|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Venäläinen oligarkki haastoi Nordean, OP:n ja Dansken oikeuteen - kytköksiä Suomeen Helsingin Areenan ja Jokerien kautta (21.10.2018 12:12)
Venäjältä hyytävä vastaus Donald Trumpille: ?Vastatoimet voivat olla myös sotilaallisia? (21.10.2018 11:57)
?Samalla lakkojen määrällä olisi voitu muuttaa poliittisten lakkojen lainsäädäntöä? ? Hjallis Harkimo sivaltaa sekä ay-liikettä että hallitusta SS-blogissa (21.10.2018 11:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Satonäkymät kevättä paremmat
26.07.2011Maatalouden satonäkymät Loviisan seudulla ovat paremmat kuin keväällä, vaikka pellot oireilevat vielä viime vuoden kuivuutta. Kasvustojen epätasaisuus alkaa maaseutuasiamies Sam Vickholmin mukaan näkyä viikon parin päästä.

Mats Antaksen maatila on Lapinjärven Heikinkylässä. Antas arvioi oman viljasatonsa muodostuvan korkeintaan keskinkertaiseksi. Syynä ovat erikoiset sääolosuhteet.
- Kevät oli aika erikoinen. Yleensä runsaslumisen talven jälkeen kosteus riittää melko pitkään, mutta nyt maa kuivui hyvin nopeasti. Maassa oli vanhoja halkeamia viime vuodesta – en ole ennen nähnyt vastaavia – ja vaikka kylvettiinkin varsin aikaisessa vaiheessa, silti tuntui että oltiin liian myöhään liikkeellä, hän toteaa.
- Tilanne johtui viime vuoden kuivuudesta. Kesä oli erittäin kuiva ja syksyllä ei satanut. Lumi tuli roudattomaan maahan.
Monin paikoin vilja nousi epätasaisesti oraalle. Antas mainitsee, että tilanne on lohkokohtainen ja kynnetyillä savipelloilla orastuminen oli erityisen epätasaista. Kyntäminen katkaisee kapillaariputket eli sen voiman, jolla vesi nousee syvemmältä pintamaahan. Tavallisina vuosina vesi pystyy nousemaan kynnöksen läpi, mutta tänä vuonna se ei onnistunut.
- Myöhemmin vettä on tullut riittävästi, mutta sadon laadun kannalta on ongelmallista, jos siemenet itävät eri aikaan. Tasainen orastuminen on kaiken a ja o, jotta saadaan hyvä sato. Muuten kasvustosta tulee epätasainen ja tähkät kypsyvät epätasaisesti.
Tilan 76 hehtaarin peltoalasta kolmannes on kevätvehnällä ja muu ala jakautuu aika tasaisesti rypsin, ohran, syysvehnän ja nurmen kesken.
- Syysvehnä näyttää aika hyvältä ja siitä odotan parasta satoa, hän päättelee omista satonäkymistään.

Kasvustojen epätasaisuus kohta näkyvissä

Puhelimitse tavoitettu maaseutuasiamies Sam Vickholm sanoo, että ei ole ammatillisesti ja laajemmin seurannut tilannetta juhannuksen jälkeen, sillä hän jäi silloin lomalle. Hän viljelee omaa tilaansa myös Heikinkylässä ja on siellä huomannut, että sademäärissä näyttäisi olevan aika isoja paikallisia eroja.
- Kasvustojen epätasaisuuden huomaa paremmin, kun vilja lähtee tuleentumaan, suurin piirtein viikon parin päästä, Vickholm toteaa.
Pro Agria Uusimaan maaseutuneuvoja Juha Simola on samoilla linjoilla.
- Viljoilla on paljon jälki-idäntää. Sato ei laadullisesti näytä niin hyvältä kuin määrällisesti, hän sanoo ja kertoo allekirjoittavansa Vickholmin ja Antaksen ajatukset.
Hän on lomalla seurannut tilannetta lähinnä Porvoo-Mäntsälä-Orimattila-akselilla, mutta kertoo saaneensa yleisnäkymän myös Lapinjärven ja Liljendalin alueen kasvustoista.
- Syysviljoista, syysvehnästä ja rukiista, odotetaan kohtuullisen hyvää satoa, sillä syväjuurisina ne pystyivät käyttämään alkukesän kosteuden hyväkseen ja kestävät kuivuutta paremmin.
- Ukkossateet ovat runnelleet kasvustoja paikallisesti, mutta tilanne vaihtelee ihan kylittäin. Tauteja on paljon lämmön ja kosteuden seurauksena.
- Auringonsäteilyä ja lämpöä on saatu ja kasvukausi etenee ihan mukavasti, Simola toteaa. Hän mainitsee, että korjuukausi on alulla. Tällä hetkellä puidaan kuminaa, jota täällä viljellään aika paljon. Syysviljoja aletaan puida elokuun alkupuolella.

Kuivaheinä ja nurmi onnistuivat

Simolan mukaan kuivaheinäsato on laadullisesti hyvä, koska se pääsi kuivumaan hyvin.
- Myös nurmisadot ovat reilusti paremmat kuin viime vuonna, sillä kosteutta on ollut enemmän. Viime kesä oli paljon kuivempi ja kuumempi.
- Nurmet talvehtivat suhteellisen hyvin. Toista säilörehusadon korjuuta ollaan tekemässä, hän sanoo ja lisää, että kolmaskin sato voi olla mahdollinen.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI