|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Taloustilanteessa ei huolestuttavia merkkejä
09.08.2011Itä-Uudellamaalla toimivissa yrityksissä maailmantalouden turbulenssi ei tunnu. Niin kotitalouksissa kuin yrityksissäkin tilanteen kehittymistä seurataan kuitenkin tarkasti.

Euroopan ja maailman talouden näkymiä on seurattu tarkasti jo vuoden verran. Velkakriisin tarttumisesta reaalitalouteen ei kuitenkaan näy merkkejä. Eliseksi ennustettu musta maanantaikin jäi pörsseissä toteutumatta.

Markku Ahleskog, Loval

Lämpöteknisiä komponentteja valmistavan loviisalaisen Lovalin talouspäällikkö Markku Ahleskog sanoo yrityksen tarkkailevan tilannetta, mutta liiketoimintaan talousmaailman myllerrykset eivät ole vaikuttaneet.
–Asiakkaat toimivat ihan samalla tavalla kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Asiakasrintamalta ei ole lähetetty poikkeavia signaaleja.
Ahleskogin mukaan esimerkiksi henkilöstötarpeeseen ei olla tekemässä muutoksia budjetoituun verrattuna.
Lovalin päätuote on sähkölämmityselementit. Tuotannosta 75 prosenttia menee suoraan vientiin, lopusta 25 prosentistakin osa päätyy lopulta ulkomaille.
Yrityksen päävientialue, Ahleskogin mukaan noin 97 prosenttia, on Euroopassa. Lovalin tuotteet päätyvät lähinnä Saksaan, Ruotsiin ja Sveitsiin. Kaikilla niillä menee hyvin.
Yksittäisistä maista Sveitsi on vientimääriä katsottaessa merkittävin.
–Saksa on niin iso talousmahti, että sillä on iso merkitys myös meille, Ahleskog painottaa.

Nina Lökfors, Aktia Loviisa

Loviisan Aktian konttorin johtaja Nina Lökfors kertoo pankin asiakkaiden suhtautuvan maltillisesti talouden näkymiin. Lökfors johtaa Loviisan konttorin ohella myös Koskenkylän Aktian konttoria.
–Korkojen suhteen ihmiset käyvät kyselemässä ja he miettivät vaihtoehtoja.
Lökforsin mukaan lainoja ei kuitenkaan sidota tavallista enemmän kiinteisiin korkoihin tai korkokattoon. Pikemminkin lainaa ottaneet kotitaloudet ovat vielä odottavalla kannalla.
Myöskään yksityiset sijoittajat eivät ole tehneet merkittäviä muutoksia. Lökfors neuvoo kuitenkin miettimään, miten varat on sijoitettu ja olisiko järjestelyjä tarpeen muuttaa.
–Monelle asiakkaalle kurssimuutokset eivät vaadi muutoksia sijoitussalkkuun koska olemme jo lähtökohtaisesti neuvotellet asiakkaan riskinsietokyvystä ja sijoitusajasta jonka takia ei ole syytä suuriin muutoksiin. 
Lökfors ennustaa, että ihmiset heräävät miettimään raha-asioitaan syksyn tullen ja osa haluaa todennäköisesti ainakin keskustella mahdollisista muutoksista sijoituksiinsa tai lainaansa. Sen verran sumuiset talouden näkymät vielä ovat, että Aktian pääkonttorikin linjaa suosituksensa vasta parin päivän kuluttua.

Arto Nurmi-Aro, Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Itä-Uudenmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Arto Nurmi-Aro sanoo, että maailmantalouden epävarmat näkymät eivät näy ainakaan vielä lainarintamalla. Hän arvioi, että tavallisen pankkiasiakkaan on tällä hetkellä hyvin vaikea hahmottaa, miten talousturbulenssi vaikuttaa yksittäisen ihmisen pankkiasioihin.
Sijoitusasiakkaat sen sijaan ovat lisänneet yhteydenottojaan pankkiin. Nurmi-Aron mukaan osa sijoittajista on tehnyt muutoksia sijoituksiinsa, osa vielä odottaa ja katsoo, mihin tilanne kehittyy. Hän arvelee, että vuoden sisällä on nähty sen verran monta myllerrystä, että reaktiot ovat jääneet nytkin vähäisiksi.
Hän huomauttaa, että vasta viime viikonvaihteessa julkisuuteen tullut myllerrys ei näy kuin vasta pitkällä aikavälillä, jos yleensä näkyy.
Kokonaistilanteen hahmottamista vaikeuttaa Nurmi-Aron mukaan se, että kyseessä ei ole kotitekoinen ongelma ja muutenkin reaalitalous on kunnossa. Sen sijaan ongelmana on luottamuspula kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla.
–Aika hurja kriisi tämä on. Suomessa ei voida tehdä paljon mitään.
Nurmi-Aron mukaan yrityksissä seurataan tilanteen kehittymistä hyvin tarkasti.
–Kysymys on, tarttuuko tämä reaalitalouteen, eli laskeeko luottamus ja siten kysyntä.
Jos epävarmuus ja luottamuspula tarttuvat myös reaalitalouteen, seurauksena on tuotannon aleneminen ja silloin työpaikat ovat vaarassa.
Nykyisestä tilanteesta hyötyvät Nurmi-Aron mukaan ainakin ne, joilla on lainaa. Korot kun ovat laskussa. Sen sijaan sijoittajat ja tallettajat kärsivät matalista koroista.
–Saattaa olla, että osataan pitää pää kylmänä ja odottaa. Nurmi-Aron oma ennuste on, että myllerrys tasoittuu seuraavien viikkojen tai kuukausien kuluessa. Iso kysymys kuitenkin on, saako reaalitalous tartunnan. Tartunta voisi aiheuttaa negatiivisen kierteen, joka ruokkii itse itseään. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI