|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Lähiruoan oltava kaikkien saatavilla – myös rahallisesti”
12.08.2011Klimatpiloterna i Östra Nyland on Natur och Miljö -järjestön projekti, jossa 13 perhettä opettelee elämään vähäpäästöisemmin. Mukaan on lähtenyt myös kolme loviisalaista taloutta. Projekti käynnistyi tammikuussa, ja keskiviikkoiltana osallistujat tapasivat Labbyn Kartanossa.

-Tämä on kuudes tapaamisemme. Aikaisemmin olemme tavanneet Sipoossa ja Porvoossa, kertoo projektin johtaja Christel Lindblad.
Jokaisessa tapaamisessa keskustellaan asiantuntijoiden johdolla erilaisista ympäristöön vaikuttavista asioista.
-Aiheina on ollut muun muassa kasvisruoka ja taloudellinen ajotapa. Olemme myös pohtineet sitä, miten autoilun voisi välttää esimerkiksi tekemällä toisinaan etätyötä ja käyttämällä joko omaa lihasvoimaa tai julkisia liikennevälineitä aina mahdollisuuksien mukaan, Lindblad luettelee.

Elämää ympäristöä ajatellen

Talvikuukausina perheet seuraavat tarkasti niin sähkönkulutusta, autolla ajettuja kilometrejä, ostoksiaan kuin jätteiden painoa. Tulosten perusteella lasketaan jokaisen talouden hiilijalanjälki. Mäntsäläläiset Lea ja Harri Koskinen ovat pitäneet projektia erinomaisena mahdollisuutena peilata omia valintoja ja kulutustottumuksia.
-Jotkut asiat olivat jo ennestään hyvin, mutta autolla kertyneitä kilometrejä on kyllä tullut kauhisteltua. Kun kaksi autoa hurisee töihin ja harrastuksiin, kilometrien vähentäminen ei ole hirveän helppoa, Lea Koskinen miettii.
-Sähkönkulutusta olemme muuttaneet ja mainosten tulon lopetimme. Myös kaupassa käynti on muuttunut ja panostamme enemmän lähiruokaan, kertoo Lea Koskinen.
Myös keskiviikkoisessa tapaamisessa aiheena on lähiruoka.
-Kaikkein lähimpänä on tietysti itse viljelty ruoka, mutta myös metsästä kerätyt marjat ja sienet sekä muut luonnon kasvit voidaan laskea lähiruoaksi, selventää Lindbald.
Hän muistuttaa, että lähiruoan määritteleminen ei ole kuitenkaan aina niin yksiselitteistä.
-Jos joudut esimerkiksi ajamaan lähiruoan takia useampaan paikkaan ostoksille, lähiruoan ekologinen hyöty jää olemattomaksi.
Lindblad kehottaakin ihmisiä hyödyntämään lähiruokakeskittymiä kuten toreja tai lähiruokaan erikoistuneita liikkeitä.
-Lähiruokaa kannattaa toivoa omaan lähikauppaan ja jos sitä on tarjolla, ostakaa sitä. Se on ainoa tapa säilyttää lähiruoka valikoimissa, nainen muistuttaa.

Maukasta, puhdasta ja reilua

Gustav Söderström kertoi tilaisuudessa vastikään perustetusta Slow Food Östnylandista.
-Slow Food –yhdistyksiä on ympäri maailmaa, mutta toiminta käynnistyi Italiassa, kun hampurilaisketju avasi toimipisteensä Roomassa.
Tätä nykyä Slow Food osastoja on peräti 132 maassa, joissa on yhteensä yli 1000 paikallisjärjestöä.
-Slow Food –ajattelun motto on: hyvää, puhdasta ja reilua. Eli ruoan on maistuttava hyvältä ja se on tuotettava sekä luontoa että työntekijöitä kunnioittavalla tavalla, korostaa Söderström.
Itä-Uudenmaan Slow Food –järjestö perustettiin vasta muutama viikko takaperin, joten toiminta ei ole vielä kunnolla käynnistynyt. Tulevaisuudessa jäsenille aiotaan kuitenkin järjestää erilaisia ruokakursseja.
-Tällä hetkellä meillä on vasta viisi jäsentä, mutta kaikki yksityishenkilöt ovat tervetulleita mukaan liittymismaksua vastaan. Olemme voittoa tuottamaton järjestö, ja kaikki jäsenmaksurahat menevät kehitysmaihin, huomauttaa Söderström.

Yhteistyöketjut kehitteillä

Tilaisuuden toisena puhujana kuultiin Itä-Uudenmaan kylät ry:n toiminnanjohtajaa Mia Aitokaria. Hän kertoi valmisteilla olevasta ”Huoletta tuoretta” –projektista, joka on uusi alueellinen lähiruokahanke. Projektin hallinnoija on Loviisan kaupunki.
-Ideana on selvittää ja kehittää uusia yhteistyöväyliä eri osapuolten välille KOKO-ohjelman alueella. Eli mukana ovat Loviisa, Lapinjärvi, Porvoo, Askola, Myrskylä ja Pukkila. Tavoitteena on, että tuottajat löytäisivät toisensa ja asiakkaat löytäisivät tuottajat. Lähiruoan tulisi olla kaikkien saatavilla, myös rahallisesti, Aitokari korostaa.
Hankkeen tarkoitus ei ole tuottaa voittoa kellekään yksittäiselle yritykselle tai toimijalle, vaan toiminnan kehittämisen on hyödynnettävä kaikkia alkutuottajista kuluttajiin.
-Kehittelemme yhteistyöketjuja kahden vuoden ajan ja painamme lähiruokakatalogin, joka tulee pdf-versiona myös nettiin, Aitokari lupaa.
Hän huomauttaa, että lähiruoan määritelmä edellyttää, että myös tuotteen raaka-aineet on tuotettu lähellä.
-Periaatteessa kutsumme lähiruoaksi vain sellaisia tuotteita, jotka on valmistettu 100 kilometrin säteellä.
Tällä hetkellä käynnissä on Posintran elintarvikekapasiteettitutkimus, jossa selvitetään muun muassa viljelijöiden mahdollisuuksia erilaisten tuotteiden jatkojalostukseen. Kaksivuotiseen elinkeinon kehittämishankkeeseen kuuluu myös kolmas optiovuosi.

Ruokaa ilman välikäsiä

Illan päätteeksi Labbyn Kartanon isäntä Juha Näri kertoi biodynaamisesta tilastaan.
-Kun tila siirtyi isältä minulle vuonna 1987, satotaso oli huono, koska tilalla oli viljelty pitkään hyvin yksipuolisesti. Siirryttyäni luomuviljelyyn satomäärät alkoivat kasvaa, Näri kertoo.
Säilyttääkseen Labbyn ainutlaatuisen kulttuurimaiseman, Näri päätyi biodynaamiseen viljelyyn, jossa ideana on hyödyntää alueen omat resurssit ulkopuolisten raaka-aineiden sijaan.
-Meillä on suljettu viljelykierto eli kasvatamme pari kolme vuotta kerrallaan apilaa, josta teemme säilörehua karjalle, joka vastaavasti tuottaa pelloille lannan, selventää Näri.
Biodynaamisen tilansa ansiosta Näri säästyy keinolannoitteiden, torjunta-aineiden ja rehujen ostamiselta.
-Ja itse asiassa pieni määrä karjaa on myös ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin tila, jossa eläimiä ei ole ollenkaan. Nopeasti hajoavan rehumassan ympäristöpäästöt voivat olla jopa suuremmat kuin eläinten, jotka syövät rehun ja joiden lantaa kasvustot voivat hyödyntää, Näri huomauttaa.
Hän viljelee tilallaan muun muassa spelttiä, vehnää, kauraa ja ruista. Sen lisäksi koko tilan alueelta kerätään luonnonyrttejä.
-Aluksi myin tilan tuotteita luontaistuotekaupoille ja toreilla. Nykyään myymme kaiken paitsi mausteet verkkokaupan kautta, Näri kertoo.
Internetin kautta ihmiset voivat kätevästi nähdä, mitä tilalla on myytävänä ja laatia tilauksensa sen pohjalta.
-Erikoiskaupat ovat usein hyvin kalliita. Ilman välikäsiä voimme myös pitää tuotteiden hinnat hieman matalampina ja silti meille jää hieman enemmän käteen, Näri perustelee.
Labbyn Kartano toimittaa tuotteitaan esimerkiksi ruokapiireille tai puodeille, jotka keräävät useampia tilauksia yhteen.
-Aika paljon asiakkainamme on lapsiperheitä ja vanhuksia. Omia tuotteitamme voimme tuoda suoraan kotiin esimerkiksi kerran kuussa, mutta myös täältä voi hakea, sillä puoti on aina auki, isäntä lupaa.

Katariina Luoma

Natur och Miljö –järjestön projektiin voi tutustua osoitteessa www.klimatpiloterna.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI