|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Siviilipalvelusaika tekee pojista miehiä”
19.08.2011Lapinjärven valtakunnallisessa siviilipalveluskeskuksessa on aloitettu kaksi viikkoa sitten uusi koulutusjakso, joka perehdyttää sivarit väkivallan ennaltaehkäisyyn.

-Tähän saakka sivarit ovat voineet valita kolmesta suuntautumisvaihtoehdosta, joihin kuuluu palo-, pelastus ja väestönsuojelu (PP), ympäristön ja kulttuuriomaisuuden suojelu (YKS) sekä kansalaisvalmiudet (KAVA). Lisäksi sivareille on tarjottu kerran vuodessa erityisryhmää, jossa perehdytään väkivaltaongelmien konkreettiseen torjuntaan (VOKT), kertoo Lapinjärven koulutuskeskuksen johtaja Mikko Reijonen.

Painopisteinä lapsi-, nuoriso ja lähisuhdeväkivalta

Ajatus neljännestä koulutusryhmästä syntyi vähitellen aiempien toimintamuotojen innoittamana.

-Halusimme laajentaa VOKT-teemoja. Meillä on ollut yhteistyötä espoolaisen Lyömättömän Linjan kanssa syksystä 2009 lähtien, jolloin neljännen koulutusryhmän suunnittelu käynnistyi, Reijonen selvittää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden ohjelman myötä naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen päätettiin vakiinnuttaa osaksi sivareiden peruskoulutusjaksoa.

-Sekä sivarikeskus että puolustusvoimat ovat olleet mukana suunnittelemassa ohjelmaa, mutta luonnollisesti puolustusvoimien kokoisessa organisaatiossa uudistukset vievät paljon aikaa. Näillä näkymin naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelmaa kuitenkin kokeillaan pilottiluonteisesti osana joidenkin varuskuntien peruskoulutusjaksoa, Reijonen lisää.

Viime syksynä eri osapuolet muodostivat siviilipalveluksen kehittämistyöryhmän, ja keväällä päätös uudesta koulutusjaksosta varmistui.

-Suuntautumisvaihtoehdosssa keskitytään erityisesti lapsi- ja nuorisoväkivaltaan ja lähisuhdeväkivaltaan. Tarkoituksena ei ole kouluttaa sivareista neljässä viikossa alan asiantuntijoita, vaan antaa eväitä ja valmiuksia tulevaisuuteen. Myös monissa palveluspaikoissa kuten kouluissa, sosiaalitoimistoissa, päiväkodeissa, terveyskeskuksissa ja nuorisotyössä ylipäätään on tällaisesta koulutuksesta hyötyä, Reijonen huomauttaa.

Tavoitteena väkivallattomampi yhteiskunta

Koulutuksen aikana perehdytään väkivallan tekijöiden ja uhrien kohtaamiseen, saadaan neuvoja väkivaltaisten tunteiden käsittelyyn, harjoitellaan sovittelua ja tutustutaan yleisemmin väkivaltaan ja siihen liittyviin hankkeisiin. Parhaimmillaan koulutus hyödyttää sekä velvollisia ja heidän lähipiiriään että tulevia työnantajia.

-Emme missään nimessä ajattele, että siviilipalvelusmiehet olisivat jotenkin väkivaltaisempia, enneminkin päinvastoin, korostaa Reijonen.

- Mutta totuus on se, että meidän koulutuskeskukseemme hakeutuu vuosittain noin 2500 nuorta miestä, ja tämä on yhteiskunnan puolesta niitä viimeisiä paikkoja, joissa tällaisia asioita voidaan käsitellä. Tavoitteena on vähentää väkivaltaa velvollisen arjessa ja siten koko yhteiskunnassa, Reijonen summaa.

Monet uuden koulutussuuntauksen ensimmäisistä opiskelijoista ovat hakeutuneet ryhmään joko tulevaa palveluspaikkaansa tai työtään silmällä pitäen. Esimerkiksi porilainen Henri Välikangas uskoo hyötyvänsä oppimastaan ohjatessaan lasten ja nuorten teatteriryhmiä. Harri Hursti taas toivoo koulutuksen olevan oiva apu sairaanhoitajan työssä.

-Olen sairaanhoitajana nuorisopsykiatrian osastolla ja suoritan palvelusaikani peruskoulussa, joten suuntautumisvaihtoehto tuntuu täydentävän osaamistani. Täytyy myöntää, että olen ollut hyvin positiivisesti yllättynyt opetuksen tasosta, kiittelee kaksi viikkoa uudessa ryhmässä opiskellut Hursti.

-Opetuksessa on ollut todella konkreettinen ja osallistuva ote. Teen palvelusjaksoni ulkoasiainministeriössä, mutta olen työskennellyt paljon nuorten kanssa muun muassa opettajan sijaisuuksien takia ja luontokerhon ohjaajana, perustelee Viljami Kankaanpää.

Koulutusohjelmaan sisältyykin myös päivän harjoittelu paikallisessa koulussa.

-Siellä sivarit pääsevät kokeilemaan oppimiaan taitoja käytännössä, toteaa koulutuskokonaisuudesta vastaava Leena Heiskanen.

Jyväskyläläinen Pekka Sormunen haaveilee erityisopettajan tai luokanopettajan töistä.

-Koulutuskokonaisuus osui hyvin yhteen suunnitelmieni kanssa, sillä suoritan palvelusaikani kuulo- ja puhevammaisten koululla Haukkarannassa. Koulutus on sisältänyt mielenkiintoisia luentoja ja ollut kaikin puolin hyvä kokemus, Sormunen sanoo.

Pienemmät ryhmäkoot – laadukkaampi opetus

Erityisen hyödyllisenä sivarit ovat pitäneet vertaissovittelua käsittelevää luentoa.

-Vertaissovittelussa ajatuksena on, että osapuolet selvittävät ongelmaa oman ikäistensä kesken. Riita sovitaan yhdessä, ja osapuolet tekevät sopimuksen, jotta vastaava tilanne ei tulisi toistumaan. Tällöin muodollisia rangaistuksia kuten jälki-istuntoa ei tarvita, kuvailee Heiskanen.

Myös ryhmäytymistä edesauttavien keinojen läpikäyminen ja miehisyyden myyttejä purkava luento saavat sivareilta kiitosta.

-Kysyin pojilta, että kuinka moni on törmännyt toteamukseen: ”Siviilipalvelus tekee pojista miehiä” . Yksikään käsi ei noussut. Sitten kysyin, että kuinka moni kokee kasvaneensa henkisesti koulutuksen myötä, ja kaikki nostivat kätensä, toteaa Heiskanen merkitsevästi.

-Luennot ovat kieltämättä johtaneet itsetutkiskeluun. Henkilökohtaista kasvua on tapahtunut, Hursti komppaa.

Tällä hetkellä uudessa koulutusjaksossa luennoi useampikin ulkopuolinen asiantuntija, mutta jatkossa vetovastuu on tarkoitus siirtää omalle henkilökunnalle.

-Henkilökunnan osaamista täytyy ensin vahvistaa erityisesti lähisuhde väkivalta-asioissa. Lyömätön Linja ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tulevatkin kouluttamaan meitä vielä tämän kuun aikana, Reijonen sanoo.

Hän näkee uuden koulutusryhmän tärkeänä edistysaskeleena koko Lapinjärven koulutuskeskuksen toiminnan kannalta.

-Uuden ryhmän ansiosta ryhmäkoot pienenevät kaikissa suuntautumisvaihtoehdoissa, mikä takaa laadukkaamman opetuksen, tiivistää Reijonen.

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI