|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vauvallakin oltava oma matkustusasiakirja
21.07.2011Kesä on vilkasta matkustusaikaa. Lomalla pidemmällekin matkalle voidaan lähteä myös spontaanisti, ilman sen kummempaa suunnittelua. Asia on huomattu myös Loviisan poliisiaseman lupapalveluissa.
-Tavallista on, että ensin ostetaan matka ja sitten tullaan hakemaan passia. Luotetaan siihen, että kyllä passin saa tarvittaessa nopeasti. Kyllä täällä viikottain käy mattimyöhäisiä, kertoo toimistosihteeri Laura Vikman Loviisan poliisiasemalta.

Ei enää lapsia vanhemman passiin

Loviisan lupapalveluista kerrotaan, että passihakemuksia jätetään kesällä keskimäärin viisi päivässä. Maanantai ja perjantai ovat kiireisimpiä.
-Eilen jätettiin 18 hakemusta, Vikman kertoi tiistaina. Vikmanin mukaan ihmiset eivät juurikaan tiedä tarvittavista asiakirjoista ja niiden hakumenettelyistä.


-Todella paljon tulee kysymyksiä. Moni ei esimerkiksi tiedä, että ajokortti ei ole virallinen matkustusasiakirja, vaan aina on oltava henkilökortti tai passi.
Myös muutokset passilaissa aiheuttavat hämmennystä. Nykyisen lain mukaan lasta ei enää voi merkitä vanhempien passiin. -Jos matkustaa esimerkiksi EU-maissa, vauvallakin on oltava oma kuvallinen henkilökortti ja vaikkapa Thaimaaseen matkustettaessa tarvitaan jo oma passi.
Viroon matkustettaessa ennen 21.8.2006 myönnetyt passit, joihin lapsi voitiin merkitä, ovat hyväksyttäviä matkustusasiakirjoja siihen saakka kunnes lapsi täyttää seitsemän vuotta.

Lähtö lähestyy

Passin normaali toimitusaika on noin viikko. Jos kuitenkin äkkilähdön varattuaan huomaa, että passi on vanhentunut tai että kaikilla lapsilla ei ole omaa matkustusasiakirjaa, voi hakea pika- tai expresspassia. Viimeinen mahdollisuus on väliaikaisen passin hakeminen lentokentän liikkuvalta poliisilta. Väliaikainen passi myönnetään vain sille ajalle, jolle myöntäminen on välttämätöntä.
-Periaatteessa passin saa silloin heti mukaan, mutta jos koneen lähtöön on vain vähän aikaa ja hakijoita on useampia, saattaa myöhästyä koneesta.
Pikapassin saa kahdessa tai kolmessa päivässä, ja expresspassin jopa saman päivän aikana kello 15 jälkeen, jos hakemus jätetään ennen kello yhtätoista mihin tahansa poliisin lupapalvelupisteeseen. Valmiin pikapassin voi noutaa kuten tavallisen passin mistä tahansa poliisin lupapalvelupisteestä, mutta valmiin expresspassin saa ainoastaan Kaartin lupapalvelupisteestä tai Helsinki-Vantaan lentokentältä liikkuvan poliisin palvelupisteestä. Expresspassin saaminen voi tyssätä päivittäisen myöntämiskiintiön täyttymiseen, ja teknisistä syistä pienikin häiriö voi aiheuttaa viivästymisen. Lisäksi ainakin Kaartin palvelupisteessä passin noutamiseen on varattava riittävästi aikaa, koska kesällä jonot ovat pitkiä, eikä expresspassia hakeville ei ole omaa noutopistettä. Pika-, express- ja väliaikainen passi ovat tavallista passia kalliimpia.

Vaatimukset ja sanktiot maakohtaisia

Pääsääntöisesti henkilökortti riittää matkustusasiakirjana EU-maissa ja Schengen-alueella, ja niiden ulkopuolelle matkustettaessa tarvitaan passi. Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse lainkaan matkustusasiakirjaa Pohjoismaissa matkustettaessa, mutta tarvittaessa henkilöllisyys ja kansalaisuus on voitava todistaa.
-Käytännössä tämä tarkoittaa, että virallinen henkilöllisyystodistus on oltava mukana myös Pohjoismaissa, Vikman sanoo. Matkustusasiakirjan puuttumisesta aiheutuu seuraamuksia tapauskohtaisesti.
-Riippuu kyseisen maan viranomaisista, miten tilanteet hoidetaan. Olemme kuulleet, että isojakin sakkoja on määrätty. Emme suosittele kenenkään ottavan sitä riskiä, että lähtee matkaan ilman tarvittavaa asiakirjaa.
Henkilökortin tai passin lisäksi tiettyihin maihin vaaditaan viisumi tai elektroninen matkustuslupa ja yksin tai vain toisen vanhemman kanssa matkustavalle lapselle erillinen lupa-asiakirja. Viisumi tarvitaan muun muassa Venäjälle lukuun ottamatta alle 72 tuntia maassa oleskelevia risteilymatkustajia sekä Australiaan. Yhdysvalloilla on käytössä elektroninen matkustuslupa, jonka lisäksi maahan pääsyyn vaaditaan hyväksytty maahantulotarkastus. Kunkin maan voimassa olevat määräykset voi tarkistaa matkanjärjestäjältä tai suurlähetystöjen verkkosivuilta.

Susanna Heiska

Info

-Virallinen matkustusasiakirja on poliisin myöntämä henkilökortti tai passi.
-Lapsia ei enää voi kirjata vanhemman passiin, vaan heillä on oltava oma matkustusasiakirja.
-Passi on hyväksytty matkustusasiakirja kaikissa maissa.
-Henkilökorttia voi käyttää matkustusasiakirjana passin asemasta EU-maissa ja Schengen-alueen maissa.
-Joihinkin maihin vaaditaan lisäksi viisumi (mm. Venäjä, Australia) tai eletroninen matkustuslupa (USA).
-Suomen, Ruotsin,Norjan, Tanskan ja Islannin välillä vallitsee vapaa liikkuvuus, joten Pohjoismaan kansalainen ei tarvitse matkustusasiakirjaa muissa Pohjoismaissa. Henkilöllisyys ja kansalaisuus on kuitenkin tarvittaessa voitava osoittaa.
-Viroon matkustettaessa ennen 21.8.2006 myönnetyt passit, joihin lapsi voitiin merkitä, ovat hyväksyttäviä matkustusasiakirjoja siihen saakka kunnes lapsi täyttää 7 vuotta. Tämän jälkeen lapsella on oltava oma matkustusasiakirja.
-Ns. alaikäisen henkilökortti ei ole hyväksyttävä matkustusasiakirja.

Passin/henkilökortin hakeminen

-Henkilökortin toimitusaika on n. kaksi viikkoa, tavallisen passin n. viikko.
-Sekä passin että henkilökortin hakemus on jätettävä henkilökohtaisesti, lapselle hakiessa lapsen on oltava mukana. Lisäksi tarvitaan sellaisen huoltajan kirjallinen suostumus (lomake huoltajan suostumus www.poliisi.fi/passi), joka ei ole mukana hakemusta jätettäessä.
-Henkilöllisyys todistettava voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla (huom! ei ajokortti), tai sellaisen puuttuessa muiden henkilöllisyyttä tukevien asiakirjojen ja mahdollisesti haastattelun avulla.
-Uudet passit ovat biometrisiä eli sirupasseja: siruun on tallennettu kasvokuva ja sormenjäljet yli 12-vuotiailta.
- Passi on vaihdettava uuteen, jos henkilötiedoissa on tapahtunut muutoksia (esim.nimi) tai jos se on rikkoutunut.
-Passi ja henkilökortti ovat voimassa 5 vuotta.
-Pikapassin saa 2-3 päivässä, hakemuksen voi jättää ja valmiin passin voi noutaa mistä tahansa poliisin palvelupisteestä.
-Expresspassin saa samana päivänä klo 15 jälkeen Kaartin lupapalvelupisteestä tai liikkuvan poliisin palvelupisteestä lentoasemalta, jos hakemus jätetään ennen klo 11 mihin tahansa palvelupisteeseen. Viivytyksiä voi ilmetä ruuhkien tai teknisten ongelmien vuoksi.
-Väliaikaisen passin voi saada lentoasemalta jopa puolessa tunnissa, jos passi on esim. unohtunut kotiin.
-Hakemukseen tarvitaan yksi valokuva ja maksu on suoritettava hakemusta jätettäessä käteisellä tai tavallisella pankkikortilla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI