|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)
?Hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas? ? Teflon Brothers -tähti lähtee eduskuntavaaleihin (15.11.2018 10:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suvaitsevaisuus pelissä täydennyspalvelusviikolla
05.08.2011Tiistai-iltana Siviilipalveluskeskuksen pieni jalkapallokenttä tarjosi napakan pelin noin seitsemällekymmenelle katsojalle. Kentän reunamilla istuvat katsojat nauttivat ilmeistä päätellen tapahtumista, vaikka he eivät olleet tulleet paikalle pelkästä omasta mielenkiinnosta.

Yksi täydennyspalvelusvelvollisista, Miika Ruokokoski, 28, kertoi, miten hän oli joutunut viikoksi Lapinjärven maisemiin.
- Armeija on käyty ja kerran kävin kertausharjoituksissakin. Intin suoritin vuonna 2003 Hämeen rykmentissä sotapoliisina ja 2005 kävin kertaamassa.
- Tänne tuloon on muutama syy. Kävi sillä tavoin, että isosisko kävi armeijan pari vuotta sitten myös sotilaspoliisina, ja Ruokokosket taisivat mennä sekaisin, koska en päässyt takaisin omaan porukkaan kertaamaan vaan jouduin eri ryhmään.

Ylikersantti ei suvainnut

- Jouduin Riihimäelle vartiointiporukkaan, jossa ylikersantti otti meikäläisen silmätikuksi. Hän arvosteli tukan kähäryyttä ja käyttäytyi muutenkin lapsellisesti ja epäammattimaisesti.
- Halusin myöhemmin täydennyspalvelukseen ja menin puolustusvoimien aluetoimistoon, jossa ilmoittauduin täydennyskoulutukseen. Kirjoitin, että olen muuttunut mies, Ruokokoski hymyilee vähän vinosti.
Mikkelin ammattikorkeakoulusta keväällä valmistunut kulttuurituottaja kaivaa lukujärjestyksen esiin ja kertoo, mitä heillä on viikon ohjelmassa.
- Riippuvuuksista ja päihteistä on luentoja ja aamulla oli ensiapua, joka jatkuu käytännön harjoituksina. Eilen puhuttiin puoli päivää suvaitsevaisuudesta ja nyt on peli vastaan FC Maahanmuuttajat.
Suvaitsevaisuudesta hän kertoo keskustellessa nousseen aika eriäviä mielipiteitä. On puhuttu viime aikaisista tapahtumista ja esimerkiksi siitä, millä tavoin teot määrittävät ihmistä ja miten pitkään ihmistä pitää suvaita.
- Joku kaveri totesi hyvin, että niitä asioita, jotka eivät vahingoita muita ihmisiä, on hyvä suvaita. Henkilökohtaisesti pyrin pitämään itsestäni ja läheisistäni huolta ja annan muun maailman olla, Ruokokoski toteaa.
Kysymykseen, että entä jos muu maailma tulee iholle, hän myöntää, että niin voi käydä ja se voi muuttaa asiaa.

Täydennyspalvelus armeija pohjana

Hallintopäällikkö Viola Malmberg täsmentää, että täydennyspalvelukseen hakeutuvilta ei kysellä syytä, vaan he voivat vain ilmoittautua palvelukseen kertausharjoitusten sijasta.
Lapinjärven koulutuskeskuksessa on meneillään vuoden neljäs ja viimeinen koulutuserä, ja yhteensä tänä vuonna koulutetaan 180 täydennyspalvelusvelvollista. Kaikki nämä ovat käyneet varusmiespalveluksen aikanaan ja kieltäytyneet kertausharjoituksista. Siviilipalveluskoulutukseen ei ylipäänsä edes sisälly myöhempää kertausjaksoa. Täydennyspalvelus kestää viisi vuorokautta. Lukujärjestyksessä on myös ympäristö- ja kulttuurikasvatusta sekä ihmisoikeuksia ja väkivallattomuutta käsitteleviä luentoja.
Tämän viikon erään osallistui myös yksi nainen, sillä täydennyspalvelus koskee vapaaehtoisena armeijan suorittaneita naisia samalla tavoin, jos he kieltäytyvät kertausharjoituksista.

Tarvitaan vuoropuhelua

Suvaitsevaisuudesta luennoi Soliman Saad, joka kertoo asuneensa Suomessa kahdeksantoista vuotta. Hän on toiminut Sivarikeskuksessa eri tehtävissä jo yhdentoista vuoden ajan, nyt vierailevana luennoitsijana. Saad on lähtöisin Egyptistä.
- Käsittelimme luennolla sitä, mitä suvaitsevaisuus on, kuka sen määrittelee, kuka on suvaitsevainen ja löytyykö suvaitsevaisuutta tässä maailmassa.
- Saako suvaitsevaisuutta opettaa ja voiko sitä edes oppia. Nuorten kasvatus suvaitsevaisuuteen on myös yksi luennon teemoista, hän tiivistää.
Saad kertoo omasta 16-vuotiaasta pojastaan, juniorista, jonka hän pelkää olevan lähdössä suuntaan ”I don´t care – en välitä”.
- Nuorissa on nykyään jotakin semmoista tyyliä.
Maahanmuuttajilta vaaditaan hänen mukaansa pitkää pinnaa tottua toimimaan suomalaisen kulttuurin sisällä.
- Heillä herää kysymys, mikä tämä kulttuuri oikein on. Erityisesti tavat on sellainen asia, joka herättää kummastusta.
- Minä painotan dialogin, vuoropuhelun merkitystä. En tiedä sinusta mitään ennen kuin avaat suusi. Ulkonäkö pettää aina. Ihmisten kesken tarvitaan puhumista ja kuuntelemista.
Hän ei halua painottaa negatiivisia asioita, sillä Sivarikeskuksessa hän on tavannut älykkäitä ja suvaitsevaisia miehiä.
- Koulutuskeskuksessa suvaitsevaisuus-aiheen käsittely on erittäin helppoa, mutta ulkopuolella erittäin vaikeata, hän toteaa.

Kylässä veljien perheissä

Ahmed Elgendy on tullut Lapinjärvelle pelaamaan jalkapallo-ottelun maahanmuuttaja-joukkueessa. Varsinainen muuttaja hän ei ole, sillä hän vierailee Suomessa veljiensä luona. Kolme veljeä sen sijaan ovat asuneet Espoossa jo parikymmentä vuotta ja perustaneet perheensä täällä. Puolisot ovat suomalaisia.
- Olen kolmatta kesää täällä ja asun vakituisesti Kairossa. Olin ilmavoimien luutnantti ja työskentelin sitten lentokonemekaanikkona yksityisessä yrityksessä, Elgendy kertoo.
Hän on toimittanut CV:nsä myös Malmin lentokentälle saadakseen töitä, sillä työmahdollisuuksia Egyptissä ei enää ole.
Hän ei kertomansa mukaan ole kohdannut epäystävällisyyttä eikä sano kuulleensa bussinkuljettajina toimivien veljiensä kertoneen epäasiallisesta kohtelusta.
- Joskus ihmiset toimivat hyvin, joskus huonosti. Jos minulla on ollut täällä ongelmia, olen kysynyt apua ja saanut sitä. Vastaavasti olen mielelläni toiminut oppaana suomalaisille matkailijoille ja neuvonut heille erityisiä kohteita Aleksandriassa ja Kairossa, hän toteaa.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI