|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Petteri Orpo: ?Sdp:n yhtälö on mahdoton ? menot alakanttiin ja tulot äärimmillään? (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hohtavaa myrkkylevää Loviisan rannikolla saakka
29.07.2011Suomen ympäristökeskus kertoo tiedotteessaan, että Loviisankin rannikolla on tehty vähäinen havainto hohtavan valoilmiön aiheuttavia yksisoluisia Alexandrium ostenfeldii-mikroleviä.

-Minulla ei ole tarkkaa tietoa Loviisassa tehdystä havainnosta, mutta se on tehty tutkimusalus Muikun rannikonseurantamatkalla erikoistutkija Anke Krempin johtaman projektin puitteissa. Löydös oli erittäin vähäinen, eikä sitä olisi voinut paljain silmin havaita. Lisäksi tiedän, että ainakin vuonna 1996 Loviisan edustalla on ollut tapahtuma, jossa asukas on huomannut meressä hohtavan ilmiön, sanoo vanhempi tutkija Outi Setälä Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksesta.
Hohtava valoilmiö, bioluminesenssi, näkyy panssarisiimalevää sisältävässä vedessä pimeässä, jos vettä sekoitetaan tai se sekoittuu esimerkiksi veneen moottorin vaikutuksesta. SYKEn mukaan Alexandrium ostenfeldii-kukinnat ovat olleet Itämerellä tiheämpiä kuin missään muualla maailmassa ja se on tällä hetkellä voimakkaimmin leviävä panssarisiimalevälaji Itämerellä. Setälän mukaan Suomen rannikolla ainoa paikka, jossa levää on runsaasti, on Föglö Ahvenanmaan edustalla.
-Loviisan rannikolla tehdystä havainnosta ei ole vaaraa ihmisille eikä ympäristölle, Setälä sanoo.
Kukintoja tiedetään tällä hetkellä olevan myös muualla lounais- ja etelärannikolla.

Loviisassa muitakin havaintoja

Vaikka Loviisassa tehty havainto oli Setälän mukaan erittäin vähäinen, Tero Myllyvirta kertoo nähneensä hohtavaa panssarisiimalevää Loviisan ja Porvoon rannikolla useaan otteeseen.
-Olemme tehneet muun muassa pohjaeläintutkimuksia näillä seuduilla kymmeniä vuosia, ja olen nähnyt esiintymän montakin kertaa, kun tutkimusveneen moottori on ollut tyhjäkäynnillä. Olen myös aivan tarkoituksellisesti mennyt uimaan tällaiseen hohtavaan veteen. Onhan se jännittävä ilmiö, kun vedessä hohtaa vähän samaan tapaan kuin revontulet taivaalla, Myllyvirta kertoo.
Myllyvirtaa Suomen ympäristökeskuksen löydös ei siis hämmästytä.
-Panssarisiimalevää on varmasti ollut Itämeressä satoja jollei tuhansia vuosia. Minusta näin lyhytaikaisen tutkimuksen perusteella on mahdotonta sanoa, onko levä lisääntynyt tai miten paljon se lisääntyy.
Monet eliöt esimerkiksi meren pohjassa tuottavat valoa biologisesti, eikä hohtaminen sinänsä on vaarallinen ilmiö, mutta levä itse tuottaa myrkkyjä.
-Hohtaminen on sama ilmiö kuin kiiltomadolla. Minä en ole saanut oireita uidessani vedessä, jossa levä hohtaa, mutta kaikki ovat tässäkin suhteessa yksilöitä, Myllyvirta muistuttaa.
Myllyvirta uskoo, että ilmiön voi tänäkin kesänä havaita myös Loviisan rannikolla.
-Kyllä se on mahdollista, jos menee pimeään aikaan merelle sellaiseen paikkaan, jossa vesi on riittävän lämmintä.

SYKE tutkii esiintymiä

Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksen tutkimusryhmä on tutkinut Föglössä esiintyvää panssarisiimalevä Alexandrium ostenfeldii-esiintymää kahtena viime vuotena. Erikoistutkija Anke Krempin johdolla on selvitetty muun muassa lajin esiintymistä eri ympäristöissä, kukinnan muodostumista ja sitä edesauttavia ympäristötekijöitä.
Tutkimuksissa on selvinnyt, että nyt havaitut kukinnat muodostava kanta on esiintynyt Itämeressä jo pitkään. Kukinnat ovat seurausta siitä, että olosuhteet ovat muuttuneet levälle suotuisiksi loppukesän meriveden lämpötilan noustua. Vaikka lajia tavataan vedessä aina toukokuusta lähtien, suurempia solutiheyksiä tavataan vasta kun veden lämpötila ylittää 20 astetta.

Mikrolevän myrkyt voivat siirtyä eteenpäin ravintoketjussa

Kaikki Itämeren Alexandrium ostenfeldii- populaatiot tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä. Kenttätutkimusten perusteella on selvinnyt, että vedessä olevien myrkkyjen määrä voi kasvaa hyvinkin suureksi kukinnan aikana, kuten Föglössä havaittiin vuosina 2009 ja 2010.
Tällä saattaa olla merkitystä alueella eläville muille eliöille, koska myrkyt voivat siirtyä eteenpäin ravintoketjussa.  Ahvenanmaalla sedimentin pinnan alla olevien muutaman millin kokoisten sydänsimpukoiden kudoksista on mitattu PSP-toksiinipitoisuuksia, jotka ylittävät kansainvälisesti hyväksytyt turvallisuusrajat.  Lisäksi myrkkyjä on löytynyt pohjalla ruokailevien kalojen suolistosta.

Haittoja eliöstölle tai ihmisille ei ole havaittu, kalojen myrkkypitoisuuksista ei tietoa

Toistaiseksi kukinnoista ei ole havaittu haittoja eliöstölle tai ihmisille. Uimisesta ei tiettävästi ole vaaraa, mutta levien erittämät yhdisteet saattavat ärsyttää ihoa, etenkin jos ui voimakkaasti hohtavassa vedessä. Mahdollisesta myrkkyjen kertymisestä kaloihin ei tällä hetkellä ole tietoa. Varmuuden vuoksi on syytä välttää kalojen syömistä kokonaisina ja niiden tarjoamista eläimille, jos kalat on pyydetty kukinta-alueelta.

Kukinnat paikallisia ja ne esiintyvät suojaisissa lahdenpohjukoissa

Koska kukinnat ovat varsin paikallisia ja esiintymiä on havaittu vain suojaisissa lahdenpohjukoissa, jotka eivät kuulu valtakunnallisten ympäristön seurantaohjelmien piiriin, on ollut vaikea saada kokonaiskuvaa lajin esiintymisalueista Itämeressä. Parhaillaan tutkitaan, miten veden suolapitoisuus ja lämpötila sekä hiilidioksidi vaikuttavat tämän levän myrkyllisyyteen ja kasvuun. Outi Setälä kehottaa ilmoittamaan kaikista havainnoista tutkimusryhmälle.
-Tutkijat odottavat suurella mielenkinnolla kaikkea mahdollista tietoa havainnoista, myös kaikista aikaisempina vuosina tehdyistä. He menevät havaintopaikalle ottamaan näytteitä pohjasedimentistä, johon levän lepomuotoja vajoaa herätäkseen taas uudelleen olosuhteiden muuttuessa otollisiksi.
Havainnoista voi ilmoittaa Suomen ympäristökeskuksen numeroon 0400-437 120 tai sähköpostilla outi.setala@ymparisto.fi.
Lähde: www.ymparisto.fi

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI