|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Aarresaaren leiriläiset Valkealan maastossa
29.07.2011Kouvolan Valkealaan on kokoontunut kolmisenkymmentä loviisalaista lasta ja nuorta leireilemään täksi viikoksi. Suvirannan hiekkakankailla tömisi keskiviikkona, kun iltapäivän vapaa osuus oli menossa.

- Mukavinta on varmaan saunominen ja uimassa käyminen, kymmenvuotias Kasper Peräkylä toteaa. Valkossa asuvan Kasperin vuotta nuorempi veli on myös leirillä.
- On minulla aika paljonkin tuttuja täällä, viime vuoden leiristä ja yksi serkku tuli Ahvenkoskelta.
Varkkarien eli varhaisnuorten leiri on kolmastoista, jonka Alfa & Omega -kahvilayhdistys on järjestänyt. Toimintavuosia yhdistyksellä on plakkarissa saman verran, leirin vastaava vetäjä Jarmo Sihvonen taustoittaa. Yhteiskristillinen yhdistys perustettiin 1990-luvun lopulla, kun Loviisan keskustan puistossa parveilivat nuoret, joilla ei ollut omaa tilaa. Nuorille avatun teekahvilan toiminta alkoi vilkkaasti, jos sitten hiljenikin muutaman vuoden päästä, kun nuoret alkoivat kokoontua kodeissaan.
- Nyt on jo kolmas polvi nuoria toiminnassa mukana ja tämän leirin isoset ovat meidän kakkospolvea, Sihvonen mainitsee.

Terveyssketsi

Lounastauon jälkeen leiriläiset kokoontuvat rannan valkoiseen telttaan, jossa alkaa tupakkaevankeliumi. Ilosanoma ei tarkoita tupakkaa vaan Jeesuksen tukea riippuvuuksista irti pääsemiselle. Mutta ennen kuin siihen päästään, Jaska ja Maisa ovat esittäneet todenmakuisen sketsin tupakka-aiheesta.
Maisa hakee köhivää Jaskaa squashia pelaamaan. Jaska vastustelee.
- Mä tarkistan mun finanssitilanteen, kun mun on pitänyt hirveesti lainata kreikkalaisille rahaa. Mun täytyy käydä ärrän kautta. Mulla on keskittymisvälineet lopussa ja mä en ole elämässä kiinni.
Jaskan kova kunto ei kestä edes kevyttä peliä. Jarmo Sihvonen vetäisee sketsihahmon aniliininvärisen peruukin päästään ja alkaa kysellä.
- Kuka päättää sinun elämästä. Oletko miettinyt sitä asiaa?
Vastaus ”äiti ja iskä” ei kysyjälle riitä, vaan hän toteaa, miten kaverit voivat vetää sellaisiin asioihin, jotka itse asiassa vedättävät meitä.
- Sinä päätät sinun elämästä ja sinulla on vastuu hoitaa omaa kroppaasi, jonka olet saanut lahjaksi Jumalalta.
Maisaa esittänyt Raija Sihvonen alkaa kysellä, miten tupakka vaikuttaa ja saa liudan vastauksia. Kaikki eivät ihan purematta niele keskustelussa esiin nousseita faktoja, joita Sihvonen vielä tarkentaa.
- Toi ei kyllä ole totta, että tupakka jättää lyhyemmäksi. Mun isä on kaksimetrinen ja polttaa, yksi leiriläinen kommentoi.
Sihvonen sanoo, että kasvuiässä aloitetun tupakoinnin on todettu lyhentävän aikuispituutta ja jokunen sentti on varmaan jäänyt isänkin pituudesta pois.

Arvoja ja aarteita

Parinkymmenen minuutin telttahetken lopuksi rukoillaan ja lauletaan yhdessä, mutta sitä ennen käsitellään yksi kysymyslaatikosta poimittu kysymys. ”Osaaks Jeesus kaikki kielii?” saa Jarmo Sihvosen selittämänä myönteisen vastauksen.
Myöhemmin hän sanoo, että kahdella kolmasosalla leirille tulevista lapsista ei ole erityisen kristillistä perhetaustaa eivätkä he silti vierasta sanan esillä oloa. Alfa & Omegan vapaaehtoiset toimivat tiiviissä yhteistyössä kaupungin vapaa-aikatoimen ja luterilaisen seurakunnan kanssa.
Raija Sihvonen sanoo huomanneensa, miten nykylapset elävät arvotyhjiössä eikä kodeissa ennätetä paljonkaan jutella arvoista. Leirillä hän näkee sen siitä, että kun käsitellään jotakin asiaa, lapset kuuntelevat hiirenhiljaa ja sitten alkaa hirmuinen kyseleminen.
Jarmo Sihvonen kertoo, että he olivat toisena leiripäivänä pitäneet hiljaisen hetken niiden nuorten muistolle, jotka kesäleirillä Norjassa saivat surmansa.
- Uutisten mukaan tekijä on äärikristillinen kaveri ja sitten lapset miettivät, voiko kristillisyys olla tämmöistä. Se on suuri sekaannus, hän harmittelee.
Raija Sihvonen lisää, että meillä ollaan luopumassa kulttuurissamme sisällä olevista uskon ilmentymistä, joiden turhaan pelätään rajoittavan muusta kulttuuritaustasta tulevien ihmisten yhteyttä meihin ja meidän yhteyttämme heihin.
Leirillä etsitään ja esitellään monenlaisia aarteita. Ohjelmassa on oma aarteenetsintä maastossa. Arkeologipariskunta Lönnqvist tulee yhtenä iltana vierailemaan ja kertomaan vuosien työstä Syyriassa ja kultakorulöydöstään. Leirin pohjana ovat ne aarteet, joita silmät eivät näe.
Leiriläiset Silja Liski, Elli Uotinen ja Elle Frondelius ehtivät kertoa tunnelmistaan istuessaan välipalalla.
- On kiva, kun täällä on mönkkäreitä, pääsee uimaan ja on kavereita ja paljon vapaa-aikaa. Osa on tuttuja ennestään ja ehkä joitain uusia kavereita on tullut leirillä.
- Sketsit on nekin kivoja, tytöt sanovat ja kipaisevat edeltä näyttämään omaa mökkiään. Siskonpetineen ja parvineen mökki näyttää viihtyisältä.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI