|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kirkonkylän koulun tilanne huolestuttaa vanhempia
09.08.2011Ruukin Kirkonkylän koululla havaittiin viime vuonna mittavia kosteusongelmia, ja näistä aiheutuneita kohtalaisia ja runsaita home- ja sädesienikasvustoja. Oppilaille ja henkilökunnalle tehdyn oirekyselyn perusteella koulun 39 oppilaasta 29 kärsi erilaisista oireista, joista kolmen oppilaan oireet olivat voimakkaita. Viiden oppilaan kohdalta ei saatu vastauksia, joten vastanneista viidellä ei ollut oireita. Kesän aikana on selvinnyt, että koko viemäriputkisto vaatii uusimista.

Kesän aikana on selvinnyt, että koko viemäriputkisto vaatii uusimista. Torstaina oppilaiden koteihin lähetettiin tiedote, jossa kerrotaan, että koulutyö jatkuu koulun tiloissa. Kosteusvaurioituneet tilat osastoidaan ja alipaineistetaan, alakerran tiloista käyttöön jää eteinen, wc-tilat sekä liikuntasali. Osalle vanhemmista tieto tulee järkytyksenä, koska he eivät usko, että koulun tilat ovat käyttökelpoisia tällaisenaan.
-En voi laittaa lapsiani tähän kouluun. Meille on lääkäri sanonut, että näihin tiloihin ei missään tapauksessa tule viedä lapsiamme, joilla viime vuonna oli voimakkaita oireita. Oireet paranivat kun koulu loppui keväällä, ja nyt on kesäloma mennyt pilalle, kun lapset ovat miettineet, jatkuuko sama syksyllä, kahden Kirkonkylän koulua käyvän oppilaan äiti Anu Tikkamäki sanoo.

Syynä rikkoutuneet viemärit

Kirkonkylän koulun kosteusongelmien syy paljastui kesällä, kun alakerran lattioita avattiin.
-Vanhat viemäriputket olivat rikkoutuneet, ja vuotaneet paikoitellen. Vuotokohdat on nyt paikallistettu ja kostuneet rakenteet on poistettu, kertoi tilapäällikkö Antti Kinnunen Loviisan kaupungilta.
Sekä marras- että toukokuussa tehdyissä tutkimuksissa todettiin rakenteissa kohtalaista ja runsasta home- ja sädesienikasvustoa, mutta Kinnusen mukaan osastointi ja alipaineistus riittää pitämään terveyshaitan poissa opetuskäyttöön jäävistä tiloista. Asiantuntijaneuvoja on saatu työterveyshuollon professori, sisäilma-asiantuntija Tuula Putukselta. Putuksen suosituksesta viemäriremonttia ei tehdä lukukauden aikana.
-On parempi, ettei rakenteisiin kosketa, kun koulutyö on käynnissä, ettei ilmaan leviä enempää haitallisia aineita, Putus sanoo.
Pahimmat ongelmat löytyivät keittiötilojen alta.
-Raporteissa sanotaan, ettei henkilökunta ole kärsinyt oireista, mutta keittäjä sairastui astmaan. Ilmeisesti häntä ei pidetä koulun henkilökuntaan kuuluvana, Tikkamäki sanoo.

”Normaali tilanne”

Tikkamäki kertoo, että monet vanhemmat ovat huolestuneita tilanteesta, mutta eivät halua tai uskalla puhua asiasta.
-Jotkut vanhemmat pelkäävät, että asiat menevät vielä huonommiksi, jos he puuttuvat niihin. Siksi olen nyt päättänyt toimia pelkästään omissa nimissäni, minulla ei ole mitään menetettävää, Tikkamäki sanoo.
Vielä toukokuussa Tikkamäki oli luottavainen, ja uskoi, että asiat järjestyvät. Yhtenä mahdollisuutena hän piti entisen Ruotsinpyhtään kunnantalon tilojen ottamista käyttöön remontin ajaksi, ja ehdotti tätä virkamiehille.
-Kunnantalo on ollut vastikään julkisessa käytössä, eikä tiedossa ole mitään ongelmia. Onhan siellä laajakaistayhteydetkin täytynyt olla. Näin koulu olisi päästy remontoimaan kunnolla heti, ja lapset pääsisivät nopeammin takaisin, Tikkamäki sanoo.
Antti Kinnusen mukaan ajatus on mahdoton.
-Jos ajatellaan, että kunnantalolla järjestettäisiin opetusta, se edellyttäisi monia asioita. Rakennuksen kuntoa ei tiedetä, eivätkä muutostyöt ole pieniä eivätkä halpoja, Kinnunen sanoo.
Ylipäänsä tilanteessa ei Kinnusen mukaan ole mitään dramaattista.
-Tämä on ihan normaalia, että tämän ikäisissä rakennuksissa tulee vesivahinkoja, ja putkistojen kunto paljastuu sitä kautta. Ruukin koulu on rakennettu 1950-luvulla ja tietääkseni putket ovat alkuperäiset. Ovathan nämä sellaisia asioita, että ylläpitäjän pitäisi niitä ennakoida ja saneerata ajoissa.

Muita vaihtoehtoja?

Parakit eivät Kinnusen mukaan ole missään vaiheessa olleet vaihtoehtona. Tikkamäen mukaan parakkeja ei olisi edes saatavana, koska ne ovat loppu koko maassa.
-Parakit olisi pitänyt varata keväällä, mutta näin ei tehty, Tikkamäki sanoo.
Porvoon terveydensuojelun Teijo Moilasen mukaan opetuksen järjestämiselle tilapäisesti esimerkiksi entisessä kunnantalossa ei ole periaatteellista estettä.
-Pitäisi vain tarkistaa, että ilmamäärät riittävät ja että rakennus on terve. Ei tämä välttämättä vaadi suuria toimenpiteitä tai tarkastuksia, eiväthän parakitkaan täytä määräyksiä kaikilta osin, Moilanen sanoo.
Myös nyt käyttöön jäävissä wc-tiloissa vesi on tulvinut lattiakaivosta.
-Siellä on ollut tukoksia putkissa, ja vesi on sitten tulvinut wc:n lattiakaivosta. Wc:ssä ja eteisessä putket ovat aivan kunnossa, tukos on ollut siellä, missä nyt on lattiat avattu, Kinnunen sanoo.
Vessan ja eteisen lattioita ei ole avattu rakenteiden tutkimiseksi. Viime viikolla jaetussa tiedotteessa todetaan, että putket ovat kauttaaltaan huonossa kunnossa. Sekä Antti Kinnunen että sivistysjohtaja Thomas Grönholm pitävät tiloja täysin turvallisina osastoinnin ja alipaineistuksen jälkeen. Henkilökunnan ja oppilaiden oireilua kuitenkin seurataan.
-Loppuvuonna on tarkoitus tehdä uusi oirekysely. Heti koulujen alettua sitä ei kannata tehdä, koska silloinhan tulee ensimmäinen flunssa-aalto. Paras ajankohta kyselylle on marras-joulukuu, kun lämmityskin on päällä. Jos oireita tulee, kehotamme kääntymään kouluterveydenhuollon puoleen, Kinnunen sanoo.
Tikkamäki pitää tilannetta erittäin huolestuttavana.
-En suostu laittamaan lapsiani kouluun homeindikaattoreiksi. Koulussa järjestetään asiasta info- ja keskustelutilaisuus torstaina 25.8., jolloin kerrotaan tarkemmin koulun tilanteesta ja jatkotoimenpiteistä. Tilaisuuteen osallistuvat Antti Kinnunen, Thomas Grönholm, koulutuspäällikkö Timo Tenhunen sekä ulkopuolisena asiantuntijana Tuula Putus. Myös infotilaisuuden ajankohta ihmetyttää Tikkamäkeä.
-Miksi tilaisuus järjestetään vasta sitten, kun koulua on käyty jo kymmenen päivää? Tikkamäki kysyy.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI