|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Aikuisten tuki oli välttämätön apu”
12.08.2011Ensi viikolla koulut alkavat, ja monen pienen ekaluokkalaisen vatsassa lentelevät jo perhoset vinhaa vauhtia. Parhaimmillaan koulu on mukava paikka, jossa saadaan uusia ystäviä ja opitaan joka päivä jotain uutta. Kaikkien oppilaiden koulutaival ei kuitenkaan suju ongelmitta. Tämän kesän Miss Loviisa –ehdokas Jessica Träskelin tietää, miltä tuntuu olla koulukiusattu, mutta myös sen, että vaikeistakin ajoista selviää.

”Häpesin, enkä kertonut kenellekään”

-Kiusaaminen alkoi jo esikoulussa syrjimisenä ja tavaroiden heittelynä. En kokenut olevani mitenkään erilainen, ja minun oli vaikea ymmärtää, miksi juuri minua kiusattiin.
Esikoulussa alkanut kiusaaminen ei päättynyt edes ala-asteella.
-Vuosien saatossa olin vaan jotenkin alistunut kohtalooni. Häpesin, enkä kertonut kiusaamisesta kenellekään, muistelee Jessica.
Salaa hän kuitenkin toivoi, että joku olisi huomannut ja puuttunut tilanteeseen.
-Muistan ajatelleeni pienenä, että ehkä kiusaaminen ei ole niin iso juttu, kun kerran kukaan ei huomaa mitään, Jessica toteaa. Yläasteelle siirryttäessä luokalle tuli myös uusia oppilaita, mutta kiusaaminen vain paheni entisestään.
-Kiusaaminen sai yläasteella uusia muotoja ja ilmeni sekä henkisenä että fyysisenä väkivaltana. Herkässä iässä kiusaaminen sattui enemmän ja otti tosi koville, nuori nainen myöntää.

Anteeksipyyntö auttoi toipumisessa

Lopulta kiusaamisen vaikutukset alkoivat ulottua myös vapaa-ajalle.
-Kotona tappelin vanhempien kanssa, olin masentunut ja kiukuttelin jatkuvasti.
Lopulta Jessican isä kyllästyi kiukutteluun, ja otti tytön puhutteluun.
-Aloin itkeä enkä voinut enää pidätellä asioita sisälläni, vaan kerroin kaiken. Isä otti yhteyttä rehtoriin välittömästi, ja rehtori järjesti tapaamisen minun ja kiusaajan kanssa.
Tapaamisessa ei ollut rehtorin lisäksi muita ulkopuolisia läsnä, ja kiusaaja ja kiusattu saattoivat keskustella asiasta kasvokkain, ilman häiriötekijöitä.
-Yllätyksekseni kiusaaja pyysi vilpittömästi anteeksi, ja siinä samassa tuntui, että solmut alkoivat avautua.
Kiusaaja ei osannut sanoa toiminnalleen syytä, mutta myönsi ettei ollut ymmärtänyt aiheuttavansa niin paljon mielipahaa. Kohtaamisen jälkeen Jessican olo helpottui.
-Hänen osaltaan kiusaaminen loppui siihen. Vaikka pieni ryhmä jatkoi edelleen toimintaansa, vahvistuin itse ihmisenä ja pystyin ohittamaan huutelut.

Myös kiusaaja tarvitsee apua

Jessican mukaan kiusaaminen on nuorelle niin arka asia, ettei siitä kovin helposti kerrota, etenkään ulkopuolisille aikuisille.
-Terveydenhoitajan tai koulupsykologin kanssa jutteleminen tuntui ajatuksena vaikealta. Lisäksi lapsi usein uskoo, että vika on hänessä itsessään, Jessica huomauttaa.
Hänen pelastuksekseen koituivat läheiset välit vanhempiin ja hyvät ystävät. Myös musiikki ja taiteen tekeminen auttoivat purkamaan ahdistusta.
-Yläasteella osa ystävistänikin oli koulukiusattuja, mutta emme koskaan puhuneet asiasta keskenämme. Oikeastaan riitti, että oli ihmisiä, jotka eivät kiusanneet, Jessica miettii.
Hän kuitenkin myöntää, että aikuisten tuki oli välttämätön apu kiusaamisesta selviämisessä ja asioiden selvittämisessä.
-Oppilaita tulisi rohkaista puhumaan ikävistäkin asioista. Nuorella on oltava luottamus siihen, ettei hän jää asioiden kanssa yksin, vaan aikuiset auttavat ratkaisemaan ongelmat.
Jessica korostaa, että myös kiusaajan tilanne on selvitettävä.
-Toisinaan kiusaaminen voi kummuta omasta pahasta olosta, jos esimerkiksi kotona kaikki ei ole hyvin. Ihanteellisintahan olisi, että jokaisella nuorella olisi vanhempi tai kaverivanhempi, jonka kanssa voisi keskustella mieltä painavista asioista.

”En enää odota pahinta”

Jessican kohdalla kiusaaminen päättyi lopullisesti ammattikouluun siirtymisen myötä.
-Lähdin opiskelemaan graafista suunnittelua Porvooseen. Uudet maisemat ja ympyrät auttoivat paranemisessa, kun pääsin rauhassa ajattelemaan asioita.
Vuoden opiskeltuaan Jessica päätti vaihtaa alaa, ja työskentelee parhaillaan puutarhahommissa Loviisan kaupungilla.
-Olen töissä oppisopimuksella, ja tarkoitus olisi valmistua puutarhuriksi vuoden vaihteessa. Työkavereiden kanssa on hauskaa, vaikka vieläkin uusiin ihmisiin tutustuminen aluksi epäilyttää. Olen yrittänyt opetella siihen, että luottamuksen voittaminen saakin viedä aikaa, enkä enää odota pahinta. Ongelmat ehtii kyllä käsitellä sitten, jos niitä ilmenee. Ei kannata etukäteen murehtia, Jessica muistuttaa.
Vaikka nuori nainen ei enää aktiivisesti ajattele koulukiusaamisaikoja, hän myöntää menneisyyden edelleen vaikuttavan hänen tapaansa reagoida asioihin.
-Saatan edelleen ottaa sanomisia helpommin itseeni, mutta olen kyllä päässyt siitäkin vähitellen. Iän myötä asioita alkaa ymmärtää uudella tavalla.

Itsensä hyväksyminen onnellisuuden perusta

Jessica muistuttaa, että kiusaamisen lopettaminen on kiusaajallekin kasvun paikka.
-Vaikeimpia ovat tilanteet, joissa kiusaamisella on hankittu kovan mimmin tai kundin status. Kaveriporukan painostaessa kiusaamaan täytyy olla todella vahva, jotta uskaltaa kieltäytyä ja lopettaa.
Hän kehottaakin kaikkia kiusaajia pysähtymään hetkeksi miettimään oman toimintansa syitä ja seurauksia.
- Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta pitää osata käyttäytyä. Tuntuu pahalta ajatella, että joillakin työpaikoilla jopa aikuiset ihmiset kiusaavat toisiaan, Jessica hämmästelee.
Raskaista ajoista huolimatta Jessica on nykyään onnellinen ja itsevarma nuori nainen. Hän asuu yhdessä kihlattunsa kanssa, ja pariskunnan arkea piristävät kaksi kissaa ja koira. Miss Loviisa –kilpailuun Jessica osallistui rohkaistakseen muita kiusattuja luottamaan itseensä.
-En ole koskaan ollut missityyppiä, mutta olen oppinut hyväksymään itseni. Osallistuin kisaan näyttääkseni, että elämässä voi pärjätä ihan vain olemalla oma itsensä.

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI