|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)
?Hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas? ? Teflon Brothers -tähti lähtee eduskuntavaaleihin (15.11.2018 10:44)
Poliisien liitto lataa ikäviä totuuksia ? ?Kansalaisten palaute on pysäyttävää? (15.11.2018 10:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Ruotsinpyhtään kirkonkylän koululla ei asbestivaaraa”
16.08.2011Kosteusongelmista kärsivässä Ruotsinpyhtään koulussa ei tänään ole asbesti- eikä homevaaraa, arvioivat terveys- ja kouluviranomaiset eilen. Asbestivaaraepäilyjen takia koulun tiloista otettiin perjantaina kuusi sivelytestiä, jotka valmistuivat eilisiltana. Niiden mukaan koulutiloista ei löytynyt merkkejä asbestista.

Myös homeriskin arvioitiin väistyneen, kun viemäriputken rikkoutumisen takia kostuneet tilat on alipaineistettu ja ne joudutaan pitämään alipaineistettuna noin vuoden verran, kunnes koulun koko vesi- ja viemärijärjestelmät saadaan saneerattua. Eristettyinä pysyvät koulun keittiö, liikuntavälinevarasto, pesuhuone sekä kaistale liikuntasalia.

Koulussa järjestettiin eilen eri osapuolten katselmus, jossa olivat mukana Mona Savikko ja Teuvo Moilanen Porvoon kaupungin terveydensuojeluyksiköstä, Loviisan talotoimen, koulutoimen sekä oppilaiden vanhempien edustajia.

”Puhdistettiin varmuuden vuoksi”

Ennen katselmusta tiloista oli otettu perjantaina näytteet, ja sen jälkeen Kymen Asbestisaneeraus Oy:n ryhmä oli käynyt puhdistamassa paikat ”varmuuden vuoksi” ja tekemässä loppusiivouksen maanantaina.

Asbestin sivelytestit oli kuitenkin otettu ennen loppusiivouksia, ja niiden tuloksia odotettiin katselmuksen aikana jännittyneinä. Kesken katselmuksen Loviisan tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen sai puhelimitse tiedon, että kaikki asbestinäytteet olivat puhtaita eikä asbestista havaittu jälkeäkään.

Moni vaikutti helpottuneelta, mutta koulun johtokunnan puheenjohtaja Atte Fellman (ps) kertoi suhtautuvansa varauksellisesti yksityiseltä yhtiöltä tilattuun tutkimukseen. Hänen mielestä viranomaisen olisi pitänyt tehdä testit.

Loviisan kaupungin koulutuspäällikön Timo Tenhusen mukaan koetulosten perusteella tilat voidaan ottaa käyttöön koulujen alkaessa tänään.

-Jos paikat eivät olisi turvallisia, ei niitä voitaisi ottaa käyttöön. Nyt saadut tutkimustulokset kertovat, että tilat ovat turvalliset. Lähden siitä, että näihin testituloksiin voidaan luottaa, Tenhunen sanoi.

”Huojentunein mielin tiistaina kouluun”

Myös kirkonkylän koulun johtaja Sirpa Marjanen oli huojentunut tuoreista mittaustuloksista.

-Hyvä, että tulokset saatiin ennen koulun alkua. Hyvin luottavaisin mielin aloitan tiistaina koulun toiminnan, Marjanen sanoi eilen.

Lopulta myös Atte Fellman arveli, että koulun tilat ovat nyt riittävän turvallisia lapsille. Hän oli tyytyväinen, että koulun homeongelmien syykin löytyi ja sen korjaamiseen päästään käsiksi.

-Kyllä voin päästää omatkin lapset kouluun tiistaina, ja suosittelen sitä muillekin vanhemmille. Luotan Kymen Asbestisaneerauksen puhdistustyön jälkeen. Se firma on tarkkaakin tarkempi näissä asioissa, Fellman kertoi eilen. Hän epäili silti, ettei asbestitöissä noudatettu kaikkia alan tiukkoja määräyksiä.

Viemärivesi vuosi rakenteisiin

Katselmuksen aluksi Antti Kinnunen kertasi kirkonkylän koulun sisäilmaongelmien taustoja.

-Tämä asia lähti liikkeelle viime syksynä, kun koulun ruokahuollosta vastaava ISS-yhtiö teki päätöksen ottaa koulun keittiötilat pois käytöstä. Keittiötiloista havaittiin ja mitattiin kosteutta. Ensin arvelimme, että kosteus tulee sadeveden mukana hormeista. Hormit korjattiin, ja tilat kuivatettiin, mutta pian olivat pinnat taas märkinä, kertoi Loviisan tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen.

-Syy ei ollutkaan hormeissa. Sen jälkeen piikattiin lattiaa auki, ja havaittiin, että eristeet olivat märkiä. Kävi ilmi, että viemäri oli rikki puolen metrin matkalta ja viemärivesi pääsi rakenteisiin. Nyt viemäri on korjattu, kosteat tilat osastoitu ja ilmaa imetään sitä kautta ulos, kertoi Kinnunen eilen. Hänen mukaansa eristystä jatketaan vuoden päivät kunnes koululla on tarkoitus tehdä laajempi putkistoremontti ensi kesänä.

-Koululla on myös joitakin muitakin muutostoivomuksia, jotka on tarkoitus suunnitella syksyn aikana ja toteuttaa putkiremontin yhteydessä, Kinnunen sanoi.

-Moneen muuhun ongelmakiinteistöön verrattuna täällä tilanne on sikäli parempi, että ongelmien syy, rikkoutunut putki, on löytynyt. Läheskään aina syytä ei löydy, Kinnunen sanoi. Hänen mukaansa Ruotsinpyhtään kirkonkylän koulun putkistoremontin rahat pitäisi saada ensi vuoden talousarvioon.

-Jos ei saada rahoja korjauksiin, niin koulu pitäisi panna läjään, totesi teknisen lautakunnan puheenjohtaja Ismo Kokko (kok).

-Päättäjien pitää tästä päättää eli joko pannaan tilat asianmukaiseen kuntoon tai tiivistetään kouluverkkoa, Kinnunen yhtyi edelliseen.

Koulutuspäällikkö Timo Tenhusen mukaan Loviisassa on valmisteilla uusi kouluverkkoselvitys, jonka pitäisi valmistua vuoden 2012 loppuun mennessä. Siinä otetaan kantaa yksittäisten koulujen tarpeellisuuteen.

”Tutkimustulokset olivat uskottavia”

Noin 15 koulun oppilaiden vanhempaa kokoontui eilisiltana käsittelemään koulun tilannetta sekä tuoreita mittaustuloksia.

-Kerroimme Jari Kekkosen kanssa vanhemmille, että mittaustulokset osoittivat nollaa, ja ainakin me luotamme niihin tuloksiin. Mulle jäi sellainen käsitys, että kaikki vanhemmat päästävät tiistaina lapset normaalisti kouluun. Oppilaiden ja koulun työntekijöiden mahdollisia oireita tarkkaillaan kuitenkin siltä varalta, että jotain ilmenee, Fellman kertoi.

-Katsoin ikkunan läpi eristettyihin tiloihin, ja huomasin, että paikat kiiltävät siellä kuten pitääkin eli pölyt on putsattu pois huolella, Fellman kertoi eilisiltana.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI