|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


125-vuotias Refanut ei tavoittele voittoa, vaan murskavoittoa
15.07.2011125-vuotias purjevene Refanut lähtee viikonvaihteen Small Ships´ Race –kilpaan juhlaliputuksella ja kovin odotuksin.

–Emme tähtää voittoon, vaan murskavoittoon, nauraa veneen omistaja Robert ”Rolle” Hällfors ja jatkaa, että etukäteispuheet saattavat kostautua.
–Handicap- eli tasoitusluokat pitävät kyllä huolen siitä, että voitto on vaikea saavuttaa.
Juhlavuottaan viettävä Refanut on purjehduskilpailun vanhin vene ja myös yksi Suomen iäkkäimmistä puisista purjeveneistä. Se on rakennettu vuonna 1886 Tukholmassa Eläköön –nimisen höyrylaivan apuveneeksi. Apuveneitä oli alun perin kaksi. Lisäksi kokonaisuuteen kuului kuusi isompaa mittausvenettä, joista yksi on säilynyt ja se on museoituna Hylkysaaressa. Eläköön-laiva, joka oli merenkulkulaitoksen käytössä, romutettiin vuonna 1963.
Robert Hällfors sai veneensä aikoinaan kummisedältään Paul Franzenilta, joka työskenteli luotsinvanhimpana Helsingissä.
–Kummisetäni oli ostanut veneen kymmenellä markalla. Merenkulkulaitoksen palveluksessa olevat saivat ostaa ylijäämävarastosta tavaraa symbolisella summalla.
Franzen toi veneen Sarvisaloon ja antoi sille nimen Refanut. Hällfors kävi pikkupoikana kumminsa luona opettelemassa purjehtimista ja kun Refanutin kunnossapito kävi kummille liian raskaaksi, hän antoi veneensä Hällforsille.
–Purjehdin sillä ahkerasti monia vuosia, mutta elämäntilanteiden muututtua veneelle ei ollut enää aikaa. Vein sen Rönnäsin saaristomuseoon. Refanut ei kuitenkaan edustanut saaristolaistyyppistä venettä, joten museosta otettiinkin yhteyttä ja kysyttiin, haluaisinko sen takaisin. Vastasin, että ilman muuta.
Hällfors ryhtyi peruskorjaamaan venettään ja työtunteja kertyi satoja. Paikallinen veneenrakennusmestari Åke Stenvik vaihtoi veneeseen kölin ja vedenalaiset laudat. Kölin vaihdon yhteydessä uusittiin myös kaaret. Muilta osin vene on alkuperäisessä asussa.
–Peruskorjaus valmistui kesäksi 1996. Siitä asti Refanut on ollut kesäisin Klassiset Veneet –yhdistyksen laiturissa Laivasillalla. Käytän sitä vuosittain talonpoikaisveneiden kilpailussa ja olen mukana Suola-Cup –kisassa. Lisäksi olen kilpaillut muun muassa Rönnäsissä, Kabbölessa ja Pellingissä. Menestys on ollut vaihtelevaa, mutta voittojakin on tullut, selvittää Hällfors.
Hän jatkaa, että Refanut on kovan, 6-8 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen vene. Lauhemmissa tuulissa sen kanssa ei tahdo pärjätä, sillä purjepinta-ala on pieni, noin 8-9 neliötä.
–Optimituulessa veneen kanssa on oltava tarkkana, sillä se on erittäin kiikkerä. Pari kertaa on menty komeasti nurin, mutta kesken ei ole kisoja jätetty. Purjehtimista on jatkettu, kun vene on saatu tyhjennettyä vedestä.
Refanut on 4,85 metriä pitkä ja 1,5 metriä leveä. Veneen laudoitus on mäntyä ja sisustus tammea ja saarnea.
–125 vuotta on veneelle kunnioitettava ikä. Refanut on erittäin hyvässä kunnossa ja jos sitä jaksaa hoitaa, on sillä edessään vielä sata käyttövuotta, arvelee Hällfors.

Eläköön oli kauneimpia höyrylaivoja

Refanutin emälaivaa pidetään yhtenä kauneimmista merenkulkulaitoksen höyrylaivoista. Luotsilaitoksen tarkastusalukseksi vuonna 1886 Tukholmassa valmistunut Eläköön oli 47 metriä pitkä, vajaat kuusi metriä leveä ja sen höyrykone kehitti 670 hevosvoimaa. Sen varusteisiin kuului kuusi mittausvenettä, kaksi apuvenettä ja työntöhara. Laivan sanottiin edustavan aikakautensa laivanrakennustyyliä parhaimmillaan. Sen mastot ja kaksi savupiippua olivat taaksepäin kallellaan. Laivassa oli kaksi potkuria ja se saavutti 14 solmun nopeuden. Eläköön-laivan salonki- ja edustustilat olivat loisteliaasti sisustettu. Laivaa käyttivät luotsilaitoksen pääjohtajan lisäksi muutkin maamme korkeat virkamiehet. Kenraalikuvernööri Bobrikov teki sillä matkan Tallinnaan. Itsenäisyyden alkuaikoina ainakin presidentti Relander käytti laivaa. Myös Ruotsin kuningas Kustaa V teki ensimmäisen virallisen valtiovierailun maahamme vuonna 1925 Eläköön-laivalla. Sotavuosina Eläköön toimi mm. raivauslaivaston esikuntalaivana. Kun se vuonna 1948 muutettiin merenmittaustukialukseksi, kärsi laivan kaunis ulkomuoto. Taaimmaisen höyrykattilan poiston yhteydessä hävitettiin myös takimmainen savupiippu. Kun höyrykoneisto muutenkin poistettiin, aleni alus arvossaan proomun tasolle, joka kulki hinausköyden jatkona. Vielä tuolloin historialliset salongit oli jätetty entiselleen mahdollista laivan museointia varten. Työt Eläköön lopetti vuonna. Osa laivan irtaimistosta otettiin talteen ja kaunotar romutettiin 1963. –Se oli häpeällinen teko, mutta 1960-luvulla ei tunnettu sympatiaa vanhoja laivoja kohtaan, huomauttaa Hällfors ja arvelee, että Eläköön saattoi jossain vaiheessa piipahtaa myös Loviisassa. –Kerron myös yhtenä yksityiskohtana sen, että naapurimme Igor Smirnoffin isä toimi Eläköön-laivan kapteenina Venäjän vallan aikana. Eläköön-laivalla on siis useampia yhteyksiä Loviisaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI