen mukaan, Knuutila kertoi. Apteekista matka jatkui Nordean pankkiautomaatille, joka on hyvin pyörätuolipotilaan ulottuvissa. Sieltä suuntaamme kohti postia.

Posti liikuntaesteisten ulottumattomissa

Brandensteininkadun jalkakäytävän kynnys on jälleen vaikea eikä onnistu ilman ulkopuolista apua. Postissa vastassa on jyrkät portaat. Postin edustalla on kolme invapysäköintipaikkaa, ja kirjeet ylettyy pudottamaan jalkakäytävän vieressä olevaan postilaatikkoon.
-Entä, jos haluaisi ostaa postimerkkejä. Ovessa ei ole edes puhelinnumeroa, josta voisi pyytää apua, Excell huomaa.

Saman kadun varrella sijaitsevassa Hotelli Degerbyssä liikuntaesteiset on otettu hyvin huomioon. Jalkakäytävältä johtaa loiva luiska ravintolatiloihin, joista on hissiyhteys huoneisiin ja kellarin saunaosastolle. Samoin on viereisessä Ziltonissa, jonne johtaa helppokulkuinen luiska.

Ravintoloihin pääsee helpoimmin

Karlskronabulevardilla sijaitsevan Loviisan kaupungin infopisteen ovi on auki, mutta portaat estävät pääsyn infotiskille. Ovessa ei ole näkyvissä puhelinnumeroa, vaan Excellin silmiin osuu pelkästään www-osoite.
-Harvoinhan sitä pyörätuolissa on läppäriä mukana, Excell arvioi. Matkailutoimen vastaava Lilian Granberg singahtaa kuitenkin pian kadulle avuksi.
-En olla tultu ajatelleeksi, että ovessa pitäisi olla puhelinnumero tällaisia tapauksia varten, Granberg pohti.

-Kerro nyt millaisiin matkailukohteisiin täällä on pyörätuolilla mahdollista päästä, Excell kysyi.
-Esimerkiksi Laivasillan alueella voi liikkua, samoin merenkulkumuseoon pääsee sekä majoituskohteisiin. Kaupunginmuseo on hankalampi paikka, mutta esimerkiksi Svartholmassa on alueita, joihin pyörätuolilla voi mennä. Avustaja on kuitenkin hyvä olla mukana, Granberg sanoi.

Turisti tarvitsee avustajan

Jari Excell kertoi testanneensa myös Ruukin matkailukohteiden esteet, ja todenneensa, että ylä- ja alapajan alueelle sekä kirjastoon on mahdollista päästä yksin pyörätuolilla.

Seuraavaksi pitäisi päästä poliisilaitokselle anomaan lupakylttiä invapysäköintiin. Brandenstaininkadun ylitys Mariankadun kohdalla Ziltonin kulmauksessa on helppoa, sillä luiska on loiva eikä kynnystä ole.
-Tässä luiskat on hyvin laitettu. Näin pitäisi olla muuallakin, Excell kehui. Mariankadun ylämäki on jyrkkä ja käy käsivoimille. Vastaan tulee sähkökäyttöinen pyörätuoli, jossa on isommat etupyörät. Vilkasliikenteisen Mannerheiminkadun ylitys vaatii tarkkaa ajoitusta. Alamäki kohti poliisilaitosta on sen verran jyrkkä, että umpikumirenkaat liukuvat välillä tyhjää.
-Märällä asfaltilla tämä olisi vaarallista, Excell tuumasi. Excell parkkeeraa tuolinsa poliisilaitoksen ovelle, ja painaa soittokelloa. Mitään ei tapahtu. Hän soittaa numerotiedusteluun, ja pyytää yhdistämään Loviisan poliisilaitokselle. Aluksi automaatti vastaa, että ”puhelinvaihteemme on varattu...” mutta kahden yhdistämisen jälkeen hän saa yhteyden kansliaan.

Poliisin kynnys korkea, apu lähellä

-Kuule, olen täällä kadulla pyörätuolilla, ja pitäisi päästä lupa-asioissa sisälle. Miten se onnistuisi?, Excell kysyi. Naisääni vastasi lähettävänsä kaksi poliisia heti paikalle. Pian ovi aukesi, ja kaksi riuskaa poliisimiestä ryhtyi nostamaan Excelliä tuoleineen lupakansliaan.

-Hyvinhän tämä sujui, mutta se harmittaa, että joutuu joka kerta soittamaan puheluita ennen kuin pääsee asioimaan. Siinä liikuntaesteinen joutuu maksamaan eräänlaista pääsymaksua palveluiden äärelle, Excell totesi.

Invapysäköintiluvan hakeminen sujuu nopeasti, ja maksaa 26 euroa. Luvan saanti kestää vielä noin kaksi viikkoa. Se luvataan lähettää postissa.
-Jätin auton invapaikalle. Joutuisinko maksamaan 40 euron pysäköintivirhemaksun siihen saakka kunnes saan pysäköintiluvan, Excell kysyi.
-Luultavasti saisit maksumääräyksen, mutta en tiedä voitaisiinko se ehkä perua, jos kertoisit, että hakemus on sisällä, virkailija totesi.

-Tämä on kyllä ollut terveellinen kokemus, joka on avannut silmät. Minulle tämä on ollut vain väliaikaista ja pääsen jossain vaiheessa ylös pyörätuolista. Se on todettava, että liikuntaesteisen on vaikea liikkua ja hoitaa ilman avustajaa asioitaan Loviisassa, Excell sanoi.

Kauppoihin helppo päästä

Hän kiittelee loviisalaisia ruokakauppoja sekä kauppakeskus Galleriaa liikuntaesteisten huomioimisesta. Esimerkiksi K-Supermarketissa on kahdelta suunnalta invaramppi ja lisäksi autohallista pääsee hissillä ylös, Excell kiitteli. Myös LPO Netin myymälään pääsee ramppia pitkin.

-Kävin myös kokeilemassa Loviisan sairaalan vieressä olevaa senioripuistoa, joka on hieno ja hyvät laitteet, mutta niihin pääsy ei tahtonut pyörätuolipotilaalta onnistua. Pohja on karkeaa sepeliä, johon renkaat juuttuivat, Excell muisteli.

-Jokaisen kaupunki- ja katusuunnittelijan pitäisi olla viikkoa pyörätuolissa ja kokea miten hankalaa kaupungeissa on liikkua, Excell sanoi. Excell kertoi kuntoutuvansa vähitellen ja arvio pääsevänsä kävelemään vielä tämän syksyn aikana.

-Tulen kyllä senkin jälkeen muistuttamaan ihmisiä näistä pyörätuolilla liikkuvien ihmisten hankaluuksista. Sitähän ei kukaan tiedä, koska omalle kohdalle tulee tilanne, että joutuu pyörätuolin käyttäjäksi, Excell muistutti.Puhelinsoitto poliisiasemalle toi kadulle nopeasti Bengt Lindin ja Ari Mikkosen hinaamaan rullatuolipotilaan aseman palvelutiskille.Loviisan kruunuapteekin proviisori Risto Knuutilan mukaan liikuntaesteiset voivat soittaa ja saada hoidettua asiansa kadulla.Excell kurkottaa Raatihuoneen ovikelloon, mutta kukaan ei vastannut. Keskus lupaa tuoda tarvittaessa asiakirjat kadulle luettavaksi.Loviisan kaikki pankkiautomaatit ovat hyvin myös liikuntarajoitteisten ulottuvilla. Parhaiten asiointi sujui Nordean ulkoseinällä.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI